Skip to content

Hvordan vokse og lage din egen te

28 de juli de 2021

Vil du vite det? hvordan du lager din egen te, får de beste medisinske fordelene, og uten å måtte gå til supermarkedet for å kjøpe? Vel, ikke nøl, i denne artikkelen vil vi forklare forskjellige måter å tilberede din egen te på.

Fra frø, røtter, blomster, blader eller frukt er sannheten at det er mange planter som du kan lage en deilig te fra og drikke den når du vil.

Etterlater te

Camellia_sinensis

Teplanten, Camellia sinensis

Kameliaer er busker eller små trær som er hjemmehørende i Asia. De er veldig populære for sine vakre blomster, som dukker opp om høsten og vinteren. En av artene, Camellia sinensis, er uvanlig ved at den er produsent av all kommersiell te i verden, inkludert hvit, grønn og svart te.

Spesielt to varianter brukes til dette formålet: Camellia sinensis var. sinensis funnet i Kina, og Camellia sinensis var. assamica opprinnelig fra Assam, i India.

Kultur: Camellia vil trives i en klimasone mellom 7 og 9, det vil si at den støtter frost, men ikke overdreven varme. Hvis den er pottet, kan det være lurt å beskytte den mot alvorlig frost. For å lette høstingen kan den beskjæres til en høyde på tre eller fire meter, eller den kan få lov til å vokse fritt.

Blomstene som dukker opp om høsten, må høstes og tørkes, for senere å bli tilsatt bladene for å forbedre smaken av te.

Hvordan høste: de to første bladene og bladknoppen skal tas om våren.

Hvordan lage te: Bladene blir varmet opp før de blir dehydrert, dampet i 1 til 2 minutter. Rett etter blir de satt i kaldt vann. Bladene blir deretter spredt ut, deretter alle sammenrullet og plassert i ovnen på ca 100 grader Celsius i 10 minutter. Oppvarmingsprosessen er ferdig når bladene er helt tørre og skarpe. Oppbevar dem i en hermetisk lukket glassbeholder.

For å tilberede te legges seks blader i en tepose. Deretter føres den inn i et glass med vann som tidligere har blitt kokt, og dekket med et lokk for å la teen hvile i tre minutter.

Medisinske fordeler: Grønn te har antibakterielle, vanndrivende og stimulerende egenskaper. I tillegg kan det bidra til å senke kolesterolet og redusere aldringsprosessen.

Frøte

Korriander frø

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander er en veldig populær aromatisk urt som brukes til salater, sauser osv. Det er en veldig raskt voksende årlig plante som blomstrer om sommeren og gir opphav til frø. Hvis du vil forbedre teen, høst også bladene, men … skynd deg! Bladsesongen er veldig kort.

Kultur: dyrking av koriander av frø er veldig enkel. Få frø enten fra planter eller sammenlign dem direkte i en hagebutikk, og plant dem med universalunderlag i en stor gryte.

Eller hvis du ikke vil vente, kjøp en plante i et barnehage eller til og med i lokale markeder.

Hvordan høste: Innhøstingen finner sted to uker etter at frøene dukket opp. Dette gjøres for å modne og bladene begynner å visne. La bladene ligge på en tallerken, på et varmt og mørkt sted, og når de er helt tørre, overfør dem til en lukket beholder. For frøene, skjær lange stilker og legg dem opp ned, på et varmt sted, og når de er helt tørre, oppbevar du dem sammen med de tidligere høstede bladene.

Hvordan lage te: Cirka 15 frø knuses i en mørtel. De knuste frøene og to biter av blader legges i en tepose. Vannet varmes opp, og en kopp fylles. Dekk kruset med et lokk og la teen trekke i fire minutter.

Medisinske fordeler: Hjelper med fordøyelsen.

Fruktte

Frukt av Rosa rugosa

rosehofte (Rosa rugosa)

Bærene til denne vakre rosen blir dannet på planter etter at de har blitt pollinert av bier.

Kultur: Rosa rugosa er et veldig godt alternativ hvis du vil lage nypet te. Dyrkingen er den samme som resten av rosene: plasser den på et sted i full sol, og vann den ofte, enten det er i en gryte eller i bakken.

Hvordan høste: Velg runde, fargede bær, den ideelle tiden er vanligvis høst. Sørg for å samle inn masse slik at du kan ha dem i mange måneder framover. Den mørke øvre delen og den nedre stammen er avskåret.

