Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på et orientalsk persimmontre

7 de mars de 2023

Du er kanskje allerede kjent med persimmons. De som er hjemmehørende i sør vil få munnen din til å rynkes hvis du spiser dem før de er myke og modne. Imidlertid kjenner du kanskje ikke deres søskenbarn, orientalske persimmoner, med valg som kan være enten søte eller syrlige. Orientalske persimmoner (Diospyros kaki) elsker varmen i sør, krever lite eller ingen sprøyting og er selvfruktende, noe som betyr at du trenger bare ett tre for å produsere frukt. Ikke bare er de enkle å dyrke, men de er også vakre i landskapet. Disse små til mellomstore trærne (10 til 30 fot høye, avhengig av utvalget) har grå bark og læraktige, grønne blader som blir en rekke gule, oransje og røde på de kjøligere høstdagene. Samle den knalloransje frukten for å spise fersk, lage en favorittoppskrift eller bare lysne opp høstbordet ditt. Mellom de kremhvite blomstene om våren, skinnende grønne blader om sommeren, dramatisk høstfarge og store oransje frukter om vinteren, er dette et attraktivt tre året rundt. Hele frukten er spiselig, selv om det har vært sporadiske tilfeller av tarmblokkeringer som har utviklet seg fra å hengi seg til for mange persimmoner. Skinnet og frukten inneholder en tannin som kan føre til at matfibrene baller seg opp og blir harde i fordøyelsessystemet. Sørg for at frukten er helt moden før du spiser den, og fjern de veldig garvesyrene hvis du er bekymret. Hester har vært kjent for å utvikle disse blokkeringene også, så hold persimmoner unna kjæledyr og husdyr.

Planteattributter
Vanlig navn Asiatisk persimmon, japansk persimmon, orientalsk persimmon
Botanisk navn Diospyros kaki
Familie Ebenaceae
Plantetype Løvfellende frukttre, busk
Eldre størrelse 20-30 fot høy, 15-25 fot bred
Soleksponering Full
Jordtype Leiraktig, fuktig men godt drenert
Jords pH Litt sur (6,0-6,5)
Blomstringstid Vår
Blomsterfarge Hvit
Herdighetssoner 7-10
Innfødt område Asia

Orientalsk persimmonpleie

Sammenlignet med de fleste frukttrær er orientalske persimmoner enkle. De krever ikke årlig tynning eller et vanlig sprøyteprogram. De er ikke masete med chill timer, trenger bare ca 100 timer med temperaturer under 45 grader for å sette frukt. De blomstrer sent nok på våren til at kulde er sjelden et problem. Plant persimmonen din i full sol i godt drenert jord, og treet ditt vil sannsynligvis klare seg bra.

Lys

Dette treet krever full sol for å produsere frukt. Plant på et sted som mottar minst seks timer med direkte sollys om dagen. Åtte timer er enda bedre.

Jord

Orientalsk persimmon er ganske tolerant for alle jordtyper, selv om den virkelig trives i leirjord. Treet liker ikke alkalisk eller tynn, steinete jord. Viktigst av alt, sørg for at du planter i godt drenert jord. Grav et hull dobbelt så bredt som treets rotklump og litt dypere. Plasser treet på bakkenivå og fyll igjen med den opprinnelige jorda. Hvis jorda kan trenge forbedring, legg til et tynt lag kompost på toppen. Deretter mulch rundt treet for å spare fuktighet og tilføre næringsstoffer.

Vann

Treet ditt vil sette pris på regelmessig vanning i løpet av den første vekstsesongen. Orientalsk persimmon tåler korte perioder med tørke etter at den er etablert. Men å vanne planten under tørre perioder kan resultere i større og bedre frukt. Vann dypt i 10 minutter en eller to ganger i uken.

Temperatur og fuktighet

Orientalske persimmoner vil vokse i både tørt og fuktig klima. De liker varme temperaturer og kan ikke overleve vintre der temperaturen faller under 10 grader. Hvis du bor i Upper South, kan det være lurt å prøve en av hybridkryssene til D. kaki og vår innfødte persimmon, D. virginiana.

Disse trærne krever 100-200 chill-timer før frukt, avhengig av kultivaren. Du får kanskje ikke frukt hvis du bor på sørspissen av Florida. Astringerende kultivarer – de som må modnes helt før de blir søte – er bedre egnet til det sørlige Florida.

Gjødsel

Minimal gjødsel er best, siden for mye nitrogen kan føre til at frukt faller. Få jordprøvet av ditt utvidelseskontor for råd. Persimmons bør ikke befruktes det første året i hagen. Hvis bladene blir bleke eller gule og veksten er minimal, bruk en balansert gjødsel som 10-10-10 tidlig på våren.

