Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på et keiserinnetre

31 de mars de 2023

Keiserinnetreet (Paulownia tomentosa), noen ganger også kjent som prinsessetreet eller Royal Paulownia, er utsmykket med nydelige lilla, vaniljeduftende blomster og store, vakre, fløyelsmyke blader, og det vokser veldig raskt. Av denne grunn er det et populært tre å plante for rask skygge. Keiserinnetreet er faktisk et av de raskest voksende trærne i verden og har vært kjent for å vokse opp til 20 fot i løpet av det første året, så du vil kunne nyte dets skjønnhet raskere enn du kanskje forventer. Som en bonus er treverket veldig verdifullt. Faktisk er det så verdifullt at folk noen ganger stjeler unge keiserinnetrær i nattens mulm og mørke. Det er ulemper med å dyrke et tre som er så frodig i visse klima, så her er alle fakta om dette vakre treet og hvor og hvordan det skal dyrkes.

Keiserinnetreets kongelige røtter

Oppkalt etter prinsesse Anna Pavlovna, datter av tsar Paul I, er keiserinnetreet hjemmehørende i det sentrale og vestlige Kina, hvor treet har blitt brukt i mer enn tusen år til å lage møbler, musikkinstrumenter, treskjæringer, potter, boller og skjeer. Japanerne setter også pris på det som det perfekte treet for å lage sandaler (klikk for å se noen fine). Tre fra keiserinnetrær er blond i fargen, veldig lett å jobbe med, nesten like lett som balsa, men dobbelt så sterk, har en silkeaktig følelse og motstår insekter og forfall. Fine keiserinnetrær med rette stammer kan tjene tusenvis av dollar, og det er derfor de er utsatt for tyveri. Mange mennesker har lagt seg med blomstrende keiserinnetrær på eiendommen deres, bare for å oppdage noe mer enn stubber om morgenen.

Planteattributter
Vanlig navn Keiserinnetre, prinsessetre, kongelig keiserinnetre, kongelig Paulownia
Botanisk navn Paulownia tomentosa
Familie Paulowniaceae
Plantetype Løvtrær
Eldre størrelse 50 fot høy, 30 fot bred
Soleksponering Full, delvis
Jordtype Fuktig, godt drenert, sandholdig leirjord
Jords pH Lett sur til lett alkalisk (6,0-7,5)
Blomstringstid Vår
Blomsterfarge Lys lilla
Herdighetssoner 5–9 (USDA)
Innfødt område Asia

Hvordan ta vare på keiserinnetrær

Keiserinnetrær er utrolig enkle å dyrke. Du vil plante dem i fruktbar, godt drenert jord og gi dem rikelig med vann, spesielt hvis du vokser med den hensikt å selge det verdifulle veden deres. Jorda bør være surere enn alkalisk og helst fuktig, sandholdig leirjord. Vanligvis kan du forvente at tusenvis av blomster vil blomstre på et keiserinnetre i slutten av april eller begynnelsen av mai, men hvis du ikke er imot å ha færre blomster, vil ikke mer skygge skade treet. Samvittighetsfull beskjæring vil være nøkkelen til å dempe keiserinnetreets voldsomme vekst og holde det til en håndterlig størrelse. Vi anbefaler å kutte dette raskt voksende skyggetreet til rundt 5 fot høyt når høsten kommer.

Hvor ikke å plante keiserinnetre

Selv om de er veldig verdifulle og potensielt kan gi deg en formue, må jeg fortelle deg den uheldige sannheten om keiserinnetrær. Omtrent som catalpas, morbærtrær og himmelens tre (Ailanthus altissima), tilhører keiserinnetreet en klasse med trær som noen anser for å være mindre enn ideelle. Ikke bare frøs den over hele skapelsen, og produserer så mange som to millioner frøplanter per år, men den vil også noen ganger vokse i helt forferdelig jord der få andre trær vil. Du vil ofte se den vokse på gamle gruveplasser, ved siden av jernbanespor, ut av sprekker i fortauet eller på steinete klipper. Trærne som er avbildet i begynnelsen av denne artikkelen, vokser på nedgravde, ødelagte betongstein. Hvis du kutter et keiserinnetre til bakken om våren, er det ekstremt sannsynlig at det vil vokse 10 fot i løpet av det neste året og spire gigantiske blader. Keiserinnetrær vokser så voldsomt at de er klassifisert som et skadelig ugress i Connecticut, hvor salg av denne arten faktisk er forbudt. De regnes som invasive i Sørøst, og statlige myndigheter fra Tennessee til Florida anbefaler å ikke plante dem. Å plante et keiserinnetre for nært en hage eller andre trær vil ofte føre til at keiserinnen samler næringsstoffer og vann fra de nærliggende plantene. Hvis de plantes for nært en bygning, har røttene et sterkt potensial til å skade fundamentet. Derfor anbefales ikke keiserinnetreet for landskapsarbeid. Hvis du bestemmer deg for å legge til en til eiendommen din, er det viktig at du sørger for at den har god plass til å vokse og er langt nok unna alle bygninger og annet planteliv. Det anbefales også at du gjør så mye som mulig for å fjerne eventuelle bortkommen frøplanter som faller, ellers kan du ha flere keiserinnetrær som spirer i hagen din. Hvis det skjer, sørg for å rive dem opp lenge før de har rukket å modnes. Du vil ikke ha en hage full av disse gigantene, til tross for deres skjønnhet.

