Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på engletrompeten

3 de oktober de 2022

Engeltrompeten er en gammeldags plante, og har lenge funnet gunst i Sørs kyst- og frostfrie klima. I disse regionene når modne planter 15 fot høye, med deres tyngste blomstringstid fra sensommeren til høsten. Gartnere i kjøligere temperaturer kan få de samme resultatene ved å dyrke en i en beholder. Før den første frosten, flytt potten til en oppvarmet garasje eller kjeller for å vente ut de kalde vintermånedene. Det vil slippe blader, så lys er ikke en bekymring i denne hvileperioden. Alt ved en engels trompet er dramatisk: Hengende blomsterklokker svaier grasiøst fra solide grener, og parfymerer den lune kveldsluften med fabelaktig duft. Det himmelske fargekartet varierer fra uberørt hvitt til ferskenrosa og kremgul, og modne eksemplarer viser et virkelig fantastisk show i full blomst. Men dramaet stopper med utseendet – dette er en enkel plante å dyrke. Imidlertid regnes det som et invasivt ugress i noen områder, så vær oppmerksom på hvor du dyrker denne planten. I tillegg er det giftig for hunder, katter og mennesker, så vær forsiktig når du håndterer det og ikke spis det.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Engletrompet, Djevelens trompet, Brugmansia, Dødens trompet, Måneblomst
 • Botanisk navn: Brugmansia
 • Familie: Solanaceae
 • Plantetype: flerårig, busk, tre
 • Eldre størrelse: 15–20 fot høy (utendørs), 4–15 fot høy (innendørs)
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Veldrenert, fuktig, moldrik
 • Jord pH: Svakt sur til nøytral (5,5 til 7,0)
 • Blomstringstid: Vår, sommer, høst
 • Blomsterfarge: rød, rosa, oransje, gul, hvit
 • Herdighetssoner: Velg mellom sone 9-12 (USDA)
 • Innfødt område: Sør-Amerika
 • Giftighet: giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Angel’s Trumpets Care

Engles trompeter ( Brugmansia sp.) er solelskende, hurtigvoksende planter. De setter pris på lett ettermiddagsskygge i Nedre Sør, mens i Midt- og Øvre Sør tar de imot all sommervarme. Angel’s trompetplanter trenger godt drenert jord. Når du dyrker en i en potte, sørg for at beholderen har et stort hull i bunnen for å tillate enkel vannpassasje. Rikelig med vann og gjødsel er nødvendig for å holde disse plantene blomstrende på grunn av den raske veksthastigheten.

Lys

Siden engletrompet er hjemmehørende i tropiske miljøer, krever den minst seks til åtte timer med direkte sollys daglig. Denne planten vil tolerere delvis sollys i fuktig eller tørt klima, spesielt om ettermiddagen.

Jord

Angel’s trompet trives i de fleste jordforhold så lenge den er godt drenerende. Jorda skal være godt gjennomluftet. Det er best å bruke en potteblanding som er rik og tett på næringsstoffer, for eksempel jord med langsom frigjøring, og tilsett kompost eller torvmose før planting.

Vann

Hvis de plantes i beholdere, krever engletrompeter daglig vanning. Men motstå fristelsen til å holde potten i en tallerken med vann – selv om fuktighet er viktig, er ikke bløt jord det denne planten liker. Når den plantes utendørs, vann engletrompet oftere under tørke eller høye temperaturer.

Temperatur og fuktighet

Angel’s trompet trives i varmt vær siden den er hjemmehørende i tropiske områder. Den tåler moderate temperaturer så lenge den ikke faller under 50°F. Plant engletrompet i beholdere og flytt den innendørs før den første frosten hvis du bor i et område som opplever kalde vintre.

Gjødsel

Angels trompeter er tunge matere, og en flytende, blomstrende gjødsel som 15-30-15 eller 10-50-10 holder dem i gang med å produsere blomster. Vann med plantemat minst annenhver uke, eller oftere hvis du vil. Husk at du ikke kan mate disse plantene for mye, spesielt hvis de plantes i containere.

Typer av engletrompeter

 • Brugmansia suaveolens: Innfødt til Brasil, denne blomsten er kjent som White Angel Trumpet, Angel’s Tears og Snowy Angel’s Trumpet. Den produserer gule, rosa eller vanligvis hvite blomster med ovale blader.
 • Brugmansia aurea: Kjent som Golden Angel’s Trompet, utvikler denne arten store gule og hvite hengende blomster som blomstrer om sommeren og høsten på den nordlige halvkule. Den er også duftende, mest potent om natten.
 • Brugmansia versicolor: Vanligvis funnet i Ecuador, denne arten har avlange, glatte blader med blomster som begynner å blomstre som hvite og ofte blir fersken, rosa og aprikos når den eldes.

Beskjæring

Siden engletrompet produserer blomster og stadig vokser, hjelper beskjæring av de eldre grenene til å holde denne planten fra overbefolkning samtidig som den oppmuntrer til ny vekst. Det regnes som et invasivt ugress i noen regioner på grunn av hvor raskt det sprer seg, så beskjær denne planten om høsten før dvale for å opprettholde formen og helsen. Engletrompet regnes som giftig og kan irritere huden din, så bruk hansker og verneutstyr når du beskjærer. Se etter hovedstammen for å finne ut hvilke grener som skal beskjæres – hold minst seks til ti noder på hver gren for å sikre nye oppblomstringer neste sesong.

