Skip to content

Hvordan vokse og lage en loofah / luffa svamp

16 de februar de 2021

Gå i butikken for å kjøpe en havdyrket svamp, og du betaler noen kroner for en mellomstor; Bruk den samme mengden til frø av den naturlige loofah-luffa-kalebassen, og du vil ende opp med nok svamper til å skrubbe huden din og vennene dine for å fjerne de døde hudcellene i livet.

Ikke bare det – badesvampene du dyrker selv er større, bedre og mer holdbare enn den havdyrte sorten. Når du tar en i hånden og begynner etter det smusset, det være seg på vask, badekar, kjøkkenutstyr, bilrute eller menneskekropp, må noe gi – og det blir ikke luffaen!

Luffa «Dishrag» kalebassen

Folk dyrker forskjellige typer avlinger fra kalebassfamilien. Men det er få som ser ut til å innse mulighetene i de såkalte «dishrag kalebasser». Våre pionerfedre satte pris på dem, i tillegg til andre typer som ga en dyper ved brønnen, et reiregg i kyllinghuset og en bolle med salt på kjøkkenbordet.

Dyr Loofah «dishrag» kalebassen i flere år, og hvert år vil du tenke mer på det. Etter min mening er det ingen sammenligning mellom det og gummi, plast eller ekte havdyrket eller sjøsvamp. Den er myk og smidig, men samtidig en demon for fjerning av smuss; den kan skylles rent i et glimt og er praktisk talt uforgjengelig.

En luffa-svamp er den merkelige, cellulære veksten i en lang melonlignende skall, som, når den skrelles av, avslører det fibrøse, svampaktige interiøret, fylt med stråsvarte frø. Det er en stor mengde av disse luffa-kalebassfrøene, men naturen har med omtanke gitt et hull i den ene enden av den naturlige svampen som de lett kan presses ut gjennom, og svampen, som får skylling, er klar til handling.

Kalebassen er lang – fra 6 inches lang til 2 1/2 fot. Vintreet er vakkert, med store blader som ligner på platan-treet, og det kan dekke et gjerde eller trellis med lysets hastighet. I en god vekstsesong frukter vinrankene så tungt at det er nødvendig med en sterk støtte. Det er ikke bra å la dem løpe langs bakken, for fruktene må henge for å utvikle seg ordentlig.

Luffa (Luffa macrocarpa), til felles med andre kalebasser, er en tropisk plante, og en lang vekstsesong er nødvendig for å modne svampene. Helt i nord, prøv å starte luffafrøene tidlig innendørs, og sett plantene utenfor bare etter at all fare for frost er forbi. Noen luffa arter inkluderer også Luffa acutangula, Luffa aegyptiaca og Luffa cylindrica.

Få et tidlig hopp

For de personene som reiser seg masse for å forsikre meg om at agurker ikke vil transplantere, prøv å starte dem i papirkopper. Når tiden for transplantasjon er kommet, graver du et hull, skreller du papirkoppen fra planten uten å forstyrre en rot (vanne den godt kvelden før, og jorden vil være helt riktig) og sett jordens sylinder i hullet.

Selvfølgelig vil jeg ikke håndtere hele moden fruktavling på den måten, bare hvis du liker å få hoppet på sesongen med noen meloner og agurker. Hvis vekstsesongen din er lang nok til å modne luffa-kalebassene, er det ikke noe problem, men der det ikke er, prøv å få et tidlig hopp.

For å lære mer om å dyrke og lage en luffa / loofah svamp, følg lenken nedenfor …

Hvordan lage en Luffa / Loofah svamp

Bilder: vandrende spisepinner

[easyazon-image align=”left” asin=”B004ZSTPC2″ locale=”us” height=”160″ src=”https://plantcaretoday.com/wp-content/uploads/51wtOcGObCL._SL160_.jpg” width=”152″] 25 Luffa Sponge Gourd (Vegetabilsk svamp / Glatt Luffa / Sponge Luffa / Klatring eller kinesisk okra / Dishrag Gourd) 25 LUFFA SPONGE GOURD (Vegetabilsk svamp / Glatt Luffa / Sponge Luffa / Climbing Okra / Dishrag Gourd) Luffa Cylindrica Vine Seeds