Skip to content

Hvordan vite om røttene er råtne

14 de juli de 2021

Et av de vanligste problemene når du tar vare på planter, er overflødig vanning eller fuktighet. Enten vi heller dem vann for ofte, eller hvis vi legger igjen en full tallerken for dem når de ikke trenger det, er det veldig sannsynlig at vi før eller siden må kaste dem.

Sopp er mikroorganismer som det ikke tar lang tid å vises ved det minste tegn på svakhet, så det meste av tiden kan ingenting gjøres for å redde dem. Derfor nedenfor vil du oppdage hvordan du kan fortelle om røttene er råtne.

Når skal du vanne?

Person som vanner med vannkanne av metall

Hvis vi tar høyde for at overflødig vanning er plantens verste fiende, er det derfor viktig å vite når man skal vanne. Og sannheten er at det er komplisert, for i hagearbeid er 2 og 2 aldri 4. Det er ingen universell regel å følge for å ha perfekte planter. Bare daglig observasjon og også feil vil hjelpe oss å tilegne oss den erfaringen vi trenger. Nå, hvis du er ny på dette, ikke bekymre deg. Det er flere triks som vil være veldig nyttige, som er disse:

 • Kontroller fuktigheten til underlaget før vanning, på noen av disse måtene:
  • Sett en tynn trepinne (den typen de gir deg på japanske restauranter) i bunnen. Hvis det kommer praktisk talt rent ut, betyr det at jorden er tørr og derfor trenger vann.
  • Vei potten når den er vannet og igjen etter noen dager: siden våt jord veier mer enn tørr jord, vil denne forskjellen i vekt tjene som en guide for å vite når du skal vanne.
  • Bruk en digital fuktighetsmåler: når du går inn i den, vil den fortelle deg hvor fuktig den delen av jorda som har kommet i kontakt med den er. For å gjøre det mer nyttig, bør du introdusere det i andre områder (nærmere stammen til planten, lenger unna).
 • Ikke legg en tallerken under anlegget ditt, med mindre du husker å fjerne overflødig vann innen ti minutter etter vanning.
 • Bruk et egnet substrat for hver plante. For eksempel trenger ikke en kaktus samme jord som en petunia. Bruk av en passende blanding vil unngå mange problemer. Du har mer informasjon her.

Hvordan vite om røttene er gale?

Sunne blader av Fagus sylvatica

Vi vil alle ha planter så sunne og vakre som det er som du kan se på bildet over. Imidlertid, når vi overvann, røttene svekkes og mange til og med dør. Men hvordan kan vi vite det? Hva er symptomene på overvanning?

 • Nedre blader blir gule
 • Ingen vekst er sett
 • Bakken blir grønn
 • Tilstedeværelse av sopp
 • Røttene blir mørkebrune og deretter svarte

Kan noe gjøres for å redde planten?

Hvis kofferten eller stammen fortsatt er grønn og er i en gryte, ja. Det vi skal gjøre er å ta den ut og pakke rotkulen eller jordbrødet i flere lag kjøkkenpapir. Vi vil ha det slik i minst 24 timer, og neste dag fjerner vi det og planter det igjen i gryten, men vi vanner ikke før etter noen dager.

I tilfelle det er på land, er det eneste vi kan gjøre å stanse vanning og gjenoppta når vi ser at landet er tørt.

Jeg håper det har vært av interesse for deg 🙂.