Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på bomullsrosen

24 de mars de 2023

Av mange grunner er den elskede bomullsrosen en symbolsk blomst for søren. Hvem vil vel ikke ha en slik blomst? Selv om det er mange former, enkle eller doble blomster, ser den klassiske versjonen ut som prangende blomster, tre til fem tommer brede, som vises om høsten. De åpner seg ofte hvite og blekner til mørkerosa når de blir eldre. Du vil ofte se alle tre fargene på samme plante. Kult, ja? Med opprinnelse i Kina, er bomullsrosen teknisk sett ikke en rose, men en art av hibiskus (Hibiscus mutabilis). Noen ganger kalt den konfødererte rosen fordi blomstene ifølge legenden suget opp blodet som ble sølt på slagmarkene under borgerkrigen. Noen kaller planten «bomullsrose» fordi bladene ligner bomullsløvverk og de runde blomsterknoppene minner dem om bomullsboller. Denne navngivningen gir mening fordi bomull og bomullsrose begge tilhører malvafamilien Malvaceae. På steder som sjelden føler frost, kan bomullsrose bli enorm, selv til det ytterste av å være 30 fot høy. Tenk deg noe sånt lastet med flerfargede blomster sent på året! Og der det ikke blir for kaldt, fortsetter det å blomstre gjennom høsten.

I nord-sentrale Alabama blir bomullsrosen en stor, flerstammet busk omtrent åtte fot høy. Den fryser til bakken om vinteren og kommer så opp igjen. Denne planten trives i sonene syv til ni, hvor den kan bli høy og trelignende.

Planteegenskaper for bomullsrose
Vanlig navn Bomull Rose
Botanisk navn Hibiscus mutabilis
Familie Malvaceae
Plantetype Busk
Eldre størrelse H 10′ W 10′
Soleksponering Full sol
Jordtype Moldrik, godt drenert
Jords pH Nøytral, alkalisk
Blomstringstid Falle
Blomsterfarge Hvit, til rosa, til mørk rosa for en blomst
Herdighetssoner 7 til 9
Innfødt område Asia
Denne informasjonen vil hjelpe deg med å ta bedre vare på din Cotton Rose.

Bomullsrosepleie

Etter planting og vanning i vekstsesongen krever ikke bomullsrosen mye vedlikehold. Den trives best i områder som ikke blir for kalde eller fuktige, men opprettholdelse av jordfuktighet er den viktigste faktoren. Disse plantene er også hjortbestandige, så fortsatt stell er moderat.

Sol og jord

Bomullsrose liker full sol og fuktig, fruktbar jord, men den vil tåle mindre ideelle forhold. Prøv å plante bomullsroser i et område med minst seks timer med direkte sollys. Områder med mindre sollys vil fortsatt produsere blomster, men de blomstrer kanskje ikke så mye som områder med full sol. Når du planter en bomullsrose, velg nøytral til lett alkalisk jord, men sørg for at den er rik på organisk materiale.

Vann

Bomullsroseplanter skal ha skikkelig drenering og trives best i fuktig jord, men noen kan overleve tørkeperioder. Hold fuktig jord hele året – selv om vinteren. Så lenge jorda ikke tørker helt ut, spesielt de to øverste tommerne, bør en moderat mengde vanning være nok for denne planten. For mye vanning kan forårsake sykdom, for eksempel soppvekst.

Beskjæring

Du trenger ikke omfattende beskjæring. En årlig klipping av døde greiner for å fremme ny vekst bør være nok. Hvis din bomullsrosebusk blir stygg, kan du kutte syke eller døde grener til bakken ettersom friske spirer vil ta deres plass.

Forplantningsplanter

Det er en populær sydlig plante som passerer langs siden dens vekst gjør det enkelt å gjøre det. Du kan så frø om våren, men den enkleste måten å forplante dem på er å legge rotstikkinger i vann. Så hvis noen du kjenner har denne planten, ikke nøl med å be om et stykke. Det er det vi gjør her nede. Hva skjer hvis de avviser deg? Gå på nettet og bestill en plante via posten fra de sjarmerende folkene på Woodlanders.

Vanlige sykdommer og skadedyr

Bruk mild insektdrepende såpe for å forhindre hageskadedyr, som bladlus, melbugs, edderkoppmidd og andre. Hvis du ser soppvekst på bladene på grunn av overvanning eller skadedyr, fjern stilkene og eventuelle blader som blir gule. Nøkkelen til å opprettholde en sunn plante er riktig vanning – ikke for mye eller for lite.