Skip to content

Hvordan ta vare på utendørs potteplanter?

5 de juli de 2021

Du trenger ikke å ha en hage for å nyte planter. Dette er noe vi alle må være veldig tydelige på, for hvis vi liker grønt, fargen på blomstene og / eller vi vil dyrke vår egen mat, trenger vi bare et rom der vi kan sette noen potter. Men når vi først har dem, Hvilken omsorg har vi for å gi våre utendørs planter i potter?

Hvor ofte må du betale eller vanne dem? Må du beskytte dem mot kulde? Nedenfor vil vi svare på disse og andre spørsmål, slik at du kan ha en balkong, terrasse eller uteplass full av liv og farger.

Men hva er en utendørs plante?

Potteplanter bør vannes mer

Før du fortsetter, og selv om vi alle vet hva utendørs planter er, er det viktig å si at de ikke vil være de samme i Karibien som for eksempel i Madrid. Planter er veldig avhengige av været for å overleve, og det er derfor de bare kan vokse ordentlig uten beskyttelse hvis de er i stand til å tilpasse seg forholdene i området.

Derfor kan en utendørs plante være oliventreet på Mallorca, eller hvis vi foretrekker eksotiske planter, kan vi ha en veldig interessant samling sukkulenter. Men hvis vi hadde Lithops i utlandet, for eksempel i Teruel, ville det sikkert ikke overleve vinteren. Selv om jeg vet at jeg noen ganger høres veldig repeterende ut, er det viktig å vite klimaet i området og rustikken til arten du vil dyrke, slik at du kan ha den terrassen, terrassen eller balkongen du vil ha.

Tips for stell av utendørs planter i potter

Vel, du har allerede plantene dine. Hva skal jeg gjøre med dem? Kos deg veldig godt, selvfølgelig. Men for at det skal være mulig, må du gi dem en serie med omsorg. Så her er noen tips:

Velg riktig sted for hver av dem

Det er planter som trenger sol, og andre skygger. For å gjøre det lettere for deg å vite hvor du skal plassere hver, må du først huske om de i barnehagen ble utsatt for stjernekongen, eller om de tvert imot ble dyrket under et skyggeform eller lignende. Hvis du er i tvil, ikke bekymre deg. Her er en liste over de vanligste:

 • Solplanter: generelt er de alle kaktus og sukkulenter, bortsett fra noen få (blant andre Haworthia, Gasteria, Sempervivum og Schlumbergera); de aller fleste trær, busker og palmer; aromatiske planter og hageplanter; mange pæreformede som tulipaner, påskeliljer, hyasinter osv.
 • Skyggeplanter: bregner, hostaer, hortensiaer, japanske lønn (bortsett fra noen sorter og bare hvis klimaet er temperert og fuktig), begonier, heucheras. Også klatreplanter som potos, eføy eller aquebia.

I tilfelle du fortsetter å tvile, og hvis du ikke vil ta risiko, legg dem i et område der det er mye lys, men hvor solstrålene ikke når direkte.

Det er vår? De kan trenge en transplantasjon

Planter som selges i barnehager er ofte rotfestet, ofte så bra at hvis du snur potten, kan du se noen røtter stikke ut av dreneringshullene. Imidlertid er det vanlig at så snart vi kjøper dem, lar vi dem ligge i disse containerne i lang tid, noen ganger år. Og dette er et problem, fordi antar at på tidspunktet for anskaffelsen av dem har de allerede gått tom for plass for å fortsette å vokse, hvis vi forsinker transplantasjonstidspunktet, kan vi miste dem, spesielt hvis det er en stor plante, for eksempel et tre, en søylekaktus eller et palme.

Deretter, hvis det er vår, sjekk at planten har rotfestet godt. Du kan gjøre dette ved å se om den har røtter som stikker ut av potten, eller ved å ta den i stammen og trekke den forsiktig oppover. I sistnevnte tilfelle skal rotkulen komme ut hel, uten å falle fra hverandre; hvis ikke, la den ligge i beholderen en stund til.

Når du planter den i en større gryte, Du bør velge en som måler omtrent 5-10 centimeter mer i diameter og dybde enn den du allerede hadde, og fyll den med et substrat som oppfyller ernæringsbehovene (i denne artikkelen har du mer informasjon om det). I tillegg må beholderen ha hull i underlaget, med mindre det er en vannplante.

Når det gjelder materialet, leire potter lar røttene «gripe» bedre, noe som hjelper dem å ha en god utvikling; Men hvis du har rovdyr, bør du bruke plast, siden det er laget av et glatt materiale med dårlig kjemisk sammensetning, er det ingen risiko for at røttene deres blir skadet (husk at disse plantene ikke er forberedt på å absorbere alle næringsstoffene som trenger gjennom sine røtter, det er derfor de har utviklet seg for å kunne tiltrekke og fange insekter som de senere vil fordøye).