Typer orientalsk persimmon

Orientalske persimmoner kan være enten snerpende eller ikke-snerpende. Søte og knasende når de er faste, de ikke-snørende typene spises best ferske. Astringerende persimmoner er sure til de blir veldig modne og myke, så bruk dem til tørking eller vent til de er helt modne for å nyte dem.

  • Favoritter for å spise fersk er «Matsumoto Wase Fuyu», «Fuyu» og «Fuyu Imoto.»
  • Noen gode beholdervarianter inkluderer «Ichi-Ki-Kei-Jiro» som blir 8-10 fot høy, og «Maekawa Jiro» som vokser 12-15 fot.
  • For tørking, prøv snerpende varianter «Saijo», «Hachiya» og «Tanenashi.» De to første er også kaldharde i sone 6.

Uansett hva du foretrekker, er høsten den ideelle tiden for å handle og plante persimmoner. Se etter dem i din lokale barnehage, eller bestill online fra starkbros.com, justfruitsandexotics.com, petalsfromthepast.com, og johnsonnursery.com.

Beskjæring

Hands-off gartnere vil bli begeistret over å høre at dette frukttreet krever svært lite beskjæring. Det meste av beskjæringen innebærer opprydding for å bevare helsen til treet. På senvinteren eller tidlig på våren før treet bryter hvilen, fjern grener som krysser, knekker, er syke eller døde. Hvis du ønsker å redusere størrelsen på treet ditt, kan du beskjære lange grener tilbake med omtrent 1/3, og pass på at du lar en knopp vende i retningen du vil at treet skal vokse. Du kan beskjære toppen av treet hvis du ønsker å redusere høyden eller forme den til en hekk eller espalier. Persimmontrær har en tendens til å suge; fjern suger regelmessig slik at treet ditt ikke danner kratt. Noen ganger vil disse trærne veksle mellom tunge avlingsår og små avlingsår. Hvis grenene er overbelastet, tynn frukten for å hindre at lemmer knekker.

Forplanter orientalsk persimmon

Fordi orientalske persimmontrær kan selvbestøve, inneholder frukten ofte ikke frø. Hvis du samler frø fra frukten din, vil de ikke være sanne å skrive. Det betyr at ungplanten du dyrker sannsynligvis ikke har frukt som ligner morplanten, og persimmonene kan ha mer verdi for dyrene i hagen din enn de gjør for deg. Av den grunn forplantes orientalske persimmoner fra stiklinger. Trærne du kjøper fra en barnehage blir vanligvis podet på vanlig persimmonrotstokk for å forbedre ytelsen og sykdomsresistensen. Du har kanskje ikke et vanlig persimmontre rundt som du kan bruke til dette formålet, men du kan prøve å dyrke din egen upodede stikling ved å følge disse trinnene:

  1. Velg et 1 år gammelt skudd på treet ditt, som vil være blyanttynt, mykt og fleksibelt, men ikke helt grønt. Ikke bruk en suger ved foten av treet, som kommer fra grunnstammen. Bruk skarpe beskjærere og kutt en lengde 5 eller 6 tommer lang fra spissen av den valgte stilken.
  2. Fjern bladene fra den nederste halvdelen av stilken, samt eventuelle blomster på stilken.
  3. Dypp den avkuttede enden av stilken din i rothormon, og stikk den deretter inn i en 4-tommers potte fylt med fuktig pottejord av høy kvalitet. Begrav halvparten av stilken.
  4. Vann godt og dekk stiklingen og potten med gjennomsiktig plastmateriale. Plasser i sterkt, indirekte lys.
  5. Hold jorda fuktig. Etter å ha kuttet røttene om noen uker, kan du fjerne plasten. Du kan gradvis akklimatisere ungplanten til utendørs i mildvær.
  6. Selv om du kanskje kan transplantere ungplanten med hell, anbefaler mange dyrkere å vente til neste vår. Når planten vokser ut av potten, kan du ompotte den i en større beholder. Når all fare for frost er over, begynn å gradvis utsette treet for mer og mer sollys, og transplanter det deretter i hagen.

