Skip to content

Hvordan velge planter til hagen min?

9 de juli de 2021

Lurer du på hvordan du velger plantene til hagen min? Sannheten er at dette er et spørsmål som jo mer du dykker ned i emnet, jo mer interessant blir det. I verden der vi lever er det forskjellige typer plantevesener, og alle av dem har visst hvordan de kan tilpasse seg veldig godt til forholdene som deres respektive habitater har hatt gjennom årene, som kan ha vært millioner.

Takket være dette fenomenet vet vi i dag at det er planter som lever noen måneder, og andre som har en forventet levetid på flere tusen år. Dette er viktig å vite, spesielt når vi ønsker å designe en hage eller uteplass vi skal snakke langt om dette emnet. 🙂

Hvilke plantetyper er det i verden?

Når du skal designe en hage, må du først vite hvor mange planter det er. Botanikere har for øyeblikket oppdaget noen få 298 000 arter. Det er mange flere underarter og sorter, tusenvis eller millioner, mange av dem blir brukt som prydplanter. Men selvfølgelig, fordi de er så mange og tilhører en så mangfoldig gruppe av vesener, har mennesker ikke annet valg enn å klassifisere dem på en eller annen måte.

Og når du designer en hage, klassifiseringen som er mest brukt, fordi den er mer praktisk, er den av antall måneder og år de lever:

Årlige planter

Valmue i marka

Årlige planter er de som lever noen måneder. De spirer vanligvis sent på vinteren / tidlig på våren, blomstrer på våren / sommeren, bærer frukt om høsten og dør om vinteren.

De er preget av å være urteaktige, veldig raskt voksende og vanligvis med veldig vakre fargede blomster, som valmue, solsikke eller impatiens.

Halvårige planter

Persille i dyrking

Halvårige planter er de som lever litt under to år. I løpet av den første spirer de og vokser, og i løpet av den andre blomstrer de – vanligvis om våren -, frukt om våren / sommeren og dør om høsten / vinteren.

Sammenlignet med de årlige er disse mer sjeldne, men ikke mindre viktige for mennesket: persille, stemorsblomst eller angelica.

Flerårige planter

Heucheras i en hage

Flerårige planter er urteaktige planter som, gå inn i staudene siden røttene holdes levende under jorden, men som om vinteren mister de bladene og stilkene, regnes som en annen type planter.

Det er mange eksempler på livlige: lupiner, dicentra, heuchera, Limonium …

Stauder

Gruppe av pelargoner i blomst

Stauder er de som lever mer enn to år. I praksis er det et begrep som refererer mer til urter (og megaforbia, som palmer eller muser) eller til små busker som, for eksempel pelargoner eller nelliker, holder bladene gjennom hele sesongen.

Men sannheten er at store trær og busker ville være innom her, selv om disse, som vi skal se, klassifiseres på en noe annen måte.

Trær og busker

Platanus x acerifolia er stor

Trær og busker er to typer stauder at selv om de er forskjellige, har de mange ting til felles, en av de viktigste er bladets oppførsel: hvis de alle faller på et tidspunkt i året, sies de å være løvfellende eller løvfellende, men hvis de gradvis faller gjennom sesongen, sies det å være det eviggrønne eller eviggrønne. Innimellom er det en annen type: semi-løvfellende, som er de artene som delvis mister kronbladene.

Eksempler på eviggrønne trær og busker

 • Sitrus (sitrus, som appelsin, mandarin, sitron, etc.)
 • Cotoneaster
 • Cedrus (sedertre)
 • Juniperus
 • Taxus (barlind)
 • Pinus (furu)

Eksempler på løvtrær og busker

 • Acer (lønn, de aller fleste)
 • Cercis
 • Albizia julibrissin (feilaktig kalt akasia av Konstantinopel, da den ikke har noe med akasier å gjøre)
 • Jacaranda mimosifolia
 • Adansonia digitata (baobab)
 • Melia azedarach

Hvordan velge det som passer best for hagen?

Nå som vi vet alle plantetypene det er, er det på tide å snakke om tips 🙂. For at en hage skal være godt designet, er det veldig, veldig viktig å ta hensyn til følgende:

Vær

Heldigvis er ikke noe klima det samme. Det er noen varmere, andre kaldere, andre mer fuktige, tørrere … Avhengig av værforholdene i et område, kan vi velge en type planter eller andre. Her er for eksempel flere oppføringer:

 • Planter som motstår kulde og varme
 • Tropiske planter (følsomme for lave temperaturer)
 • Tørkebestandige planter

Plantefunksjon i hagen (hekk, isolert prøve, fyllstoff)

Delonix regia tre

Det er planter som på grunn av sin motstand mot beskjæring er veldig interessante som hekker, men det er andre, vanligvis trær med stor attraktivitet og bæring, som er plantet som isolerte eksemplarer.. Så er det andre som blir satt «som fyllstoffer»: det er de som er veldig populære, de er veldig dekorative, men deres virkelige funksjon er mer å fullføre med å gi bevegelse og liv til hagen, for eksempel underbusker som lavendel eller pæreform blomster.

Her er noen ideer:

 • Planter for hekker: cotoneaster, laurbær, sypresser, oleanders og mange flere.
 • Planter å ha som et isolert eksemplar: store trær eller som gir mye skygge, for eksempel Quercus, falsk banan, hestekastanje eller flamboyan, blant andre.
 • Planter å fylle: pæreformet, livlig.

Er det en hage med lite vedlikehold? Sats på innfødte planter

Hager med lite vedlikehold er de som bare trenger litt sporadisk pleie fra det andre året plantene er plantet i bakken. Av denne grunn, når du leter etter en hage som denne, er det ingenting som å kjøpe innfødte planter, det vil si arter av plantevesener som er typiske for ditt område.

Disse De er de som gir deg minst problemer, de som du trenger å vanne minst, og de som har minst skadedyr og sykdommer. I denne artikkelen snakker vi om fordelene:

Et alternativ ville være å se etter planter som lever i klima som din, men det krever å gjøre et forskningsarbeid 🙂.

Hvilke blomster skal du sette i hagen?

Gule tulipaner

En hage uten blomster er ikke komplett, så vi kunne ikke fullføre denne artikkelen uten å snakke med deg om dem. Som vi fortalte deg før, er det årlige, flerårige og flerårige planter, og alle av dem (sammen med trær og busker) produserer blomster: noen blomstrer om våren, andre om sommeren og andre, mindre om høsten.

Derfor, for å vite hvilke du skal sette, må du vite hvilke som blomstrer i hver sesong av året:

 • Vår sommer: primrose, calendula, stemorsblomster (tidlig på våren), salvie, cineraria, verbena, petunia.
 • Sommer: agapanthus, antirrhinum, crocosmia, digitalis, gazania, lobelia, tagetes, etc.
 • Høst vinter: veggblomst, hortensia, rosebusk, krysantemum, aster, alstroemeria, etc.

Hvor skal du plassere dem?

Du kan sette dem i veikantene, i hengende gryter, i dekk, … hvor du helst liker dem! forutsatt at de er i et lyst område. Ikke glem å vanne dem innimellom slik at de ikke blir dehydrert 🙂.

Kos deg med hagen din!