Skip to content

Hvordan vet du om dreneringen er god eller dårlig?

22 de juli de 2021

Jorda eller underlaget som røttene vil utvikle seg i, må ha, ikke bare de nødvendige næringsstoffene for at de skal vokse, men også tilstrekkelig porøsitet som gjør at vannet kan renne ordentlig. De aller fleste planter liker ikke å ha «våte føtter» hele tiden, så det er viktig at vi sørger for at kulturmediet er det mest passende tar hensyn til de spesifikke behovene til hver art.

Derfor skal vi forklare hvordan du kan fortelle om dreneringen er god eller dårlig, slik at du på denne måten kan ta de tiltakene du anser som passende, slik at plantene dine kan være vakre og fremfor alt sunne.

Hvordan vet jeg om dreneringen er god eller dårlig?

Leiregulv

Egentlig er det mye enklere enn det kan se ut, siden i tillegg det er forskjellige måter å finne ut av:

til vanlig

  1. Den første som vet hvor god jorddreneringen er, er å vente på at det regner kraftig eller i flere dager. Hvis det dannes pytter på bakken og vannet tar lang tid å sive inn, kan vi være sikre på at det har dårlig drenering.
  2. Det neste, mye raskere, er å lage et hull på omtrent 50 eller 60 cm i diameter for samme dybde. Vi fyller det med vann og venter på at det skal renne: hvis det tar flere dager, vil dreneringen være dårlig.
  3. En annen måte å finne ut av er å grave et hull eller en grøft på ca 60-70cm og se jordens farge. Hvis det er grønt, grått eller grått med røde flekker, betyr det at dette området forblir fuktig en del av året.

Underlag

Den enkleste og raskeste måten å vite om underlaget har dårlig drenering, er å vanne det. Hvis vannet forblir på overflaten for lenge (2 eller flere sekunder), eller hvis vi ser at underlaget har problemer med å filtrere det, vil det bety at det har dårlig drenering.

Hvorfor er det viktig å fikse dårlig drenering?

Phytophthora sopp

En jord eller et underlag som ikke drenerer vannet godt, er et problem for mange planter. Dens røtter er kvelende, og ved å gjøre det soppene som lever i jorden (Fusarium, Phytophthora, Pythium, etc.) benytter anledningen til å svekke dem og til slutt drepe dem.

Derfor, hvis du har dårlig drenert jord eller underlag, må du ta tiltak, for eksempel å blande jorden med perlit (eller annet porøst materiale) eller lage bakker.

Trenger du mer info? Klikk her.