Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på fikentrær

6 de juni de 2023

Hver hage bør ha et fikentre. Disse ikoniske plantene produserer deilig frukt med smaker som best oppleves moden fra treet. I motsetning til andre frukter, modnes fiken helt på grenen, så å plante din egen lar deg høste den ferskeste frukten. Det vanlige fikentreet, som trives i varmt klima, krever ikke pollinering for å bære ny frukt. Avhengig av sorten trenger spesifikke fikentrær pollinatorer, så sjekk typen før du planter din egen for å kjenne vekstforholdene. Til tross for at de bærer deilig frukt, kan fikentrær være invasive avhengig av sorten, da røttene sprer seg vidt under optimale vekstforhold. I tillegg er fikentrær ikke trygge for dyr og er giftige for hunder, katter og hester. Symptomer inkluderer gastrointestinale problemer og hudirritasjon. Frukten fra fikentrær anses generelt som trygg for konsum, men det er fortsatt et element av fikentrær som er skadelig for mennesker. Fikenlatexen, eller tresaften, kan forårsake problemer med fordøyelseskanalen, inkludert blødning. Noen mennesker kan også ha en negativ interaksjon med fikenblader. Utslett eller hudirritasjon kan forekomme hos noen individer etter langvarig eksponering, så bruk hansker når du vedlikeholder dette treet. Her er en guide til å dyrke ditt eget deilige fikentre og vekstforholdene som vil hjelpe det til å trives.

Planteattributter

 • Vanlig navn: vanlig fiken, spiselig fig
 • Botanisk navn: Ficus carica
 • Familie: Moraceae
 • Plantetype: flerårig, tre, frukt
 • Eldre størrelse: 10 fot-30 fot høy, 10 fot-30 fot bred
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Fuktig, men godt drenert, rik
 • Jord pH: sur til nøytral (6,0 til 7,5)
 • Blomstringstid: Vår
 • Blomsterfarge: Grønn
 • Hardførhetssoner: Sone 8-10 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia
 • Giftighet: giftig for kjæledyr

Fikentrepleie

Fiken er selvfruktbar, så du trenger bare én plante for å produsere frukt. Modne fikentrær kan bli 10 til 30 fot høye. Hvis du har mer plass, plant flere. Velg tidlig, mellom og sen frukt for å utvide høsten fra sommer til tidlig høst. Noen fiken vil produsere bonusfrukt tidlig i sesongen, kalt en «breba»-avling og hovedavlingen. Fiken kan variere i størrelse, form, smak, tekstur og høstetid og kan være svart, grønn, brun, fiolett, gul eller lilla. Fikentrær er invasive i noen regioner fordi optimale vekstforhold oppmuntrer treets røtter til å spre seg vidt.

Lys

Full sol er avgjørende for en rikelig høsting og den søteste frukten. Den er ideell for å plante fikentrær i et område som mottar seks til åtte timer med direkte, daglig sollys. Mindre sollys vil hindre trær i å produsere like mange fiken sammenlignet med de som er plantet med tilstrekkelig lys. Fikentrær trives i den nedre, kystnære og tropiske sørvarmen. Plant nær en vegg med sørlig eksponering i Midt-Sør, slik at de kan dra nytte av reflektert varme. I øvre sør kan du velge kaldharde valg, for eksempel «Brown Turkey» og «Celeste».

Jord

Fikentrær vokser i ulike jordforhold, men lett sur og godt drenert jord er best. Jord med rikt, organisk materiale bidrar til å supplere veksten. Vanlige potteblandinger fungerer bra for fikentrær så lenge de holder på fuktigheten og er godt gjennomluftet. Disse plantene vokser godt nær kystregioner, men tåler også leire, leire eller sandholdige forhold.

Vann

Når frukt utvikler seg, er det viktig å vanne regelmessig. Sjekk daglig, og plukk akkurat når frukten modnes. I løpet av det første året, etter hvert som plantene blir etablert, vannes regelmessig og dekkes. Når de er etablert, kan fiken være veldig tørketolerante.

Temperatur og fuktighet

Fikentrær trenger varme forhold og subtropisk klima for å trives, men vil tåle noen lave temperaturer så lenge det holder seg over 15°F. Områder med harde vintre er uegnet for denne arten, men du kan dyrke fiken i store potter og beskytte dem om vinteren ved å lagre dem i en kjølig garasje eller kjeller. Siden fikentrær trenger godt drenert jord, foretrekkes et tørt klima. Vannfylte miljøer kan forhindre riktig fruktutvikling ettersom for mye regn fører til at frukt deler seg og muligens ødelegges.

Gjødsel

Gjødsle med mat som Espoma Citrus-tone (5-2-6) på senvinteren og tidlig på våren. En all-purpose, saktefrigjørende gjødsel kan også bidra til å fremme ny vekst. Etter at fikentrær bærer frukt, kan tilsetning av gjødsel nær røttene bidra til å oppmuntre til mer frukt. I tillegg kan gjødsel bidra til å få trær tilbake til et normalt utseende hvis løvet ikke er levende. Du vil gjødsle fikentrær minst to ganger i året.

Typer fikentrær

Fikentrær produserer forskjellige fargede frukter, blomster og blader avhengig av variasjon. Bestøvningsmetodene varierer avhengig av art, så det er flere alternativer å velge mellom når man skal plante fikentrær. Her er noen spesifikke typer med vakkert løvverk og deilige frukter.

 • Celeste (Ficus carica): Denne arten produserer middels, brun eller lilla frukt på relativt store trær. Disse trærne har en tidlig modningstid og produserer søte fikenfrukter.
 • Alma Figs (Ficus carica): Denne arten, som modnes senere i sesongen på grunn av sin utvidede vårhvile, har rik, smakfull frukt. Frukten er gul eller brun og bærer frukt på mer kompakte trær.
 • Caprifigs (Ficus carica sylvestris): Veps elsker denne arten som bare produserer hannblomster. Denne arten dyrkes vanligvis ikke for sin frukt.