Forplanter engletrompeten

Den beste måten å forplante en engels trompet på er gjennom stiklinger – velg stiklinger om våren om morgenen før den får for mye sol. Slik forplanter du fra stiklinger:

 1. Klipp nye stengler som spirer fra plantens base, eller spar eldre grener når du beskjærer engelens trompet.
 2. Trim hver lange stilk i stykker som er seks til åtte tommer lange. Gjør kutt rett over hevede noder på stilken. Det første stykket vil ha blader, mens de andre kanskje ikke.
 3. Fyll beholdere med fuktig pottejord og dytt bunnen av hver stilk forsiktig inn i blandingen, og senk halvparten av lengden.
 4. Plasser pottene på et skyggefullt sted, hold jorden fuktig. I løpet av flere uker vil det dannes røtter, og nye blader vil dukke opp. Hold plantene i disse beholderne til tilstrekkelige rotsystemer har utviklet seg. Trekk forsiktig i stilkene for å teste beredskapen – de skal være godt forankret.

Hvordan dyrke engletrompet fra frø

 1. Angels trompetfrø er langbenet, så riktig planting av dem gjør en stor forskjell i resultatene. Avhengig av hvor du kjøper eller høster frøene og deres tilstand, kan forhåndsbløtlegging bidra til å åpne frøskallet.
 2. Fyll deretter en beholder med rik pottejord og plasser frøene under den øverste jordlinjen, men ikke for dypt. Angel’s trompet trenger sollys for å trives, så å begrave frøene for dypt vil hemme veksten.
 3. Vann umiddelbart etter planting og dekk til beholderen for å holde temperaturen og luftfuktigheten høy. Fortsett å vanne gjennom hele vekstprosessen, slik at jorden aldri blir tørr. (Ikke vannlogget frøene heller.)
 4. Hold beholderen på et varmt, solrikt område i tre til fire uker. Rommets temperatur må være høy nok til at spiring kan skje. Å bruke et vekstlys kan hjelpe. (Plasser den noen få centimeter over jorden.)
 5. Legg til gjødsel for å fremme vekst. (Bruk en organisk, rik gjødsel.)
 6. Vent til etter sesongens siste frost før du flytter planten utendørs. Du kan starte med å plassere beholderne utendørs noen timer daglig for å tilpasse dem til de kaldere temperaturene, men for mye kald luft for fort kan sjokkere engelens trompet – plant dem på et permanent sted med minst seks til åtte timers sollys daglig. .

Overvintring

Grovt teksturerte, store blader komplementerer de enorme blomstringene. Vind kan forårsake problemer for det brede bladverket og de langstrakte blomstene, så velg et beskyttet sted når det er mulig. Utover vinteren vil engelens trompet gå i dvale. Hvis du bor i et område som opplever vintre og kalde temperaturer under 50°F, ta med engelens trompetplante innendørs nær et solfylt vindu og fortsett å vanne den hvis du planlegger å beholde den hele vinteren. Hvis du vil at den skal gå i dvale for vinteren, plasser engelens trompet i en beholder i et skyggefullt område – som en garasje eller kjeller – så lenge den er omtrent 50 ° F. Du trenger ikke å vanne den så ofte, kanskje månedlig, men så lenge stammen er grønn, kan du fortsatt flytte den utendørs om våren. Når temperaturen øker når våren nærmer seg, akklimatisere engelens trompet til varmere forhold ved å utsette den for sollys, vanne og gjødsle den.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Skadedyr som påvirker engletrompetplanter inkluderer hvitfluer, kålormer, edderkoppmidd og bladlus. Behandle disse skadedyrene med insektdrepende såpe ved å spraye planten lett. Soppvisne som fusarium og verticillium visne kan infisere engletrompet gjennom røttene, som deretter beveger seg oppover stilken, og til slutt visner bladene og forhindrer fremtidig vekst. Å opprettholde sunn, sykdomsfri jord vil bidra til å unngå at dette skjer.

Hvordan få engletrompeten til å blomstre

Den beste måten å hjelpe engelens trompet til å blomstre er ved å balansere riktige mengder vann, sollys og gjødsel. Å dyrke denne planten fra frø kan ta litt tid å produsere store blomster. Oppretthold sunn, næringstett jord og gi planten nok plass til å vokse.

Vanlige problemer med engletrompet

Curling Blader

Hvis en soppinfeksjon, for eksempel fusarium eller verticillium-visne, angriper røttene og ikke blir behandlet, vil denne vandre oppover plantens stilk og inn i bladene og få dem til å visne. Å plante engletrompet i sunn jord er den beste måten å forhindre at dette skjer, siden det ikke finnes noen kur.

Bladene blir svarte/brune

Angel’s trompet kan lide av rotråte hvis vanninntaket er ubalansert. Du vil at jorda skal forbli fuktig, men aldri gjennomvåt eller gjennomvåt. Når temperaturen synker, kan vanning være sjeldnere.