Skip to content

Hvordan ta vare på Gerbera tusenfryd

21 de februar de 2023

Sørlendinger kjøper gerbera tusenfryd med jevne mellomrom. Det er to hovedgrunner til dette. For det første er de røde, oransje, koraller, rosa og gule blomstene rett og slett fantastiske. For det andre er gerbera tusenfrydene de kjøpte tre uker tidligere sannsynligvis allerede døde. Gerbera tusenfryd kommer fra Sør-Afrika, så du kan konkludere med at de ønsker å vokse her i sør. Det ville du vært feil. Gerberaene liker ikke vår høye varme, høye luftfuktighet og froske-kveler-tordenvær om sommeren. Å, og de liker ikke våre tunge leirjord heller. Ikke desto mindre må du sannsynligvis ta vare på en gerbera en gang, for enten vil noen som aldri har prøvd å dyrke en før gi deg en i gave, eller du vil kunne skryte på sosiale medier at din fortsatt eksisterer etter tre måneder, og nå må hele verden snu seg. Hvis noe av det er sant, la meg gi deg noen råd.

Om Gerbera Tusenfryd

Gerbera tusenfryd er kjent under det vitenskapelige navnet Gerbera jamesonii. De er også kjent som transvaal tusenfryd og er medlemmer av familien Asteraceae. I følge The New Southern Living Garden Book, disse blomstene er «flerårige i kystnære og tropiske sør; årlige andre steder.» De gir også klare, iøynefallende farger uansett hvor de er plantet. Det er derfor alle planter dem i utgangspunktet. Hvis du har bodd under en stein og aldri har sett dem før, la det være The New Southern Living Garden Book beskriv dem for deg: «De 4- til 5-tommers tusenfrydene, båret en til en stilk, lyser ganske i fargene rødt, oransje, korallrosa, gult og krem.» Kronbladene kalles faktisk «stråler», og de fargerike strålene omkranser midten av blomsten, som er en fremtredende skiveform.

Gerbera Daisy Care

Husk at gerberaen din kommer fra Goldilocks-sonen i et drivhus, hvor temperaturen, fuktigheten og fuktighetsnivåene ikke er for høye og ikke for lave, men akkurat passe. Når den ankommer under de ufullkomne forholdene i hagen din, vil den sannsynligvis oppleve et panikkanfall. Snakk til den i beroligende toner og gi den mye sol. Full sol er et must, ellers vil planten ikke blomstre. Varm sol vil få løvet til å visne, så du vil naturligvis vanne det uten først å sjekke jorda. Ikke gjør det, ellers vil planten din snart dø. Målet ditt er å holde jorden jevnt fuktig mens planten blomstrer. Hvis du finner at planten visner om morgenen før solen treffer den, er jorda sannsynligvis for tørr og du må vanne.

Gerbera Daisy Jordkrav

Med mindre sanden din er sand eller grynet, ikke plant den i bakken. Gerbera trenger utmerket drenering. Hvis jorda holder seg gjennomvåt lenge, vil planten utvikle kronråte og kvekke foran øynene dine. I stedet dyrker du den i en beholder du kan fylle med raskt drenerende pottejord. Hvis det er en tallerken under kjelen, tøm den så snart den fylles med vann. I følge The New Southern Living Garden Book, «Der gerberaer er flerårige, kan de blomstre nesten når som helst på året, med mindre frost dreper dem til bakken. I dette tilfellet vil de spire fra underjordiske stengler om våren og begynne å blomstre kort tid etterpå.» Det er så lenge jorda er god, altså hvis den er grusen nok til å renne som et dørslag.

Pleie Gerbera tusenfryd

Klipp raskt av falmede blomster og stilkene deres, ellers vil de utvikle mugg som vil spre seg til resten av planten. Ikke fukt løvet når du vanner, ellers kan bladene utvikle pulveraktig mugg som ser ut som hvitt pulver og vanligvis sender planten over kanten. I følge The New Southern Living Garden Book, «Trukne beplantninger og skygge gjør problemet enda verre. Det beste forsvaret er å starte med sykdomsfrie planter og velge de nyere, mer sykdomsresistente utvalgene.» Noen ganger er det nødvendig med en kjemisk løsning for å kontrollere problemet. Hvis dette er tilfelle, ta kontakt med ditt lokale Cooperative Extensive Office, som er en flott ressurs for svar på dine plantespørsmål. Selvfølgelig vil planter som dyrkes utendørs ofte bli våte av regn, men hei, hva skal du gjøre? Jeg foreslår bønn. Gi gerberaen din med flytende gjødsel annenhver uke mens den blomstrer og fortsatt er i live. Slutt å mate etter at den er død. I motsetning til menneskelige zombier, kommer ikke gerberaer tilbake fra de døde. Hagesentre setter stor pris på dette, fordi det betyr at de kan selge deg nye å plante. Gå videre. Prøv igjen.

Dele, transplantere og kutte Gerbera tusenfryd

Hvis du vil doble tusenfrydene dine uten å besøke din lokale hagebutikk, kan du dele opp de du har dyrket i hagen din. The New Southern Living Garden Book anbefaler å «dele (på senvinteren) bare når klumpen er overfylt og blomstringen avtar.» Den fortsetter, «De fleste starter med transplantasjoner, men du kan også dyrke gerberaer fra frø. Frø må være friske for å spire godt. Så i fuktig pottejord; hold lufttemperaturen på omtrent 70 grader Fahrenheit. Vann forsiktig. Frø kan ta flere uker å spire. Frøplanter blomstrer om 4 til 6 måneder.» Gerbera tusenfryd lager også flotte snittblomster og veldig fine tillegg til arrangementer. Når du skjærer, sørg for å klippe bunnen av stilken før du legger den i vannet for å gi optimal absorpsjon. Tørst, tørst. SE: Shasta tusenfryd er de mest muntre sommerblomstene Hva er din favoritttype tusenfryd? Har du tusenfryd som vokser i hagen din?