Skip to content

Hvordan ta vare på en Acer palmatum bonsai?

6 de juli de 2021

Fikk du bare en bonsai fra Acer palmatum eller planlegger du å skaffe deg en snart? I så fall, det er nødvendig at du vet hva som er dyrkingsbehovet til denne arten, siden selv om det ikke er så vanskelig å ta vare på når klimaet er gunstig, er dette ikke alltid tilfelle. For at den skal kunne leve (og ikke overleve), må temperaturen være om sommeren, og om vinteren lave, til og med snø.

Men været er ikke det eneste å tenke på. Fra min egen erfaring kan jeg bekrefte at valg av ett eller annet underlag vil påvirke bonsaiens helse positivt eller negativt, noe som kan være dårlige nyheter, men i virkeligheten er det bare motsatt, siden dette betyr at hvis vi velger et godt underlag eller en god blanding av dem, kan livet til vår japanske lønn være veldig lang.

Kjennetegn ved bonsai Acer palmatum

Japansk lønn fungerer som bonsai

Den japanske lønnen, hvis vitenskapelige navn er Acer palmatum, Det er en av artene av løvtrær og busker som vi finner i Asia, spesielt i Japan, Kina og Korea. Ved å ha et elegant lager og relativt små blader, kan det nesten sies med full sikkerhet at det begynte å bli arbeidet som bonsai fra begynnelsen av denne teknikken, for rundt to tusen år siden.

Det er en plante som tåler beskjæring ganske bra. Den helbreder godt og raskt, noe som gjør den til en av de best egnede til enhver stil du vil gi den. Selvfølgelig vil det alltid være bedre å respektere den naturlige bevegelsen til bagasjerommet og grenene, da dette også vil gjøre arbeidet vårt lettere.

Uansett, hvis du er nysgjerrig på å fortelle deg at de mest valgte stilene er klassikerne:

 • Chokkan: eller formell vertikal stil. Bagasjerommet må være rett og grenene må være anordnet overfor hverandre. Det er det enkleste å gjøre.
 • Moyogi: Den ligner på den forrige, men bagasjerommet vokser uformelt.
 • Kengai: er fossen stil. Treet skal vokse til den ene siden, med stammen skrånende og hovedgrenen overskrider potten.
 • Yoseue: skogstilen. Flere vokser sammen, i et tall større enn tre. Hver av dem jobbes uavhengig, men tar i betraktning at hele settet må skape en viss trekant.

Hvilke varianter og sorter brukes mest?

Det er mange varianter, men de som ofte brukes som bonsai er følgende:

 • Acer palmatum var atropurpureum: bladene er delt inn i 5-7 lapper, og er mørkerøde.
 • Acer palmatum var dissectum: bladene er delt inn i 7 veldig fine takkede lapper, grønne i fargen. Om høsten blir de gule eller rødlige (i tilfelle Acer palmatum var dissectum Granat).
 • Acer palmatum var osakazuki: bladene har 7 mørkegrønne lapper. I løpet av høsten blir de oransje før de faller.
 • Acer palmatum var Sango Kaku: bladene er delt inn i 5 til 7 lapper. Disse har grønn farge, bortsett fra om høsten blir de oransje til røde om høsten.

Vi kunne også snakke om de mest interessante sortene for å fungere som bonsai. For eksempel disse:

 • Crimson wave: er en cultivar av Acer palmatum subsp Dissectum som har bladene i en fantastisk rød farge.
 • Lille prinsessen: det er en dyrebar sort med grønn-gule blader med oransje marginer.
 • Tropenburg: bladene har en lilla farge som vekker mye oppmerksomhet.

Hva er omsorgen for bonsai Acer palmatum?

Japansk lønnbonsai er lett å ta vare på

Nå som vi vet mer om japansk lønn som bonsai, er det på tide å finne ut hvordan du skal ta vare på det. Så la oss dra dit:

plassering

Den japanske lønnen er en plante som må dyrkes ute. Du må føle at årstidene går for å kunne leve, og også å leve godt. Hvis den holdes innendørs, eller hvis den er beskyttet mot lave temperaturer, vil den svekkes og ende opp med å dø.

