Skip to content

Hvordan stoppe en plante fra å vokse

7 de juli de 2021

Vi kjøper ofte planter som vi trodde ikke ville bli veldig store, men som vi over tid har innsett at vi tok feil. Det mest typiske tilfellet er å dyrke for eksempel en Palo de agua så godt at det kommer en tid da bladene berører taket. Å gjøre?

Det er best å prøve å bremse veksten så mye som mulig. For det skal vi forklare hvordan du kan stoppe en plante fra å vokse.

Tips for å forhindre at en plante blir for stor

Det er planter som ikke vokser mye

Hvis du har noen planter hjemme eller i hagen som vokser mye mer enn du planla, må du ta noen tiltak for å fortsette å nyte dem som før.

Sett det på rett sted

Har det noen gang skjedd deg at du har hatt en plante som har begynt å vokse mye, for eksempel mot vinduet? Dette er noe som skjer når det er i et område der det ikke er nok lys til det, eller når det er en kraftigere lyskilde enn den normalt har. Så Det er veldig nødvendig å plassere den på riktig sted, med passende lys, og hvis den er i nærheten av et vindu, må potten roteres 180 ° daglig slik at alle deler av planten får like mye lys.. På denne måten vil du sikre at den vokser godt, uten å bli etiolert, det vil si uten at stilkene blir lengre og svekkede.

Ikke betal

En plante trenger vann og mat (kompost) for å kunne vokse og utvikle seg godt. Men når vi har en som har vokst for stor eller som den vil, det beste vil være å ikke betale det, eller ikke gi det mat så ofte. Dermed, hvis vi pleide å levere kompost hver 15. dag fra vår til sensommer, er det vi vil gjøre å redusere frekvensen og begynne å mate den en gang i løpet av 2-3 måneder. Også for vårt formål er idealet å bruke gjødsel med langsom frigjøring, siden hvis kjemisk eller sterkt konsentrert gjødsel brukes, vil planten vokse raskere.

Transplanter bare når det haster

Du kan ikke ha en plante i samme gryte gjennom hele livet, og enda mindre hvis den ikke blir betalt. Det er ingen måte å stoppe veksten og holde den i live samtidig. Derfor fortsetter transplantasjon å være en oppgave som vi må utføre, men Vi vil bare gjøre det når vi ser røtter komme ut av dreneringshullene, eller når det allerede har vært i samme beholder i flere år. Denne gryten må være noen centimeter bredere og dypere enn den forrige, og det er også viktig at den har hull i basen.

Beskjæring

Beskjæring er en veldig viktig jobb for å kontrollere veksten av en plante. Med unntak av palmetrærne, som ikke kan beskjæres (bare fjern de tørre, syke eller svake bladene), må resten ha en frisørsalong innimellom. A) Ja, å senke høyden det vi må gjøre er å kutte hovedgrenen. Dermed vil det i løpet av det året ta ut lavere grener, og fra det neste trenger vi bare å trimme dem. Nå for å få det riktig Du må ta hensyn til egenskapene til hver spesifikke plante, så vel som dens behov.

Hvordan få et palme til å slutte å vokse?

Palmer vokser raskt

Palmer er urteaktige planter (megaforbier) som vokser i flere tiår fra en enkelt vekstguide (midten av bladkronen). Av denne grunn De kan ikke beskjæres som trær, siden planten først blir fjernet eller skadet, dør planten.

Et annet problem oppstår når de holdes i samme gryte i årevis. Røttene går etter hvert tomt, men mangler også næringsstoffer, slik at palmetreet svekkes og til slutt også dør.

Derfor, Hvis du vil at den skal slutte å vokse og holde seg frisk, er det beste å lete etter små palmer fra begynnelsen. Beklager å være så sløv, men dessverre er det umulig å ha for eksempel en fjæraktig kokosnøtt i en gryte i årevis og holde den sunn for alltid; eller ha et kanarisk palme i hagen, men med røttene beskåret.

Vær forsiktig, du kan gjøre ting for å bremse veksten: ting som vanning og / eller gjødsling bare når det er strengt nødvendig, og å unngå bruk av kjemisk gjødsel er veldig nyttige tiltak for å få et palme til å vokse saktere.

Hvordan få et tre til å ikke vokse mer?

Trær har en tendens til å vokse flere meter høye. Det ligger i deres natur. Men heldigvis er det ting som kan gjøres slik at de ikke blir for store. For eksempel er den viktigste oppgaven å utføre beskjæring. På slutten av vinteren må du kutte grenene som er dårlige, det vil si de som er ødelagte, de som har tørket, og / eller de som er veldig syke.

Men gjennom året er det også interessant å gjøre en vedlikeholdsbeskjæringspesielt hvis de dyrkes i potter. Denne beskjæringen består i å redusere lengden på de grønne grenene hvis du ser at de blir for lange.

Dessuten også unngå å gjødsle dem med nitrogenrikt gjødsel, siden ellers vil motsatt effekt oppnås til ønsket; det vil si at de vil vokse raskere og med mer kraft.

Hvordan velge plantene for ikke å ha plassproblemer?

Pottet buxus

Selv om det kan tas skritt for å kontrollere planteveksten, Det mest tilrådelige å gjøre er å alltid velge de som ikke vokser mye, siden du på denne måten unngår mange hodepine. Derfor, hvis stedet der du skal ha det er lite, se etter arter som vokser lite, for eksempel aromatiske (lavendel, rosmarin, timian), pæreformede (tulipaner, hyasinter, påskeliljer osv.) Eller til og med små sukkulenter (Blant andre Lithops, Rebutia, Argyroderma).

For innendørs bør du se på de som er urteaktige, spesielt. For eksempel er calatea eller elefantøret planter som, selv om de kan nå en meter i høyden mer eller mindre, og ser flotte ut i store rom som stuen, trenger de egentlig ikke mye plass for å utvikle seg godt. På den annen side er en dracena eller en yucca busker som lett kan overstige 3 meter, og palmer er ikke veldig egnet av samme grunn, bortsett fra det meste av Chamaedorea.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.