Skip to content

Hvordan vite alderen på et tre?

4 de juli de 2021

Trær er typen landanlegg som kan vokse og leve lenger enn resten; Dessuten er det noen som overstiger et årtusen av livet, for eksempel rødved, oliventrær eller holmeik. Disse er preget av å ha en langsom utviklingshastighet, og blomstrer også etter noen år etter spiring av frøene.

Men hvis du går til for eksempel en barnehage eller en hage og ser en du liker, ville du vite hvordan du skal beregne alderen? Vel, det er ikke lett uten å telle vekstringene. Derfor nedenfor vil vi fortelle deg hvordan man forteller alderen på et tre (uansett om han er i live eller ikke).

Beregn alderen på treet ved å telle ringene

Det er mulig å fortelle alderen på et tre ved å telle ringene

Trær, som andre planter (og dyr), avhenger mye av klimaet og forholdene i miljøet. Når det gjelder hovedpersonene våre, er dette noe som vil gjenspeiles i det som kalles vekstringer: noen er lysere, andre mørkere; noen tykkere, og andre tynnere.

Vel, du må vite at de som er lettere ble dannet om våren, mens de mørkere gjorde det på sensommeren eller tidlig på høsten. Men også, en tykk ring betyr at treet har fått tak i alle næringsstoffene og vannet det har behov for i det øyeblikket.

Og det er enda mer: hvis det er noe arr med en mye mørkere farge, eller til og med svart, vil du vite at treet det året fikk brann (eller svie).

Å vite dette og beregne alder er relativt enkelt: fra midten og ut, må du bare telle ringene en etter en.

Hvordan vite alder på et tre uten å kutte det?

Den raskeste måten er å ta en prøve med mer eller mindre trekantet form fra bagasjerommet ved hjelp av en Pressler-bor for å kunne telle hvor mange ringer den har. Men først og fremst er det viktig at du vet at det er en annen måte, og at det ikke vil skade planten. Ja, det kan ta deg litt lenger tid, og at den ikke er like nøyaktig som ringene, men den er ganske nær.

For det, du må vite:

  • Hvor mye er omkretsen av kofferten (Ta målingen i en og en halv meters høyde fra bakken).
  • Gjennomsnittlig vekstrate. Ikke alle trær vokser i samme hastighet: For eksempel har lønn, bøk og eik en tendens til å øke i omkrets i gjennomsnitt 1,5 centimeter per år. Men hvis du har problemer med å finne den, kan du sette 1,3 hvis du mistenker at den vokser sakte, eller opp til 1,9 centimeter hvis du tvert imot tror den vokser raskt.

Har du alt? Nå må du bare følge eksemplet vårt: la oss anta at vi har et tre som måler 300 centimeter.

Neste trinn er del omkretsen med den gjennomsnittlige vekstraten, det vil si: 300 centimeter delt på 1,3 (for eksempel), noe som gir: 236,7 år, eller 237 å runde.

Men som vi sier, det er ikke en eksakt beregning. I tillegg til plantens egen genetikk, det er andre faktorer som må tas i betraktning: for eksempel klimaet eller tilgjengeligheten av vann og næringsstoffer. Hvis temperaturene er milde i en veldig rik og fruktbar jord, kan den vokse enda mer og bedre enn i sitt naturlige habitat, spesielt når det blir tatt vare på i en hage.

Slik sett har jeg selv en Pseudobombax ellipticum at de første årene knapt vokste i det hele tatt, men på bare ett år ga det en strekning på 80 centimeter. Hva endret seg i forhold til andre år? Vel, egentlig bare en ting: det ble betalt oftere (før det bare ble gjort en eller to ganger i løpet av hele året, nå gjøres det en gang hver måned eller to måneder).

Når det gjelder vanning, forble den den samme (3 ganger i uken om sommeren, og betydelig mindre om vinteren). Så ja, jeg er overbevist om at inne i den har brede vekstringer og litt mørkere nyanser enn de andre.

Hva er trærne som lever lengst?

Hvis du vil vite noen av de eldste trærne i verden, er det et utvalg:

  • Pinus longaeva: den langlivede furuen, er en eviggrønn nåletre som lever i fjellene i USA, mot sørvest. Den vokser veldig sakte, så det er sjelden å se eksemplarer som overstiger 10 meter. Bagasjeroms diameter kan være opptil 3,6 meter. Den forventede levealderen er forbløffende, da den kan leve i 5000 år.
  • Sequoiadendron giganteumGiant sequoia er en eviggrønn bartre som bor i Sierra Nevada i California. Den når en gjennomsnittlig høyde på 50 til 85 meter, og har en diameter på 5-7 meter. Forventet levetid er 3200 år.
  • Sequoia sempervirens: eviggrønne nåletre godt kjent under navnet rød sequoia. Den finnes på Stillehavskysten i Nord-Amerika, og når rundt 100 meter, med en kofferdiameter på 7,9 meter. Den har en gjennomsnittlig levealder på 1200-1800 år.

Hva syntes du om dette emnet?