Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på et Mimosa-tre

16 de april de 2023

Mimosa-treet er en av de plantene du enten elsker eller hater. Jeg hater det nå, men jeg pleide å elske det. Hvorfor, da jeg var barn, på nadiret av følsomhet og god smak, tenkte jeg mimosa (Albizia julibrissin) var det vakreste treet i verden. Bladene var som bregner, blomstene var rosa puffballs, og den blomstret om sommeren når få andre trær gjorde det. Mimosa er hjemmehørende i Midtøsten og Asia og ble brakt til dette landet i 1785 av den berømte franske botanikeren Andre Michaux, som plantet den i sin botaniske hage i Charleston, South Carolina. Planten trivdes i det sørlige klimaet og vokste raskt til et vaseformet tre med flat topp som nådde 30 til 40 fot høyt. Blomstene, attraktive for sommerfugler, kolibrier og kolonialgartnere, varierte i farge fra nesten rød til dyp rosa til kjøttrosa til hvit. På den ene veikanten i nærheten av hjemmet mitt er en rad med dem, hver i forskjellige farger. De ulike fargene skyldes genetisk variasjon, hvor rosa er dominerende. Der jeg bor i Alabama, blomstrer trærne vanligvis i juni og fortsetter i flere uker inn i juli. Vakre mimosa-trær vokser raskt, gir mye skygge og er enkle å dyrke under en rekke forhold. Før planting, tenk på at de er rotete trær som sprer seg raskt og er invasive. Mimosa frøkapsler er giftige for hunder og husdyr. Før du planter, er det andre alternativer du kanskje bør vurdere.

Planteattributter

Vanlig navn Persisk silketre, mimosetre, rosa silketre, silketre
Botanisk navn Albizia julibrissin
Familie Fabaceae
Plantetype Tre
Eldre størrelse 20-40 fot høy, 20-30 fot bred
Soleksponering Full, delvis
Jordtype Fuktig men godt drenert
Jords pH Syrlig, nøytral, alkalisk
Blomstringstid Sommer
Blomsterfarge Rosa
Herdighetssoner 6–9 (USDA)
Innfødt område Midtøsten, Asia
Giftighet Giftig for hunder, giftig for husdyr

Mimosa Tree Care

Mimosa tilpasser seg nesten hvilken som helst godt drenert jord, ler av varme og tørke, og har ikke noe imot noe du gjør med den. I hagebruksklassen kalte vi det en «pionerart», fordi hvis du forstyrrer landet, fjerner innfødt vegetasjon og åpner trekronen for lys, er det et av de første trærne som dukker opp. Det er derfor du ser det vokse langs omtrent alle motorveier og landeveier i Sør. De rosa «powder puffs» av mimosablomster dukker opp i begynnelsen av juni i hele sør. Bregnelignende blader gir treet et lacy, grasiøst utseende. Dette treet er invasivt i Nord-Amerika fordi det sprer seg og formerer seg raskere enn innfødte arter, og hindrer dem i å få sol og næringsstoffer og overta deres leveområder.

Lys

Mimosaer foretrekker full sol, men tåler litt skygge, spesielt i tørrere områder. De trives ikke i full skygge.

Jord

Mimosaer vokser og klarer seg godt i en rekke jordtyper og kan tilpasse seg dårlige jordforhold. De vokser i sur jord og tåler mildt alkalisk jord, og de har lav toleranse for salt.

Vann

Disse trærne tåler tørke og perioder med lite nedbør, men de foretrekker litt fuktighet. Et ungt mimosetre trenger grundig ukentlig vanning til det er etablert. Tilstrekkelig vanning mens det vokser gir treet en dyp grønn farge og frodig utseende.

Temperatur og fuktighet

Mens mimosa-trær tåler kalde temperaturer, foretrekker de høyere temperaturer i sør. De er utsatt for frostskader om vinteren. Yngre planter kan ikke overleve tøffe vintertemperaturer.

Typer Mimosa-trær

Noen kultivarer av mimosa er mindre invasive. Andre varianter av mimosa som er tilgjengelig inkluderer:

 • «Summer Chocolate» har unektelig ganske lilla bronsebladverk og rosa blomster.
 • «Ishii Weeping» er en gråtende variant som ikke blir for høy.
 • «Rosea» er et kompakt, hardfør tre.
 • «Flame» har magentablomster.

Beskjæring

Når noen spør meg hva som er den beste tiden å beskjære en mimosa, er mitt instinktive svar: «når som helst du kan finne en motorsag.» Alle mimoser som blomstrer kommer til å produsere frø og mange av dem. Og hvis tusen frøplanter kommer opp i hagen min, bryr jeg meg ikke om hvordan de ser ut, de må elimineres. Hvis du trenger å beskjære en mimosa, gjør det om høsten eller vinteren etter blomstringen og når treet er i dvale. Bli kvitt dødt eller sykt tre, og trim for å beholde størrelsen og formen du ønsker.

Forplanter Mimosa Tre

Fordi mimosaen er et invasivt tre, bør planting av det begrenses. Hvis du bestemmer deg for å plante en, er den beste tiden å forplante seg sent på våren.