Kontroller risikoen

Planter som er i potter kan trenge transplantasjon

En plante i en gryte er et avhengig levende vesen. Du må være klar over om det mangler vann, eller om du tvert imot må avbryte vanningen midlertidig. Avhengig av klima og beliggenhet, størrelsen og materialet på beholderen, og underlaget du har satt i den, samt, selvfølgelig, vannbehovet til det aktuelle anlegget, vil vanningsfrekvensen være høyere eller lavere. La oss se noen eksempler:

 • Aromatisk plante, for eksempel peppermynte, i en plastgryte i solen: ettersom den motstår tørke ganske bra og er veldig redd for vannlogging, vil vi vanne den i gjennomsnitt 2-3 ganger i uken om sommeren. Resten av året, da temperaturene generelt er lavere og det kan regne, vil vi plassere vanningene.
 • En busk, for eksempel en japansk lønn, i en terrakottakanne i skyggen: dette er en plante som i motsetning til peppermynte ikke motstår tørke i det hele tatt, men den er heller ikke glad for å ha «fuktige føtter». Derfor vil det ideelle være å holde underlaget alltid fuktig, og for dette kan det være nødvendig å vanne annenhver eller tredje dag om sommeren og en eller to ganger i uken resten av året. For å spare litt vann anbefaler vi å dyrke det i en leiregryte, da substratet ikke tørker like raskt som om gryten var laget av plast.

Hvordan vite om en plante mangler eller har overflødig vann?

Symptomer på mangel og overflødig vanning er følgende:

 • Symptomer på manglende vanning:
  • Planten kan se trist ut, med fallne grener og / eller blader.
  • Underlaget er veldig tørt. I ekstreme tilfeller komprimerer den så mye at den ikke absorberer vann.
  • De nyere bladene blir gule, og blomstene avbrytes.
  • Opportunistiske insekter, for eksempel melkefugler eller bladlus, dukker vanligvis opp.
 • Symptomer på overvanning:
  • Røttene råtner.
  • Sopp som mugg, phytophthora eller pulveraktig mugg kan dukke opp.
  • Veksten stopper.
  • De nedre bladene blir gule eller brune.
  • Underlaget kan bli grønt på grunn av tilstedeværelsen av alger.

Med tanke på dette, hvis planten din blir tørst, anbefales det sterkt at du legger potten i et basseng med vann og la den være der en stund (ca. 20-30 minutter), til jorden er fuktig igjen.

På den andre siden, hvis det som skjer er at den har blitt vannet for mye, så ta den ut av potten og pakk rotkulen med absorberende papir. La den være i skyggen, på et tørt sted, og neste dag plante den igjen i en annen gryte, med nytt underlag. Behandle det med et soppdrepende middel (kobber eller svovel kan fungere hvis du har det for hånden), og ikke vann i noen dager.

Kompost dem når de vokser

De trenger det (vel, bortsett fra hvis det er kjøttetende planter som aldri må betales). En potteplante tømmer næringsstoffene i underlaget fra det øyeblikket det plantes i det. Derfor, slik at den kan fortsette å vokse, det er nødvendig at det gjødsles regelmessig gjennom hele vekst- og blomstringssesongen.

Heldigvis er det i barnehager i dag lett å finne spesifikk gjødsel til nesten alle typer planter. For eksempel har du orkideer, grønne planter, syreplanter (til salgs), kaktus og sukkulenter (til salgs), palmer, rosebusk, frukttrær (til salgs) … Men hvis du vil betale dem med naturlig produkter, anbefaler vi at du velger de som er væsker, for eksempel guano, siden på denne måten kan underlaget fortsette å tømme vannet ordentlig. Følg selvfølgelig bruksanvisningen slik at det ikke er noen problemer.

Beskjær dem bare om nødvendig

Kan du ha en potteplante hele livet? Ja, men det avhenger av arten og omsorgen du gir den. Det vil si å ha et kubansk palmetre (Roystonea kongelig) alltid i en container, med tanke på at den overstiger 15 meter i høyden og at kofferten tykner mer enn 30 centimeter, er den ikke levedyktig, fordi du ikke kan beskjære dem og late som den tar lavere grener siden den mangler kambium som det er en urt (megaforbia, faktisk), og ikke et tre. Men hvis det beskjæres, ja det du kan ha et frukttre, la oss legge en sitrus i en gryte.

Disse beskjæringene skal gjøres på slutten av vinteren, og prøver alltid å holde dem små; det vil si å unngå drastisk beskjæring. Det er mye bedre å trimme grenene litt av gangen enn å kutte høyden i to på bare en sesong. Bruk riktig verktøy og desinfiser dem før og etter bruk.

Trenger de frostbeskyttelse?

Du må kanskje beskytte plantene dine om vinteren

Hvis en plante trenger beskyttelse når temperaturen faller under null grader, det vil si hvis den er følsom for frost i ditt område, kan den ikke betraktes som en utendørs plante. Det må gjøres klart at det ikke er noen innendørs plante, men når vi dyrker en som ikke er i stand til å tilpasse seg forholdene som eksisterer der vi bor, så må vi beskytte den i et indre rom, enten inne i huset eller i et drivhus.

Derimot, Selv om du dyrker planter som du på forhånd vet at de motstår godt klimaet i ditt område, kan det i løpet av det første året være interessant å beskytte dem litt med en polstring, eller til og med med frostbeskyttelse (til salgs Ingen produkter funnet.). Men dette er noen ganger kontraproduktivt, fordi vi vil at det skal bli sterkere, og hvis vi beskytter det, vil vi ikke gi det muligheten til det. Likevel, hvis du har eksotiske planter som du eksperimenterer med, anbefaler jeg at du holder det litt lunt for å se hvordan det reagerer på vinteren.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper disse tipsene har vært nyttige for deg.