Hvordan lage te: De små hårene i midten må fjernes før du lager te. Når dette er gjort, blir de satt i en kjøttdeig, men vær forsiktig så du ikke knuser dem for mye. De blir deretter plassert på et bakeplate og plassert i ovnen ved en varm temperatur i ca 20 minutter. Det anbefales at de omrøres litt hvert 5. minutt for å unngå å brenne.

Hvis du ikke har fjernet hårene, ikke bekymre deg. Du kan gjøre det nå ved å legge bærene i et dørslag og riste til hårene faller ut.

Legg en teskje tørkede rosa bær i en gryte med 1 1/2 kopp vann, og la koke i 10 til 15 minutter. Sil over i et glass vann, og server det varmt.

Medisinske fordeler: De gir omtrent 20 ganger mer C-vitamin enn appelsiner. Vitamin C hjelper immunforsvaret og holder det sunt.

Blomster te

Lavandula angustifolia blomster

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Europa og Afrika, den kan til og med bli funnet i Asia. Det er omtrent 39 arter, men bare en av dem brukes til å lage te: Lavendel angustifolia. Den motstår lett frost uten problemer.

Kultur: det er lettere å dyrke lavendel når vi kjøper en planteskole, siden vi bare trenger å bekymre oss for å velge en god beliggenhet, som skal være i full sol. Men det kan også oppnås med frø ved å så dem i en gryte med et universelt underlag.

Hvis du vil ha den i en gryte, må du ikke overvanne den da røttene kan råtne. Og hvis du tvert imot vil ha det på bakken, vil det bare trenge periodisk vanning det første året; fra andre, og hvis nedbøren overstiger 300 liter per år, kan den opprettholdes av seg selv.

Hvordan høste: Blomstene brukes hovedsakelig til å lage te, men du kan også ta bladene deres. For å tørke lavendel, klipp av de lange stilkene før blomstene er helt åpne, og heng opp buntene på et kjølig, mørkt sted. Når blomstene har tørket og noen blader har visnet, oppbevar du dem i en lufttett beholder i et mørkt skap.

Hvordan lage te: Vannet kokes og en kopp fylles. Hvis du bruker fersk lavendel, legg to eller tre blomster og noen blader i en tepose. Legg posen i kruset, dekk den med en tallerken eller et lokk, og la den sitte i tre minutter.

Hvis du bruker tørket lavendel, legg til en teskje av blomstene og bladene i en tepose og bratt i omtrent fire minutter.

Medisinske fordeler: Den har beroligende og avslappende egenskaper, hjelper til med å forhindre søvnløshet, bekjemper forkjølelse og hoste, og hvis det ikke var nok, lindrer det urolig mage.

Rotte

Echinacea purpurea

Echinacea (Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, Echinacea purpurea)

Echinaceas er veldig populære planter i hager, da de tiltrekker seg mange pollinatorer, og de kler deg på en spektakulær måte.

Kultur: Dette er høye planter, som vil vokse fantastisk hvis de plasseres på baksiden eller i midten av en solrik beliggenhet. Hvis du ønsker å få Echinacea fra frø, plant dem direkte i såbedet i full sol, og du vil snart se dine egne planter vokse.

Hvis du vil ha dem i hagen, kan du legge til en slags organisk gjødsel før plantingen, for eksempel ormstøp eller hestegjødsel.

Hvordan høste: Echinaceae trenger minimum tre år for å få røttene store og sterke nok til å dele seg. De høstes om høsten og kutter en stor del for å så dem på nytt. Med den gjenværende, hakk den opp og legg den på et bakeplate på et varmt, tørt sted. Bladene og blomstene kan samles gjennom hele sommeren og tørkes på samme måte. Velg blomster som ikke er helt åpne. Røttene lagres i en beholder skilt fra bladene og blomstene.

Hvordan lage te: Legg to klyper Echinacea-rot og 1 1/2 kopp vann i en liten gryte, dekk til og kok opp. Senk deretter varmen og la koke i ca 15 minutter. Tilsett en klype blader og blomster og la den trekke i tre minutter. Og til slutt blir den anstrengt i et glass vann.

Medisinske fordeler: styrker immunforsvaret, hjelper til med å bekjempe sår hals, forkjølelse og influensa.

Hva synes du om disse måtene å lage te på? Kjente du dem?