Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på ginkgo-trær

23 de februar de 2023

En av de eldste treslagene på planeten er ginkgo (Ginkgo biloba). Dette løvfellende treet kalles jomfruhårtreet, et levende fossil av bartrær. Selv om disse trærne en gang vokste vilt i Nord-Amerika, er de nå hjemmehørende i noen få deler av Kina. Buddhister forskjønnet tempelhagene sine i århundrer med ginkgoer, noen av dem er over tusen år gamle. Beundret over hele verden planter individer disse saktevoksende trærne for å vise frem de vifteformede bladene som blir knallgule om høsten. I noen tilfeller brukes ginkgo-trær som kosttilskudd for hukommelsesforbedring. Det kan være uønskede effekter når du samhandler med spesifikke legemidler, så du bør alltid konsultere lege. Kvinnelige ginkgo-frø er giftige for mennesker og kjæledyr, og forårsaker gastrointestinale problemer.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Gingko, Ginkgo, Maidenhair
 • Botanisk navn: Ginkgo biloba
 • Familie: Ginkgoaceae
 • Plantetype: Flerårig, tre
 • Eldre størrelse: 50-80 fot høy, 30-40 fot bred
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Leirholdig, sandholdig, fuktig, godt drenert, leire
 • Jord pH: sur, nøytral, alkalisk (5,0-8,0)
 • Blomstringstid: Vår
 • Blomsterfarge: Grønn
 • Herdighetssoner: Sone 4-9 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia
 • Giftighet: giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Ginkgo Tree Care

Ginkgoer er allsidige og spenstige. De er gatetrær som kan trene seg til å bli bonsai. Kvinnelige trær har illeluktende, kjøttfulle frø, så velg mannlige valg. Det som begynte i 1929 som et vitenskapelig eksperiment, ble noe fantastisk. Dr. Orland E. White, den første direktøren for Blandy Experimental Farm i Boyce, Virginia, ønsket å spire frø fra et enkelt tre, vel vitende om at ginkgoer kan være enten hanner eller hunner. Han teoretiserte at et enkelt tres spirefrø ville ha et en-til-en-forhold mellom hann-til-hunnfrø. Dr. Orland E. White og studentene hans brukte frø fra et ginkgo-tre på University of Virginia-campus i Charlottesville for å spire og plante mer enn 600 frø på Blandy-området. Dr. White hadde rett, og nå gjenstår 300 trær – USAs mest omfattende planting av ginkgoer for forskning i The Ginkgo Grove.

Lys

Plant Ginkgos i et område som mottar minst fire timer med direkte sollys daglig. Disse trærne trives i full til delvis sol.

Jord

Ginkgo-trær vokser i forskjellige jordtyper, inkludert et pH-område av sur til alkalisk, leirholdig, fuktig, rik, leire og sandholdig jord. Disse trærne foretrekker fuktig, godt drenert jord og vokser best i sandjord. De er også tolerante for komprimert jord, noe som gjør dem til et godt valg for urbane områder. Ginkgo-trær er egnet for kystområder, men vokser også godt som gatetrær siden de er motstandsdyktige mot luftforurensning.

Vann

Ginkgos er ganske tørkebestandig når de først er etablert, og bør holde fuktig jord i løpet av de første årene med vekst – vann noen ganger i uken.

Temperatur og fuktighet

Unngå å plante Ginkgos i konsekvent varmt, tørt klima. Disse trærne trenger riktig vanning for å trives, spesielt når de skal etablere røtter. Områder med et temperert klima – ikke for varmt om sommeren eller kaldt om vinteren – er best.

Gjødsel

Det er best å gjødsle plantehullet før du dyrker et nytt ginkgotre. Plant disse trærne om våren for best resultat. En balansert gjødsel med langsom frigjøring vil bidra til å oppmuntre til ny vekst, men modne trær krever ingenting.