Men også, det må være i halvskygge, i et område der solen ikke når den direkte, og hvor den kan beskyttes mot tørr vind.

Kan du ta en bonsai av Acer palmatum innendørs?

Ikke. Den japanske lønnen må leve utenfor, ellers ville den spire for tidlig og redusere vinterdvaletiden betydelig. Av denne grunn kan den heller ikke leve i tropiske klimaer.

Underlag

Krever porøse underlag som ikke pytter. Det tåler ikke tørke, men overflødig vann skader det mye mer. Av denne grunn anbefaler jeg at du blander pimpstein og kanuma til 50%. Et annet alternativ er 70% akadama med 30% kiryuzuna.

Irrigasjon

Siden underlaget er lett og mister fuktigheten ganske raskt, vanning må være hyppig. I tider med varme og lite eller ingen regn må vi vanne praktisk talt daglig, og til og med to eller flere ganger, avhengig av klimaets egenskaper. Resten av året vil vi vanne litt mindre, men holder alltid et øye med fuktigheten i underlaget.

I tillegg, det er veldig viktig å bruke regnvann eller kalkfritt vann. Å være en acidophilus-plante, hvis den ble vannet med kalkholdig vann, ville bladene bli gule, siden røttene ikke kunne få jern fordi kalk blokkerer det, noe som gjør det utilgjengelig for planten.

Hvis du ikke har annet valg enn å bruke kranen og den har mye kalk, tilsett noen dråper sitron eller eddik, og kontroller at pH (surhetsgrad) ikke faller under 4. Dette kan gjøres med en digital måler eller med stripene pH som de for eksempel selger i jernvareforretninger.

Abonnent

Jeg kjente en gang noen som fortalte meg at underlaget bare må tjene som et «grep» til røttene til bonsai, at det er du som skal ha ansvaret for å holde det matet. Av denne grunn er abonnenten en av de viktigste oppgavene, fordi ingen levende vesener bare kan eksistere med vann.

Men hvilken kompost å bruke og når? Vi vil, det er best å gjødsle den japanske lønnbonsai når den er i full vekstsesong, det vil si om våren og sommeren. For dette formålet kan vi bruke spesifikke bonsai-gjødsel (for eksempel denne), alltid følge instruksjonene på beholderen.

Beskjæring

Det er to typer beskjæring: opplæringen som vil finne sted på slutten av vinteren, og vedlikeholdet (inkludert fastspenning) som må gjøres gjennom hele året.

Den første er selvfølgelig mer drastisk. Den består av å kutte alle grenene som går ut av stilen du vil gi den (eller som den allerede er gitt), samt å kutte de som blir for lange.

Tvert imot, det andre er noe mykere, siden alt som er gjort er å eliminere grønne stilker: suger fra stammen, grener som spirer på uønskede steder, … I tillegg for å få det til å forgrene seg mer og nedenfra deg kan fjerne den de første 2-3 bladene av hver gren.

Kabling

Kabling er en teknikk som må gjøres nøye. Japansk lønn vokser raskt, så hvis den ikke blir sjekket, er det en risiko for at den kommer inn i barken, og etterlater et merke som gjør det ganske stygt. For å unngå dette, er det som er gjort å dekke det med papir før du bruker det til å plassere grenene der du vil.

På den annen side må du huske på det Det må være samme avstand mellom svinger og svinger, og det anbefales kun å koble til vinter og tidlig på våren. Ingen ledninger hvis du ikke trenger å. Med en god beskjæringsplan kan du unngå ledninger.

Bonsai transplantasjon Acer palmatum

Japansk lønnbonsai må være utenfor

Hver 1 til 2 (eller 3 hvis det er en gammel prøve), må den transplanteres. Gjør dette før bladene spirer, da dette vil gjøre det tryggere for ham. Fjern alt underlaget og klipp av røttene du ser er råtne. Hvis du er i tvil, må du huske at du må legge igjen 1/3 mer grener enn røtter. Men hvis du er i tvil, kan du ikke før du er helt sikker.

Du kan deretter plante den i et nytt bonsai-brett med nytt underlag.

Rustikk

Bonsai Acer palmatum støtter godt kulde og lave temperaturer på opp til -10 ° C.

Jeg håper det har tjent deg 🙂.