 1. I en vinkel, skjær fra treet en 2- til 6-tommers sunn stengel som ikke har blomstret.
 2. Fjern de nedre bladene og plasser den kuttede enden av stilken i en fire-tommers gryte fylt med fuktet jord eller torvmose.
 3. Plasser potten i en plastpose, bind toppen og sett den på et solrikt område for å opprettholde en temperatur på ca. 70 grader Fahrenheit. Hold jorda fuktig.
 4. Røtter bør vokse i løpet av omtrent fire uker.

Hvordan dyrke Mimosa-tre fra frø

Mimosa-treet kan lett dyrkes fra frø. Høst frø fra treet om høsten og oppbevar dem på et kjølig, tørt sted til våren. Her er trinnene for å dyrke et mimosa-tre fra frø:

 1. Bryt opp den tørkede frøbeholderen for å avsløre frøene inni. Legg dem i en beholder med veldig varmt vann for å trekke over natten.
 2. Fjern de hovne frøene fra beholderen og plant i en tre-tommers beholder med dreneringshull fylt med godt drenerende potteblanding.
 3. Plant frøet en tomme dypt og dekk det med jord, og plasser det på et solrikt utendørs sted. Hold jorda fuktig.
 4. Når røttene begynner å vise seg gjennom dreneringshullene, transplanter treet til dets permanente plassering i hagen din.

Overvintring

Mimosa-trær foretrekker solrike steder og varmere temperaturer, men de tåler kalde temperaturer. Plant dem på et solrikt område som beskytter dem mot vinden. Hold unge trær beskyttet mot frost.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Et vanlig problem med disse trærne er mimosa webworms. Silkevev pakker sammen klynger av blader, og larvene inne i disse nettene spiser bladene. Løsningen: Hvis det er mulig, beskjær og ødelegg webbing og skadede blader. Rake og ødelegge bladrester, og bytt mulch under treet hver høst. Spray trestammen grundig med hagebruksolje tidlig i mars for å kvele forpuppende larver. Du kan også spraye treet med Bacillus thuringiensis kurstaki (Dipel, Thuricide, Javelin), eller for alvorlige angrep, spray med karbaryl (Sevin), diazinon eller malathion. Et annet problem du kan støte på med en mimosa er å visne. Bladene gule og henger tidlig til midten av sommeren. Tregrener vil dø over flere måneder. Dessverre er det ingen kontroll for den jordbårne sykdommen som kommer inn gjennom trerøttene. Denne sykdommen som ble oppdaget på 1930-tallet har nå spredt seg over hele Sørlandet. Den eneste løsningen er å fjerne de infiserte trærne og sørge for ikke å plante nye mimosaer på samme sted.

Vanlige problemer med Mimosa

Det er to grunner til at jeg synes du aldri bør kjøpe mimosetrær. For det første, som de fleste hurtigvoksende trær, er mimosa notorisk kortvarig, utsatt for mange skadedyr, og vil dø på deg med et hjerteslag. For det andre, etter at blomstene falmer, vokser treet hundrevis av 6-tommers lange, bønnelignende, brune frøkapsler som henger fra hver gren. Seedpods vedvarer hele vinteren, selv etter at treet har mistet bladene. Få trær ser like stygge eller mer forlatte ut. Hver av disse belgene er fylt med frø, og hver og en av dem spirer et sted, selv i sprekker i fortauet. Plant en mimosa i gården, og snart har hvert hus i nabolaget to eller tre mimosaer, som kommer opp i gjerdet, midt i en busk eller ved sølvpropantanken.

Andre trær du bør vurdere å plante

I stedet for mimosa-treet kan det være lurt å vurdere et alternativ som ikke er invasivt. Se etter et tre som er holdbart i kaldt eller hardt vær, tørkebestandig og lett å vedlikeholde. Hagen din kan fortsatt ha vakre blomster hele sommeren. Vurder å plante et av disse alternativene.

Kysk tre

Det kyske treet, også kjent som Texas Syrintreet, produserer vakre blå-lilla blomster som blomstrer om sommeren og er et godt alternativ for et kaldhardt tre som vil vare lenge. Faktisk har jeg et kyskt tre som har vært i hagen min i over 20 år. Det er også et flott alternativ for mindre gårdsplasser, siden den bare blir 10 til 15 fot høy.

Crepe Myrtle

Crepe Myrtle

Crepe myrtetreet er kjent for sine nydelige blomsterklaser som blomstrer hele sommeren, sitt lyse høstløvverk i mange tilfeller og sin vakre bark. Dette treet er veldig slitesterkt – det er tørkebestandig og trives i full sol, og kan blomstre under tøffe forhold. Treet kommer i rosa, lilla, røde og hvite varianter.

Kirsebærblomst

Kirsebærblomst

Cherry Blossoms vil garantert glede deg med sine vakre blomster som kommer til liv hver vår, sorten «Okame» blomstrer allerede på Valentinsdagen. Det er en grunn til at mange mennesker kommer til Macon, Georgia, hvert år – det er på grunn av deres fortryllende rosenrøde blomster. Disse pene-in-rosa trærne er også ganske enkle å vedlikeholde og vokser raskt når de får full sol og godt drenert jord.