Typer ginkgo-trær

 • «Autumn Gold» vokser 30 til 50 fot høy og bred, noe som gjør den til et utmerket valg for en betydelig innvirkning.
 • «Gold Spire» vokser 15 fot høy og fem fot bred i en mer søyleformet form, noe som er bedre for trange steder.
 • «Jade Butterflies» vokser i en V-form som er omtrent 12 fot høye og 10 fot brede.
 • «Troll» er en dvergsort som er best for containerpotter da den blir tre fot høy og bred.

Beskjæring

Ginkgo trær trenger bare beskjæring en gang i året under hviletiden på senvinteren. Fjern konkurrerende greiner med en skarp hagesaks. Siden disse trærne modnes til å ha store baldakiner, kan du velge å begrense formen. Alternativt kan ginkgo-trær også dyrkes til japansk bonsai.

Forplanter ginkgo-trær

Å formere ginkgo-trær er enklest når du bruker stengelstikkinger. Slik gjør du det:

 1. Start med å kutte tuppen av grener som vokser om sommeren. Bruk en skarp kniv eller beskjærer for å skjære en seks til syv tommer lang gren. Fjern stengler fra hanntrærne siden hunntrærne produserer illeluktende frøsekker som ikke gir gode resultater.
 2. Plasser grener i en beholder fylt med løs jord eller rotblanding. Sørg for at det er minst to til fire tommer jord.
 3. Legg til et rothormon til jordblandingen for ytterligere støtte.
 4. Vann kutting, så jorda forblir fuktig, men bruk også et system som har skikkelig drenering. Jorda bør ikke være for våt.
 5. Fortsett å vanne i seks til åtte uker til ny vekst slår rot.
 6. Plant i et område med delvis til fullt sollys om våren.

Hvordan dyrke ginkgo-trær fra frø

Siden kvinnelige frø kan komplisere vekstprosessen, anbefales det å bruke mannlige stiklinger for å starte ny vekst. Det er fortsatt mulig å dyrke Ginkgo-trær fra frø, men det er en mer avansert prosess. Slik gjør du det:

 1. Begynn med Ginkgo frø fra et eksisterende tre droppet frukt, eller en hagearbeid rekvisita butikk frø startpakke.
 2. Frø må utsettes for kalde temperaturer før planting slik at spiring kan skje – Plasser frø i kjøleskap eller fuktige, sandete potter ute om vinteren.
 3. Fjern frø og legg dem i en hagebruksjordblanding som inneholder sand eller sand og perlitt. Ytterligere jordalternativer inkluderer torvmose eller vermikulitt.
 4. Plant frø i noen få centimeter jord. Dekk til og oppbevar på et varmt sted med fuktig jord i en til to måneder. Du kan fjerne frø når du ser spirer.
 5. Til slutt, plant ny vekst på sin endelige plassering eller fortsett å vokse i en beholder.

Overvintring

Ginkgo trær er vinterharde trær og bør overleve i moderate temperaturer.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Modne ginkgo-trær er relativt motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer. Nyveksts bark er mottakelig for snegler, snegler, mus og andre problemer, men passende insektmidler kan hjelpe med å håndtere det. I tillegg er stammesykdom, som Neofusicoccum parvum, en sopp som du kan behandle med passende soppdrepende midler hvis den infiserer trærne dine.

Vanlige problemer med ginkgo-trær

Rotproblemer

Vanlige rotproblemer som rotknute eller rotråte påvirker Ginkgo-trær. Rot-knute nematoder er bittesmå ormer som hindrer dette treet fra å absorbere alle nødvendige jordnæringsstoffer. Hvis du ser dette problemet, tilsett mer jordnæringsstoffer, for eksempel kompost eller torvmose, til jorden for å hjelpe til med å kompensere for noe av underskuddet. Den jordbårne sykdommen, rotråte, kan også oppstå ved feilhåndtering av jordnæringsstoffer eller vanningsvaner.

Problemer med frukt

Kvinnelige trær slipper frukt beskrevet som å ha en stygg, sykelig luktende lukt på størrelse med et kirsebær. For å unngå å håndtere dette, velg hannarter av Gingko-trær som ikke bærer frukt.