Skip to content

Hvordan vanne en bonsai?

7 de juli de 2021

Bonsai er planter som, etter å ha jobbet med dem i lang tid (noen ganger tiår), har mennesker klart å gi dem en stil og eleganse uten like. Det er faktisk vanskelig å tro at de faktisk er trær; Ikke overraskende når vi tenker på dem, kommer store og veldig høye planter til å tenke på som ser ut til å berøre himmelen med grenene. Men kanskje det er grunnen til at de tiltrekker oss så mye oppmerksomhet, og vi bestemmer oss for å skaffe oss en.

Nå tviler angriper oss fra det første øyeblikket vi kommer hjem med det, det viktigste er hvordan man vanner en bonsai. Vann er det essensielle elementet for livet, men Hvor ofte må du gi den og i hvilken mengde?

Når skal du vanne en bonsai?

Vanningen av bonsai må følges

Vanning er, vi skal ikke lure deg, oppgaven som er vanskeligst å mestre. På den ene siden, hvis du vanner for mye vil røttene råtne, men hvis du vanner mindre … vil røttene tørke opp. Til dette må vi legge til at bonsai vokser i skuffer som generelt er lave og ganske smale, hvor det er lite rom for underlag. Dette underlaget, hvis det utsettes for solen direkte, vil miste fuktigheten raskt, så mye at hvis mennesket ikke er oppmerksomt, kan det være uten en plante i løpet av noen timer midt på sommeren.

Kan noe gjøres for å unngå slik irritasjon? Ja, selvfølgelig, men det er ikke lett. Å vite når du skal vanne dem det er viktig å ta hensyn til flere faktorer:

 • Vær: temperatur, nedbør, fuktighet, vind … alt dette påvirker plantene direkte, og selvfølgelig også bonsai. I prinsippet må du vite at jo varmere og tørrere, vanningsfrekvensen vil være høyere enn om den er kjølig og fuktig.
 • plassering: de bonsaiene som dyrkes utendørs vil kreve hyppigere vanning enn de som er innendørs. Dette skyldes at det under friluft tar mindre tid å tørke når det utsettes for solen. I huset løper luften knapt (sammenlignet med hva som skjer utenfor den), og heller ikke solen når substratet direkte, så den forblir fuktig lenger.
 • Underlag: Substrater som torv eller mulch absorberer fuktighet og holder seg slik i lengre tid enn akadama, pimpstein eller andre mineralske underlag. Mer informasjon.
 • Potstørrelse: Det er sant at bonsai-skuffene alle er omtrent like store, men det er nødvendig å vite at jo mindre det er, desto mindre substrat vil det ha, og jo mer vil det være nødvendig å vanne.

Så, basert på hva som er blitt sagt, når må du vanne dem? Vel, det korte svaret, men ikke mindre avklarende, er: når det er nødvendig. Ja, jeg vet, jeg forteller deg ikke noe med det, så jeg skal forklare meg selv: om sommeren må du kanskje vanne hver dag, til og med to eller tre ganger om dagen, spesielt hvis du har dem ute, i solen, og klimaet er veldig varmt og tørt. Om vinteren vil vanningene være vidt fordelt, hver 4-5 dager eller så. Resten av året må du fortsette å se og kontrollere fuktigheten i underlaget for ikke å overdrive det med vanning.

Hvordan vanne bonsai?

Når du vanner bonsai er det nødvendig at du forbereder det du skal bruke, som i dette tilfellet er en spesifikk vannkanne for bonsai (til salgs), og regnvann, eller hvis ikke, tappes for konsum eller uten kalk. Du har det? Så er neste trinn å fylle vannkannen med vann og fortsette å fukte hele underlaget godt.

Vann godt over hele overflaten, til du ser at den kommer ut gjennom dreneringshullene, blir godt gjennomvåt. I tilfelle du bruker et torvbasert underlag og vannet blir rettet mot sidene i stedet for å bli absorbert, ikke nøl med å ta bonsai og legg gryten eller brettet i et basseng med vann i noen minutter. På denne måten vil substratet gjenvinne sin evne til å tømme den dyrebare væsken ordentlig.

Og hvis du har en tallerken under den, husk å fjerne overflødig vann etter hver vanning.

Mangel og overflødig vanning i bonsai: hvordan løser du disse problemene?

Tørket bonsai kan noen ganger gjenopprettes

Bonsai kan ofte ha problemer, både på grunn av mangel og overvanning. Hvilke skritt å ta for å få dem sunne igjen? La oss snakke om det:

Mangel på vanning

Mangel på vanning er et problem du kan identifisere ved å se på bonsai. De vanligste symptomene er følgende:

 • Tørre bladspisser
 • Fall av blader, stilker og blomster
 • Blomsterabort
 • Tørt underlag

For å løse det må du kutte de tørre delene med en tidligere desinfisert saks, og deretter sette gryten eller brettet i en beholder med vann i noen minutter.

Overflødig vanning

Overflødig vann er veldig vanlig i bonsai, spesielt i de som dyrkes innendørs. La oss få vite hva symptomene er:

 • Unge blader blir brune
 • Nedre blader gule
 • Bladfall
 • Utseende av sopp i røtter, stengler eller i resten av planten

Å gjenvinne dem når de har fått overflødig vann er ikke lett; men du kan prøve. For å gjøre dette må du følge dette trinn for trinn:

 1. Skjær av delene som er gule og / eller brune med en saks.
 2. Fjern deretter planten fra brettet for å pakke rotkulen eller jordbrødet med absorberende kjøkkenpapir, og la det være slik over natten.
 3. Planter den deretter i bonsai-brettet og behandler med soppdrepende middel.
 4. Til slutt, plasser den på et lyst område, og ikke vann før du ser at jorden er tørr.

Bør bladene sprayes / drysses med vann?

Det er vanlig at inneplanter, og følgelig også bonsai dyrket innendørs, sprayes med vann. Men …, selv om hver lærer har boken sin 🙂, Fra mitt synspunkt er det noe som ikke bør gjøres av grunnene som jeg avslører nedenfor:

Ingen god ventilasjon

Ikke nok til å forhindre sykdom. Hvis planten er litt svak, noen spor kan spire og forårsake alvorlig skade til bladene … og derfor kan vi miste det.

Kvelningsfare er høy

Selv om bladene absorberer vann gjennom porene på overflaten, hvis disse forblir konstant fuktige til slutt vil de gå tom for luft og de vil dø.

Derfor, hvis du bor i et hus der luftfuktigheten er lav, det er mye bedre hvis du kjøper en luftfukter eller legger glass med vann rundt den, slik at du merker at fuktigheten er høy i nærheten, men uten å forårsake problemer.

Utendørs bonsai trenger hyppigere vanninger enn innendørs bonsai

Vi håper det har vært nyttig for deg.