Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på dagliljer

9 de desember de 2022

Juni er høysesongen for dagliljer. Du vil se blomster i utallige farger på stilker som varierer fra én til fem fot høye. Individuelle blomster varer en dag, men planter åpner vanligvis påfølgende oppblomstringer over fire til fem uker. Rebloomers tilbyr flere forestillinger årlig, mens en håndfull dagliljer kalt everbloomers blomstrer nesten hele sommeren. Denne enkle skjønnheten er giftig for katter, så vær oppmerksom på hvor du planter dagliljer fordi hele planten, inkludert stilken, bladene, blomstene, pollen og vann, kan være farlig.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Daglilje, Daglilje
 • Botanisk navn: Hemerocallis spp.
 • Familie: Liliaceae
 • Plantetype: Flerårig, rhizom, urteaktig
 • Eldre størrelse: 6 tommer-5 fot høy, 2-4 fot bred
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Leirholdig, fruktbar, fuktig
 • Jord pH: Sur (6,0 til 6,5)
 • Blomstringstid: Vår, sommer
 • Blomsterfarge: rød, rosa, oransje, gul, lilla, hvit
 • Herdighetssoner: Sone 4-9
 • Hjemmeområde: Asia
 • Giftighet: giftig for katter

Dagliljepleie

Plant i full sol for mest mulig blomstring. Dagliljer tåler omtrent all godt drenert jord, men for optimale resultater, arbeid i mye organisk materiale (som torvmose, hakkede blader, kompostert gjødsel og kjøkkenkompost) før planting. Vann dypt og mulch med to til tre tommer malt bark eller furuhalm. Du kan nyte dagliljeblomster i flere måneder ved å kombinere tidlige blomster med mellom- og senblomster.

Lys

Dagliljer trenger minst fire til seks timer med direkte sollys daglig for å forbli sunne. Dagliljer, spesielt visse varianter, vil tåle delvis ettermiddagsskygge hvis du bor i et område med ekstrem varme.

Jord

Dagliljer er ikke så nøye med jordtype så lenge den inneholder fruktbart, organisk materiale. Leirholdig jord er best og bør forbli fuktig. Hvis du planter i sand- eller leirjord, suppler med kompost for å tilføre næringsstoffer og hjelpe til med drenering.

Vann

I vekstsesongen elsker dagliljer vann. Regelmessig vanning er nødvendig hvis du bor i et område som ikke får jevn nedbør (minst en tomme ukentlig). Mens den er relativt tørketolerant, bør jorden forbli fuktig.

Temperatur og fuktighet

Dagliljer trives under de fleste temperaturforhold så lenge de oppfyller kravene til sol og vann, som inkluderer omtrent en tomme nedbør eller vanning ukentlig. Disse blomstene liker varmt klima, og kaldhardhet varierer basert på arten.

Gjødsel

Å legge til organisk kompost hver sesong for ytterligere næringsstoffer er foretrukket fremfor gjødsel fordi de fleste dagliljer ikke krever det. Hvis du trenger å supplere jorden, fôr plantene om våren og høsten med Espoma Plant-tone 5-3-3, en organisk gjødsel som tilfører gunstige jordmikrober.

Typer dagliljer

Her er noen populære tidlig-, midtsesong-, sen- og gjenblomstrende eller evigblomstrende:

 • Early Bloomers: «Maytime Orange» og «Sooner Gold»
 • Midseason Bloomers: «Lavender Eyes», «Peach Fairy», «Plum Beauty» og «Treasure Gold»
 • Late Bloomers: «August Ruby», «Gold Bullion» og «Orange Float»
 • Rebloomers og Everbloomers: «Frankly Scarlet», «Lemon Lollipop» og «Ruby Stella»

Beskjæring

Etter at dagliljene blomstrer, er det best å kutte ned eventuelle frøkapsler og stengler til bakken. Hvis du planlegger å beholde dagliljer som stauder, er det bedre å reservere plantens næringsstoffer fordi unødvendig frøutvikling vil trekke fra neste års blomsterproduksjon. Hold dagliljer sunne ved å fjerne gule blader eller brukte blomster. Klem visne blomster og trekk dem forsiktig for å fremme ny vekst.

Forplanter dagliljer

Den beste måten å formere nye dagliljer på er ved å dele dem i vår- eller høstsesongen (minst seks uker før vinteren). Slik formerer du dagliljer:

 1. Grav opp dagliljeklumper tidlig på våren eller høsten, forsiktig så du ikke ødelegger røttene. Rist rotklumpen forsiktig for å fjerne overflødig jord. (Noen ganger hjelper det å bløtlegge rot i vann til å løsne jorda.)
 2. Finn kronen, eller den lille hvite kjernen mellom bladene og røttene, og bruk en skarp kniv eller hagespade til å dele den i mindre klumper. Ikke del klumpen mer enn tre ganger. Hver seksjon trenger nok sunne røtter.
 3. Fjern overflødig ugress og kutt bladene tilbake til halve lengden.
 4. Plant rotklumper på nytt umiddelbart i fruktbar jord. Hold jorda fuktig med regelmessig vanning. Du bør se ny vekst samme år som du planter de nye divisjonene.

Hvordan dyrke dagliljer fra frø

Dagliljer kan vokse fra frø i de fleste jordarter. Du kan høste frø fra eksisterende dagliljer, men den nye veksten kan avvike fra foreldreplanten siden hybridvarianter finnes. Fjern frøene ved å åpne kapslene forsiktig med en skarp kniv ved å stikke spissen inn i poden. Etter at poden har åpnet, fjern frøene og oppbevar dem på et kjølig mørkt område (som en brun pose) til du er klar til å plante. Tilsett organisk materiale når du planter frø og hold jorda fuktig. Grav et hull en tomme dypt for å så frø etter at siste sjanse for frost passerer om våren. Nye frøplanter bør dukke opp innen en til to uker etter planting.

Overvintring

Som stauder trenger ikke dagliljer mye vinterstell. Veksten dør tilbake til bakken på slutten av sesongen, så å fjerne dette vil forberede dem til neste vekstsesong. Fjern løvverk og eventuelle gjenværende blomster etter den første frosten og kutt stilkene til noen få centimeter rundt bakken. For å beskytte røttene i iskaldt klima, legg til et lag med organisk mulch eller halm rundt planten.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Dagliljer lider av svært få skadedyr, men rådyr topper listen fordi de har lyst på dagliljer. Hvis de plager hagen din, behandle planter med et hjortavstøtende middel, for eksempel Liquid Fence eller Deer Off. Et annet skadedyr kalles dagliljerust. Denne sykdommen pletter bladene med hevede, oransje-brune flekker. Rustsporer trenger absolutt fuktighet i fem timer for å angripe, så ikke fortreng plantene dine, og aldri vann med sprinkleranlegg om natten. Hold løvet tørt.

Vanlige problemer med dagliljer

Dagliljer er relativt enkle å vedlikeholde, men noen sykdommer hindrer disse blomstene i å trives.

Bladene blir gule

En av de vanligste sykdommene som påvirker dagliljer er dagliljerust, en vindbåren spore som vokser til sopp på bladene. Soppen, Puccinia hemerocallidis, får skraper og sporer til å utvikle seg på bladene. De små flekkene vil spre seg med mindre du kutter berørt løvverk.

Browning tips

Når dagliljeblader blir brune eller gule i tuppene, er dette sannsynligvis et tegn på feil vanning. Å legge til gjødsel eller organisk kompost til overvannet jord kan bidra til å forhindre sykdommer, men sørg for å holde jorden fuktig.