Skip to content

Hvordan ta vare på en bonsai?

8 de juli de 2021

Hvem andre som har stoppet for å se bonsai de har i barnehagene. Disse plantene er veldig nysgjerrige siden de mottar en serie bekymringer og får samme utseende som trær og busker som vi kan finne i naturen, selv om de selvfølgelig har en mye mindre størrelse.

Helsen deres avhenger i stor grad av vedlikeholdet som eieren gir dem, og avhengig av hvilken art det er, kan det være ganske krevende. Det er ikke overraskende at prisen med årene og fremfor alt tiårene blir dyrere. Men, Hvordan ta vare på en bonsai? Hvis du nettopp har kjøpt en, er mitt første råd å være tålmodig.

I barnehager er bonsai vanligvis beskyttet innendørs mesteparten av tiden, kanskje utendørs, men plassert på en hylle. Dette er bra, siden det holder dem grønne og sunne, men i det lange løp ender det opp med å svekke dem, spesielt til arter fra tempererte eller kalde klima, som lønn, bartrær eller ginkgos. Og siden de ligger ganske tett sammen, og bortsett fra å ha tak og vegg, blir de knapt utsatt for miljøfaktorer (vind, regn osv.). For ikke å nevne at lederne vanner dem ofte.

Når vi kjøper en og tar den med hjem, hva kan vi forvente å skje? Vel, hvis vi tar i betraktning at forholdene har endret seg for ham, er det normale at noen blader faller, og hvis han har dem, også blomster. Dessuten vil vekstraten stoppe midlertidig. Men bortsett fra det, må du bli vant til omsorgen vi gir deg, og det er derfor vi skal snakke om …:

Bonsai omsorg

Hver plante har sine egne sykluser. Bonsai, selv om de ved første øyekast er miniatyrtrær eller busker, er de fortsatt trær eller busker. Bonsai frø eksisterer ikke, det vil si at hvis du sår et frø, vil du få en normal plante. Våre hovedpersoner eksisterer bare fordi mennesker arbeider dem, enten fra frø, stiklinger eller lag av andre plantevesener som er i hagen din eller i hagen din. Derfor insisterer jeg: ikke la deg lure av høyden, den har de samme behovene som ethvert annet tre eller busk.

Husk at avhengig av opprinnelsen til hver art, og siden klimaet og forholdene til dets naturlige habitat er unike, er det umulig å lage en liste som kan brukes på alle planter som er bearbeidet som bonsai. Men ikke bekymre deg: den vi har laget for deg Det vil tjene som en orienteringsveiledning:

Vår

Utsikt over azalea bonsai i blomst

Om våren fortsetter veksten. Knoppene hovner opp og eksploderer av liv når de nye bladene åpner seg og når sin endelige størrelse. Noen arter vil blomstre, som Prunus for eksempel, eller Chaenomeles (japansk kvede). Så treets behov er:

 • plassering: all bonsai må være utenfor; du må bare beskytte tropen innendørs om vinteren. Sett dem i halvskygge, bortsett fra om de hadde dem i full sol i barnehagen.
 • Transplantasjon: Hvis du har noen Ficus som trenger pottebytte, er det en god tid.
 • Irrigasjon: temperaturene blir varmere, så det er på tide å vanne hver 2. eller 3. dag, ideelt på sen ettermiddag.
 • Abonnent: gjødsle bonsai med en spesifikk gjødsel for dem ved å følge instruksjonene som du finner på pakken.
 • Klemming: klemming består av å kutte de nyere bladene for å gjøre kronen tettere. Det kan gjøres gjennom hele våren og sommeren.

Sommer

Maples er trær som jobbes mye som bonsai

Om sommeren er mange trær og busker i full vekstsesong. Gjennom koffertene og grenene sirkulerer en stor mengde saft klar til å mate bladene og fruktene som utvikler seg hvis de har det, slik at du på dette tidspunktet bare trenger å bekymre deg for:

 • Irrigasjon: det må være hyppig, daglig hvis du bor i et område med høy isolasjon og underlaget du har brukt, mister fuktighet raskt.
 • Plager og sykdommer: pass opp for de vanligste skadedyrene og sykdommene: edderkoppmidd, bladlus, hvitflue, sopp … Ikke nøl med å utføre forebyggende behandlinger med kaliumsåpe eller neemolje for å holde insekter borte, og med naturlige soppdrepende midler for å forhindre soppinfeksjoner.
 • Abonnent: fortsett å gjødsle bonsai. Nå er når de mest trenger den ekstra tilførselen av næringsstoffer.
 • Klemming: du kan fortsette med klemmen hvis du ser det nødvendig.

Falle

Utsikt over liquidambar bonsai

I løpet av høsten hender det vanligvis at vekstraten avtar litt etter litt og gradvis. Hvis de har produsert frukt, vil de snart være klare for høsting, så bonsai-behovene dine er ikke like høye som om sommeren. Omsorgen de trenger er:

 • Irrigasjon: reduserer vanningsfrekvensen. Avhengig av klimaet i ditt område og hvor fuktig det er, bør du vanne i gjennomsnitt 2 eller 3 ganger i uken.
 • Abonnent: hvis det ikke er registrert frost, fortsett å gjødsle som før. Ellers må denne stasjonen slutte å betale.
 • plassering: Bonsai av tropiske tre- og buskarter må beskyttes innendørs eller i et drivhus før minimumstemperaturen faller under 15 ° C.

Vinter

Utsikt over bøkebonsai om vinteren

Om vinteren legger kulde og frost seg på mange punkter, slik at de fleste planter stopper veksten. Dette er den beste tiden for bonsai-keeperen som liker å beskjære, som det er når det er mindre risiko for at noe går galt. Av denne grunn er omsorgen de trenger:

 • Irrigasjon: vann hver gang underlaget tørker med lunkent vann. Hvis det forventes frost, må du unngå å gjøre det, da ellers vil røttene skade.
 • Beskjæring: Hvis du må beskjære grener for å gi eller opprettholde stilen til bonsai, gjør det på slutten av sesongen. Fjern alle de som krysser hverandre, de som vokser mot deg, de syke, de svake og de ødelagte; og trimm de som vokser for mye. Det anbefales å forsegle sårene med helende pasta for å forhindre infeksjon. Mer informasjon.
 • Transplantasjon: Hvis det har vært i samme brett i mer enn to år, er det interessant å overføre det til et annet. Transplanter bonsai mot slutten av vinteren, kort før de gjenopptar veksten.
 • Skadedyr: det anbefales å behandle dem med vinterinsekticidolje, da dette vil forhindre skadedyr.
 • plassering: Hvis du ikke har gjort det ennå, og i ditt område er klimaet kaldt i denne sesongen, beskytt din mest delikate bonsai i drivhus eller innendørs.

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.