Potting og ompotting av orientalsk persimmon

Du kan dyrke et orientalsk persimmontre i en beholder, spesielt hvis du bor i et område med nullgradersdager om vinteren. Velg en potte med dreneringshull som er minst 2 tommer bredere i diameter enn barnehagepotten. Treets vekst (og muligens fruktsetting) vil være begrenset basert på hvor stor potte du velger. Dette kan være en god ting hvis du trenger å flytte potten innendørs en del av året. Plant i pottejord av høy kvalitet, og pass på at treet er plantet på samme nivå som det var i den originale beholderen. Vann når den øverste tommen av potteblandingen er tørr. Plant om treet ditt hvert annet til tredje år med frisk jord.

Overvintring

En orientalsk persimmon kan bli drept tilbake til bakken i en hard vinter, spesielt når temperaturen faller under 10 grader. Enhver ny vekst som dukker opp våren etter kan komme fra grunnstammen. Selv om din orientalske persimmon gjenopplives, kan det ta noen år før den får frukt igjen. Den beste tilnærmingen for gartnere i Upper South er å kjøpe en podet kultivar som er annonsert for å håndtere sone 6-vintre. En annen tilnærming er å dyrke treet ditt i en beholder og flytte det til et beskyttet miljø om vinteren. En uoppvarmet garasje som holder seg over frysepunktet vil tjene. Reduser vanningen mens treet er i dvale og i lite lys. Flytt den tilbake utendørs når all fare for frost er over.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Selv om orientalske persimmoner er enkle å dyrke, kan de være mottakelige for bladflekker, krongalle og antraknose. Bladflekker vises som små brune eller lilla flekker på løvet, og er vanligvis ikke alvorlig nok til å kreve sprøyting. Krongalle forårsaker vortelignende utvekster på stammen eller grenene. Det kan hemme treveksten og redusere bladstørrelse og fruktsetting. Det finnes ingen kur, og unge trær med krongalle kastes best før bakteriene sprer seg til andre treaktige planter i hagen. Eldre trær kan overleve i landskapet i årevis, men du bør sterilisere verktøyene dine hver gang du beskjærer dem. Persimmontrær kan noen ganger utvikle antraknose, noe som forårsaker svarte flekker på blader som begynner å falle fra bunnen av treet og opp. Svarte, sunkne områder kan også vises på stengler, greiner og frukt. Riv og brenn eller kast eventuelle blader i søpla. Hvis du fanger soppinfeksjonen tidlig, kan du kanskje beskjære syke stilker om vinteren for å hjelpe deg med å kontrollere den. Med mindre trær, spray treet med et kobbersoppmiddel om våren akkurat når bladene begynner å åpne seg. Orientalske persimmoner møter sjelden alvorlig skade fra insekter. Store insekter kan plukkes av treet og slippes i såpevann. Sprøyting er ikke nødvendig (eller anbefalt mens treet blomstrer og pollinatorer er i nærheten) med mindre det oppstår betydelig avløving. Trær kan noen ganger bli angrepet av persimmonboreren, som infiserer den vanlige persimmonrotstokken i stedet for den øvre delen av treet. Den voksne møll er svart og har vanligvis et oransje bånd over buken. Om sommeren går de hvitaktige larvene inn i skogen. Du kan se løs bark og frass ved foten av treet. Larvene kan til slutt binde og drepe treet. Borer kan skjæres ut av treet med en skarp kniv. De er vanskelige å spraye for, så snakk med ditt lokale utvidelseskontor for anbefalinger. Persimmons er en favoritt blant dyrelivet, som kan ta frukten før den modnes. Du kan høste frukten tidligere og la den modnes innendørs.

Hvordan få orientalsk persimmon til å blomstre

Ditt vårblomstrende tre blomstrer kanskje ikke på grunn av vær, lysforhold eller sykdom. Dette krever kanskje ikke mer enn tålmodighet. Et nyplantet tre kan noen ganger ta et år eller to å blomstre, eller en sen vårfrost kan påvirke blomstringen i et gitt år. Skygge vil også redusere eller hindre blomstring, så gjør det du kan for å øke lyseksponeringen hvis planten din ikke er i full sol. Vann treet ditt i varmt, tørt vær for å holde det sunt. Unngå nitrogengjødsel og kraftig beskjæring. Med disse trinnene vil du sannsynligvis se flere blomster i det påfølgende året. Orientalske persimmontrær har også en tendens til å veksle mellom kraftig blomstrende og lette blomstringsår. Forvent færre blomster noen år.

Vanlige problemer med persimmon

Fruktdråpe er sannsynligvis det vanligste problemet som oppstår med disse trærne. Frukt kan falle på grunn av for mye gjødsel, varmt vær, kaldt vær og tørke. Gi treet ditt en god drink hvis det er stresset av varme og tørke. Mulching av treet kan bidra til å regulere jordtemperaturen og holde på fuktigheten.