Skip to content

Daylily Care: Hvordan dyrke Daylilies

30 de januar de 2021

Så du er interessert i dagpleie og dyrking av fargerike pærer. For det første er de foretrukne plantesesongene for daylily bulbs (Hemerocallis) vår og høst, men du kan plante daylilies når som helst bakken er frostfri.

Planter dagliljer som disse fra – Amazon – så den lysegrønne linjen er rett over røttene er dekket med en til to centimeter jord. Plasser dem to til tre meter fra hverandre. Plante pastell, rosa og røde dagliljer i delvis skygge, de fleste andre tåler full sol.

Hvordan kan jeg dyrke dagliljer i landskapsarbeidet mitt?

Bruk lavvoksende dagliljekulturer og -varianter sammen med senblomstrende foran grensen, som en kant for høyere planter eller som planter ved bassenget. Den mellomstore gruppen, som inkluderer hovedtyngden av varianter, kan brukes i nesten alle hagesituasjoner og i en rekke jordforhold.

De er kjekke fra Stella D’Oros (Amazonas) plantet foran en trellis med morgenherligheter, clematis eller lidenskapsplante.

Bruk dagliljer som ledsagerplanter for lythrum, delphinium, globus gilia eller andre høye planter. Og de er på sitt beste plantet nær eviggrønne planter.

De høyere variantene lager strålende bakgrunnsmateriale, en skjerm for serviceområder eller grunnplantinger nær en vegg eller gjerde.

Populære Daylily-varianter

Nedenfor er noen av daylily-sortene kjent for sin fantastiske kvalitet og lave vedlikehold.

 • Tawny daylily (hemerocallis fulva)
 • Sitronlilje (hemerocallis lilioasphodelus)
 • Lavendel vista daylily
 • Barbara Mitchell daglilje
 • Wayside King daylily
 • Star slo daglilje

Hvor ofte skal Daylilies vannes og gjødsles?

De som ikke er kjent med omsorg for dagliljer, lærer snart at dagliljer tåler mer tørke enn mange andre stauder. Gitt nok fuktighet til å holde jorden knapt fuktig, vil de svare med frodig vekst og en god blomsteravling.

Påfør en gjødsel med langsom frigjøring to ganger i året, om våren før du blomstrer, og gjenoppblom daglig etter at blomsten er ferdig.

Hvilke skadedyr bryter Daylilies?

Hvis været er ekstremt tørt, kan dagliljer være plaget med trekk og angrep av edderkoppmidd. Slett trekker med et produkt som Malathion, vi liker også organisk Neem-olje.

Når kan jeg dele mine dagliljer?

Daylilies er peneste når de vokser som eksemplarer klumper. Med mindre du ønsker å forplante en sjelden eller dyr type, må du ikke dele dagliljer før de er omtrent fem år gamle.

Grav deretter hele klumpen og lag divisjonene med en skarp spade. Replant, avstand mellom dem som foreslått for å etablere nyinnkjøpte klumper.

Mer på Dele og transplantere iris | Malte tusenfryd | Daylilies

Er Daylilies Hardy?

I vårt område er de sovende variantene seige og dekker den halvgrønne vinteren ganske godt. Løvfarge på eviggrønne holder seg grønn året rundt. De er fantastiske for sørlige hager.

Er alle dagliljer enblomstrede blomster?

Nei. En rekke av de nye variantene produserer blomster med doble eller halvdoble kronblad.

Hvilke planter kan jeg bruke som ledsagerplanter for dagliljer?

Siden dagliljer kommer i et så bredt spekter av blomsterfarger – krem ​​gjennom alle nyanser av gul, oransje, kanel, pastellrosa, rød og lilla, kan du bruke dem som ledsagerplanter for alle årstider eller stauder.

Blå platycodon (ballongblomst), blå morgenherligheter, klatringklematis, lavendel, rosa og rød floks, Canterbury-klokker, Shasta-tusenfryd, Gilia rubra og lythrum er bare noen få av plantene som skal vokse med dagliljer.

Når blomstrer Daylilies?

Noen varianter som lavt voksende gulblomstret sort tidlig på våren, men mesteparten av dagliljer blomstrer i juni og juli, og noen blomstrer senere på sesongen. Sørlige gartnere får ofte to avlinger av blomst fra dagliljer.

Lær mer i vår artikkel «Hvor lenge blomstrer dagliljer?»

Er det mulig å dyrke dagliljer fra frø?

Ja. Plantet og ivaretatt som andre frø-dyrkede flerårige dagliljer produserer blomster på omtrent tre år.

Du kan kjøpe frø fra forhandlere, eller du kan få dagliljer til å produsere frø ved å fjerne noe av pollen (gult støv på støvstengene) og plassere det på stigmaet til en annen daglilje. Frøet modnes på omtrent seks uker.

Hvordan dele dagliljer og utvide samlingen din

Å ta vare på et vakkert hageareal tar tid og planlegging. Over tid kan noen planter vokse ut av beliggenheten og trenger å dele eller tynne ut.

Å vite hvordan og når du skal handle er nøkkelen til å gjøre det.

Når det gjelder å dele daler, kan det hende du trenger noen ekstra tips om pekere.

