Skip to content

Hvordan trær fotosyntetiserer

8 de juli de 2021

Trærne og planter nesten helt dekke jordskorpen, bare ved polene ville vi ha store problemer med å finne noen. Takket være dem kan livet på planeten eksistere, siden dyr er avhengige av oksygenet de driver ut gjennom bladene. Men vi hjelper dem også ved å utvise karbondioksidet de bruker til å lage glukose … og oksygen. Dermed kan det sies at en syklus er fullført, selv om virkeligheten er den grønnsaker dukket opp lenge før dyr 🙂.

Blant dem alle er de arboreale en av de som har vakt mest oppmerksomhet. Vet du hvordan trær fotosyntetiserer? Ikke? Vi forklarer det for deg.

Hva er fotosyntese?

Med fotosyntese driver trærne ut oksygen

Fotosyntese er en matlagingsprosess av alle planter. For å gjøre det trenger de klorofyll, som er et grønt stoff som er tilstede i bladene. Klorofyll absorberer sollys, som sammen med karbondioksid kan transformere rå saft (vann og mineralsalter som røttene absorberer fra bakken) eller til bearbeidet saft. En av konsekvensene av denne prosessen, bortsett fra veksten av planten, er oksygenet som bladene avgir.

Men som vi vet er det trær som i noen årstider (det kan være sommer hvis de lever i veldig tørt og varmt klima, eller høst-vinter hvis de bor i tempererte-kalde områder) ikke har blader. Fotosyntetiserer de også? Nei, de kan ikke. I løpet av disse månedene vil de leve med næringsstoffene de lagret resten av året.

Gjør løvtrær fotosyntetisering om vinteren?

Løvfellende trær, det vil si de som går tom for løvverk et eller annet tidspunkt i året, har klart å holde seg i live i den verste vekstsesongen. Hvordan? Vel, det viser seg at i bagasjerommet så vel som i grenene har de veldig spesielle porer, kalt linser.

Disse er laget av luftig stoff, og er ansvarlig for utveksling av atmosfæriske gasser og det indre av skorpen. Gjennom dem kan løvtrær både puste og svette, og derfor overleve. Hvis du vil vite mer om dette emnet, kan du klikke her:

Faser av fotosyntese

Fotosyntese er en prosess som går gjennom to stadier, som er de såkalte lyse og mørke stadiene:

Tydelig scene

Det oppstår når lyset treffer bladene, spesielt til pigmentet som vi kjenner som klorofyll. Etter en serie kjemiske reaksjoner omdannes denne energien til ATP- og NADPH-enzymer, som deretter vil bli brukt i det mørke stadiet. I tillegg bryter vannmolekylene ned og frigjør oksygen.

Mørk scene

På dette stadiet, også kalt Calvin-Benson Cycle, produktene oppnådd i det klare stadiet tilsatt karbondioksid (CO2) brukes til å oppnå karbohydrater, det vil si mat til planter.

Det har dette navnet fordi det vanligvis forekommer om natten, men hvis energibærerne med klare scener ikke er til stede, vil det bare skje om dagen.

Fotosyntese verdenskart

Fotosyntese verdenskart

På dette kartet kan du se hvor «grønt» hjemmet vårt er, jorden. Som du ser er det også plantevesener i havene: alger og planteplankton. Imponerende, er det ikke? Mennesker er avhengige av dem for å overleve, men hvis vi fortsetter å raske skogene og forurense havet, vil vi ikke ha noe igjen.

Er skoger de sanne lungene på planeten?

Det sies mye at steder som Amazonas regnskog eller arktiske skoger er lungene på planeten, men hvor sant er det? Selv om det er vanskelig å tro, ikke mye. I følge en studie, regnskog produserer bare 28% av oksygenet på jorden. Det er mye, men nei, de er ikke lungene, men små organismer som utgjør fytoplankton, så vel som alger og plankton.

Disse frigjør opptil 70% av den dyrebare og vitale gassen vi trenger for å puste. En grunn til å ta vare på havene, det er der de bor.

Hva syntes du om dette emnet?