Skip to content

Hvordan vanne plantene riktig?

22 de juli de 2021

Vanning er en av de viktigste oppgavene som hver gartner må gjøre. Uten vann kan planter ikke leve og produserer derfor blomster eller frukt. Men noen ganger er det ikke lett å kontrollere; og hvis vi tar i betraktning at ekstremer er veldig skadelige for helsen til våre plantevesener … kan ting bli mye mer kompliserte.

For å gjøre det lettere for deg er det på tide å gi deg noen tips om hvordan du vanner plantene riktig. 🙂

Kontroller fuktigheten i jorden

Terracotta potteplanter

For å kontrollere mer eller mindre vanning er det viktig å kontrollere fuktigheten i jorden eller underlaget. Hver av plantene vi har på terrassen eller i hagen har sitt eget vannbehov; Blomster eller palmer trenger for eksempel litt mindre vann enn gress.

For å unngå problemer må du først sørge for at jorda eller underlaget virkelig trenger vann, men hvordan? Meget lett:

 • Land:
  • Liten plante (blomster, busker, kaktus osv.): Hvis vi vil vite at en liten plante som er plantet i hagen må vannes, må vi grave litt (ikke mer enn 10-15 cm avhengig av dens størrelse planten) ikke langt fra hovedstammen eller stammen. Hvis det er vått, vil vi på den dybden se at jorden har en mørkere farge.
  • Stor plante (tre, palme, bambus osv.): I disse tilfellene ville det ideelle være å gå dypere, ca. 20 cm.
 • Underlag: det er forskjellige måter å vite om underlaget er vått eller tørt:
  • Vei potten når den er vannet og igjen etter noen dager: når den er våt, veier den litt mer enn når den er tørr, så denne forskjellen i vekt kan tjene som en veiledning.
  • Innfør en digital fuktighetsmåler: Når du introduserer den, vil den umiddelbart indikere hvilken grad av fuktighet det er. For å gjøre det mer nyttig, anbefales det å introdusere det i andre områder av potten (nærmere stammen eller stammen på planten, lenger unna …).
  • Grav litt på overflaten: du trenger ikke å gå for dypt, spesielt hvis det er en plante som har vært i potten i lang tid. Det vil være tilstrekkelig med ca 5-15 cm, avhengig av størrelsen på potten (jo dypere den er, jo mer kan den bli utdypet).

Sug jorden eller underlaget godt

Slange

Vanning er ikke bare å helle vann. Hvis vi vil at hele rotsystemet skal være hydrert, er det nødvendig at når jorden blir vannet, er all jorda eller hele underlaget godt gjennomvåt. Av denne grunn er det ikke tilrådelig å helle bare ett glass vann hver X. dag, fordi dette glasset bare kan være nyttig hvis en liten gryte blir vannet.

Hvis vi har det potteplanterUavhengig av årstiden vi er i, må vi vanne til vannet kommer ut gjennom dreneringshullene og fremfor alt til vi merker at vekten har økt. I tilfelle de er det HageplanterDet vil avhenge av hvilken type jord det er og størrelsen på selve planten, men for å sikre at det alltid er mer tilrådelig å legge til noe mer enn vi virkelig ville lagt til.

For å spare vann er det sterkt tilrådelig å installere et drypp vanningsanlegg som langsomt vil fukte både jord og underlag, slik at røttene kan absorbere det.

Med disse tipsene og triksene kan du ha riktig hydratiserte planter 🙂.