Heldigvis er videoens verden her for å hjelpe, og gir trinnvis instruksjoner om hva du trenger å gjøre.

Når skal du dele dagliljer? På dagen da den siste blomstringen slutter! Du vil fortsatt ha god tid til rotsystemet å etablere seg før vinteren.

Sjekk denne informative videoen for mer:

https://www.youtube.com/watch?v=ItyVIINI1ZQNedenfor vises en annen video om hvordan du deler Daylilies og hvordan du kan vokse samlingen av planter.

Den korte videoen fra BHG sist rundt 1:30 gir deg eksempler og demonstrasjoner av å vokse Daylilies riktig. Det gir også tips for forbedringer for hagen din og veksten av Daylilies.

https://www.youtube.com/watch?v=0fHT6wq5Vak

Hvordan dele dagliljer trinnene i bilder

Daylilies bærer pålitelige og fargerike blomster i hagen og landskapet. De tilpasser seg også lett til mange jordforhold, men foretrekker en godt drenert jord.

Disse tøffe staudene er kjent for lite vedlikehold, og krever liten spesiell pleie. Videre delte vi informasjon om dem før i et annet innlegg som å dyrke dem på en balkong.

Over tid må de deles. Sjekk ut denne trinnvise instruksjonsartikkelen om å dele dagliljer.

Tips om dyrking av dagliljer overalt

For mange fungerer daylily som den «perfekte flerårige», nesten sykdomsresistent, få skadedyr, tøff, nesten bekymringsløs, tilpasningsdyktig, takler tørke godt og bare nydelige farger.

Enten du går øst, vest, nord eller sør, finner du alltid dagliljer i den levende hagen, for “daylily” gjør en av de mest tilpasningsdyktige av planter.

Det ser like hjemme ut i flerårige senger sammen med:

 • Påskeliljer
 • Peoner
 • Skjeggete iris
 • I buskegrensen
 • Som bakgrunnsplanting
 • Foran eviggrønne
 • Flankerende innganger
 • Kanting av smale turer og stier
 • Grenser til stasjoner
 • På terrasser
 • Steinhager
 • Ved siden av bekker og dammer

… med et enkelt ord – hvor som helst.

Videre trives de i nesten alle typer jord.

En årsak til både allsidigheten og populariteten til denne planten er det store valget den tilbyr – 1000 varianter i:

 • Gul
 • rød
 • oransje
 • Lavendel
 • Lilla
 • Rosa
 • Buff
 • brun
 • Kombinasjoner

Fargen grønn høyde varierer fra en til syv meter, og blomster kan vokse så store som seks inches over.

I nord blomstrer dagliljesesongen i mange måneder, og du kan plante dem så snart jorden fryser ut. Mai til november fremstår som den generelle blomstringstiden for Sør, men noen varianter kommer allerede i mars.

Sesongens topp avhenger av temperaturen; slutten av mai i det dype sør, midten av juli rundt de store innsjøene.

Noen ganger, for enkelhets skyld, kommer dagliljer delt inn i to grupper: lauv og eviggrønne. Løvløvstypene mister bladene med vinterens komme, på omtrent samme måte som stauder, men de kommer ut igjen om våren.

Ettersom de inneholder navnet eviggrønne, ser de viktigere ut i sørlige hager, hvor du kan forvente deg grønnhet året rundt.

Når plantene vokser, vokser dagliljer alene – så gi dem en god start. Når du planter dagliljer i senger, må du arbeide jorden til en dybde på 15 tommer og legge rikelig med humus mot bunnen. Daylilies foretrekker en godt drenert jord med mye organisk materiale.

Enhver kommersiell humus vil gjøre, som torvmos, knuste maiskolber, bomullsfrøskrog etc.

For individuelle planter, forbered et hull 15 ″ inches dypt og 20 ″ på tvers, fyll bunnen med humus. Ikke plant for dypt, plant så kronen en tomme under bakkenivå. Spre røttene.

Kutt ned dagliliene til fire eller fem tommer høye for planting av prøver, og vann grundig. Faktisk liker alle dagliljer rikelig med vann fra blomsterdekorasjonen begynner å utvikle seg til blomstringene falmer. Tørrhet vil forsinke knoppdannelsen, noe som fører til sykelig blomstring.

Vann fra bunnen, dryssende marslysblomster. Daylilies reagerer på mulching så vel som alle planter. Alt fra torvmos til stabilt sengetøy har vist seg å være tilfredsstillende.

https://www.youtube.com/watch?v=idehlULGsC4Ideen dagliljer bærer dårlige avskårne blomster, gjør en feil påstand, i motsetning til hva noen mennesker kan tro. Plasseres i lave beholdere – boller eller brett – de ser virkelig dekorative ut. Klipp blomsterknopper om ettermiddagen eller før morgenen når de blir åpne.

Den fullblomstrende blomsten Stella D’Oro daylily varer bare en dag, men forlengere og nattlige blomster gir sent på kvelden. Alt i alt fungerer dagliljen som den mest pålitelige og tilfredsstillende planten.

Ta en titt på det offisielle nettstedet til det amerikanske hemerocallis-samfunnet for informasjonskilde for utdanning og vitenskap.

Bilde: kilde