Lys

Keiserinnetrær klarer seg best i full sol. Delvis lys skygge er greit for dette treet, men det foretrekker å være i full sol, i minst seks timer om dagen, for at de fleste av blomsterknoppene skal blomstre fullt ut – spesielt fordi blomsterknoppene ofte er skadet av tidlig vårfrost.

Jord

Keiserinnetrær er veldig tolerante overfor de fleste jordtyper, de vokser til og med i steinete, grunne, ufruktbare jord i forstyrrede områder av skog. Men trærne foretrekker dyp, fuktig, sandholdig leirjord. Tung leire anbefales ikke. Dette treet kan ikke trives i veldig sur jord med en pH under 5,0, men vil vokse i jord som er mildt sur, nøytral eller mildt alkalisk.

Vann

Dette treet vil vokse best på et fuktig, men godt drenert sted. Vann under tørre perioder mens treet blir etablert. Keiserinnetrær kan håndtere tørrere jord når de modnes.

Temperatur og fuktighet

Keiserinnetreet er hardfør i det meste av Sør, og vokser fra New York ned til Florida og vestover til Texas. Treet blomstrer godt i klima med lange, varme somre. Mangel på kaldhardhet er en begrensning hvis du dyrker dette treet for blomstene sine. Blomsterknopper blir vanligvis drept nord for øvre sør (sone 6). Unngå å plante på et sted som er utsatt for kalde vintervinder.

Gjødsel

Keiserinnetreet krever ikke gjødsel, men en årlig påføring av nitrogen vil bidra til å støtte den raske veksten. Bruk en balansert saktefrigjørende gjødsel som Osmocote.

Beskjæring

Fordi den vokser så fort, kommer keiserinnetrærne seg raskt, selv når de er kuttet til bakken. Du kan beskjære denne planten lett sent på vinteren eller tidlig på våren, fjerne døde, syke og kryssende grener. Å kutte treet tilbake til 5 fot høyt om vinteren kan være en god mellomvei for å holde treet i en håndterlig størrelse. Beskjæring av treet hardt (innen 3 fot fra bakken) vil resultere i større blader, men ingen blomster for det året. Hvis du gjør dette, fjern alt bortsett fra en sterk sentral leder når treet spirer ut igjen. Den sentrale lederen vil danne ny stamme og grener. Hvis du ønsker å fjerne et keiserinnetre, vil det ikke drepe det å kutte det til bakken. Du må kutte treet og deretter male stubben med en sterk glyfosatløsning, eller kutte nye spirer gjentatte ganger til treet sakte sulter og dør.

Forplantende keiserinnetre

Keiserinnetrær frø så lett at du sannsynligvis ikke trenger å forplante denne planten. Eksperter sier også at treet utvikler et sterkere rotsystem når det dyrkes fra frø. Hvis du velger å forplante treet ditt, er rotstikkinger den beste metoden å bruke. Dette er hvordan:

  1. Om vinteren graver du opp en rot og skjærer en del (helst på spissen) som er 2-4 tommer lang. Bruk en skarp hagekniv til å ta skjæringen.
  2. Plasser rotstikkingen på siden i fuktig sand, sagflis eller torvmose, og pass på å merke hvilken ende av stiklingen som vokste ut fra treet. Oppbevares ved 40 grader Fahrenheit.
  3. Etter cirka tre uker, plant rotstikkingen i god hagejord. Skjæringen skal være 2 tommer under overflaten, med den voksende spissen pekende opp.

Hvordan dyrke keiserinnetre fra frø

Du vil ha mye frø å samle fra treet om høsten etter at det blir brunt og tørt. Frø kan sås når som helst på året, men spirer raskest i mildvær. Du kan starte frøene innendørs og deretter transplantere om våren. Dette er hvordan:

  1. Fyll et brett eller gryte med frøstartblanding og fukt.
  2. Dryss frø over blandingen og vann godt. Hvis du sår utendørs, kan du bruke et plantebeddekke designet for å slippe gjennom lys og vann.
  3. Hold fuktig. Frøene skal spire om tre til fem uker. Fjern eventuelt dekke når frøplantene er 2 tommer høye.
  4. Transplant i hagen om våren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Keiserinnetreet har ingen alvorlige skadedyrproblemer, selv om snegler og andre insekter kan nappe på bladene. Sopp kan infisere treet og forårsake stengelkreft, behandles best av en arborist. Å plante treet på et godt sted og holde det i god helse bør avskrekke eventuelle soppinfeksjoner.

Hvordan få keiserinnetreet til å blomstre

Dårlig soleksponering, kraftig beskjæring eller beskjæring på feil tid på året kan påvirke treets blomstring. Øk lyseksponeringen hvis treet ditt ble plantet i skygge. Begrens beskjæringen til rett etter at blomstringen er ferdig om våren, eller beskjær lett.