Beskjæring

Fikentrær trenger ikke mye beskjæring i løpet av året, men kan ha nytte av beskjæring under hvileperioden (sen vinter eller tidlig på våren) fordi det fremmer ny vekst. Den nye veksten gir også sunnere grener og har en tendens til å bære mer frukt. For å holde fikentrær sunne, beskjær dem så snart du planter dem i løpet av det første året. (Beskjæring av rundt halvparten av grenene bidrar til å bygge et robust rotsystem). Etter det første året med vekst, hold de mest betydelige komponentene på plass og kutt ned mindre enheter, liten bladvekst nær bunnen av planten og fruktgrener. Beskjær bort dødt og sykt treverk i hvileperioden.

Formering av fikentrær

Den enkleste måten å forplante fikentrær på er gjennom stiklinger. Slik formerer du fikentrær:

 1. Ta stiklinger i den hvilende sesongen etter at den sene sjansen for frost har passert. Klipp i vinkel og velg en gren som er noen år gammel og omtrent åtte til 12 tommer lang.
 2. Dypp stiklinger i et rothormon.
 3. Plant stiklingene i en beholder med en lengde dobbelt så stor som bredden, slik at røttene har plass til å strekke seg – rundt seks tommer bred og en fot høy er en god tommelfingerregel.
 4. Dekk til med noen få centimeter jord. Vann stiklinger og hold jorda fuktig, men ikke vannlogg på stiklingene. Hold på et solrikt sted.
 5. Etter å ha etablert røtter, flytt de nye stiklingene til en større beholder før du flytter dem til et endelig plantested i den sovende sesongen. Stiklingene skal være sterke nok til å bevege seg når du ser tre til fire fot med vekst.

Hvordan dyrke fikentrær fra frø

Å dyrke et fikentre fra frø er mulig, men det er mer utfordrende enn å forplante seg fra stiklinger. Frøformering gir ikke en duplikatplante – dette kan bare skje fra stiklinger. For mer erfarne gartnere, her er hvordan du dyrker fikentrær fra frø:

 1. Først skaffe frø. Frøvalg er avgjørende for å velge en hunnart hvis du vil ha trær som bærer frukt, da hanntrær ikke produserer spiselig frukt.
 2. Bruk en fiken, del den i to og fjern den kjøttfulle fruktkjøttet og frøene.
 3. Bløtlegg fikenfrø for å sjekke levedyktigheten. (Bare frø som flyter er levedyktige).
 4. Plant frøene i en potteblanding eller jord med lik fordeling av torv, perlitt og vulkansk stein. Hold jorda fuktig og tilsett hagesand.
 5. Plasser jordblandingen i et frøstartbrett og plasser det på et solrikt sted – minst seks timer med direkte, daglig sollys.
 6. Forvent å se spiring innen en eller to uker. Fortsett å holde jorden fuktig og på et solrikt sted.
 7. Du vil vite at det er på tide å flytte frøene inn i en beholder når det er minst to sett med blader og treet står noen centimeter høyt.

Overvintring

Vent til fikentrær går i dvale for sesongen. Du vil vite at dette har skjedd når alle bladene faller fra treet. Hvis du bor i et klima som opplever fryseforhold, flytt fikentrær inn. Plasser trærne i en kjeller eller garasje som vil beskytte dem mot iskaldt vær eller sterk vind. Fortsett å vanne sovende planter, men bare omtrent en gang i måneden. Hvis du planlegger å holde fikentrær ute, pakk inn stammen og røttene i burlap eller et telt for å beskytte dem mot lave temperaturer. Før du dekker treet, bind grenene med et tau eller hyssing for å beskytte den primære veksten. Legg også til mulch rundt røttene, som høy, gress eller flis.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Nematoden er et skadedyr som kan påvirke et fikentres levetid ved å hemme veksten og mengden frukt. Du kan behandle dette skadedyret med nematicider. Problemer, inkludert snekkerorm, saftbille og fikentreborer, kan forhindre at et fikentre vokser ordentlig. For å avverge et fikentreet-angrep, bruk et nett rundt bunnen av treet for å stoppe denne skadedyren fra å legge egg i nærheten av fikentreet. Bortskjemt frukt oppmuntrer også til skadedyrsangrep og til og med soppsykdommer som kan oppstå etter at frukten modnes. Å høste moden frukt umiddelbart kan også bidra til å forhindre at skadedyr angriper grenene og bladene. For å avskrekke fugler fra å spise frukten din, heng opp reflekstape eller plant fiken som holder seg grønne når de er modne, for eksempel «Marseilles» eller «Green Ischia». Til slutt, å rydde opp falne løv og frukt om høsten bidrar til å motvirke skadedyr og sykdommer.

Vanlige problemer med fikentrær

Curling Blader

Det er noen få grunner til at fikentreet kan krølle seg. Den første er at undervann kan svi eller brenne bladene. Det er på tide å vanne hvis de øverste to tommerne av jorda er tørre. Også visse soppsykdommer får bladene til å krølle seg. Hvis det er brune flekker på bladene, behandle fikentrærne med et soppmiddel som inneholder kobber.

Bladene blir gule

I tillegg til at bladene krøller seg, hvis bladene blir gule eller utvikler et belegg som ligner et hvitt pulver, kan dette bety pulveraktig mugg. Mugg oppstår vanligvis når en plante er overvannet. Jorda skal være fuktig, men også godt drenerende. Vent til jorden kan renne helt av før du vanner igjen. Det kan hende du må flytte fikentreet til et nytt sted hvis jorda er fuktig.