Skip to content

De beste små trærne for små hager i sør

18 de desember de 2022

Hvem elsker ikke et tre? De kan legge høyde og visuell interesse til meter, pluss en pålitelig utstilling av løvverk (eller blomster!) gjennom hele året. Et tre ruver over alt annet rundt, og gir oss skygge og beskyttelse mot elementene, samt et habitat for dyr og trekkfugler. Alt fra et tres bark, dets naturlige form og de varierte fargene på bladene og blomstringene gir et show sesong etter sesong. Som med alt, kommer trær i alle former og størrelser, så det er viktig å velge det riktige treet for ditt område. Enten du leter etter små trær med vår- og sommerblomstring, eviggrønt løvverk eller lettstelte planter, er det et kompakt tre her du kan vurdere. Her er noen av de beste trærne å plante i en liten hage i sør.

Kysk tre

Kyske trær er verdsatt for sine prangende blå eller lilla blomster i sommermånedene fordi disse fargene er mer sjeldne for blomstrende trær. Steve Bender, også kjent som Grumpy Gardener, har et kyskt tre i hagen sin som er nesten 20 år gammel og fortsatt er mindre enn 15 fot høy. Ifølge Grumpy «beskjærer han den mye om vinteren for å fjerne de innvendige kvistene og la de skulpturelle stammene vise seg. Den blomstrer ved ny vekst, så vinterbeskjæring er bra for det.» Fjern den første bølgen av blomster etter at de falmer for å sikre en andre bølge av blomster i august eller september. Kyske trær er fullt vinterharde i USDA-sonene syv til ni, men kaldere og treet vil kanskje ikke overleve vinteren.

Kirsebærblomst

Okame blomstrende kirsebær

Disse trærne har nydelige rosa blomster, som er umiskjennelige og åpner om våren før bladene vises. Sørlandets byer er hjemsted for mange kirsebærblomsterfestivaler, selv om de også er vakre når de plantes i gårdsrom. «Okame» er et populært lite utvalg for kirsebærblomster. Den blomstrer tidlig, noen ganger så tidlig som i februar på steder som Arkansas, så det er lett å forstå hvorfor folk ser på det som en vårbebuder.

Crabapple

Crabapple

Disse vakre prydtrærne har lyse blomster som vises om våren. De produserer også frukt, enten dekorativ eller spiselig. The Southern Crabapple er en liten voksende variant med opprinnelse i sør og finnes over hele Texas, Florida og Arkansas. Planten vil vokse til å bli mellom 20 og 30 fot og er elsket for sine rosa og hvite blomster.

Crepe Myrtle

crepe myrt

Du kan fortsatt ha en vakker klynge med crepemyrtblomster uten at et enormt tre dekker hagen din. Plant et mindre utvalg i stedet for Natchez crepe myrtle, som er en høyere variant. På den måten vil du ha et tre av overkommelig størrelse som kan beskjæres hvert år med riktig metode, og du vil ikke bli fristet til å begå crepe-drap. Mindre kandidater for hagen din inkluderer «Acoma»-varianten med hvite blomster som vil vokse til mellom to og 10 fot, «Cheyenne»-varianten med knallrøde blomster som vil vokse mellom fire og 12 fot, eller den rosa velur-varianten med lyse rosa blomster som vil vokse mellom seks og 12 fot.

Kornel

Kornel

Det finnes mange typer korneltrær, og de fleste vokser best i full sol til halvskygge. En av de mest populære å dyrke i sør er blomstrende kornel, som naturlig forekommer i det østlige USA. Den har avslørende hakkblomster som er store, i nyanser av rosa og hvitt. De vokser vanligvis mellom 15 og 25 fot høye.

Frynse Tre

Frynse Tre

Dette nydelige treet, som har sin opprinnelse i det østlige USA, tilbyr et show av ullete hvite blomster om våren, sammen med knallgult løvverk om høsten, et fint alternativ til den stadig populære blomstrende kornelen. Også kjent kjærlig som grancy gråskjegg, fringe tree (Chionanthus virginicus) vokser mellom 12 og 20 fot høy og bred og er hardfør i USDA-sonene tre til ni.

Japansk lønn

Japansk lønn, japansk lønnetre

Tenk på en japansk lønn, og du kan velge mellom forskjellige former, størrelser og farger. Disse nydelige trærne har løvverk i nyanser av skarlagenrød, karmosinrød, oransje og gul når høsten. Mange av disse lett å administrere topper på 15 fot eller mindre, og de tar vanligvis litt tid å komme dit. Små kandidater inkluderer «Crimson Queen»-varianten som vil vokse til mellom seks og 10 fot, «Dissectum»-varianten som vil vokse mellom 10 og 12 fot, eller «Garnet»-varianten som vil modnes rundt åtte fot.

Magnolia

Lille jente Magnolia

Oppdrettere ved US National Arboretum traff den riktige lunefulle tonen da de kalte en blendende gruppe kompakte, vårblomstrende magnoliaer til «jentene» som ga forskjellige medlemmer av gruppen enkle betegnelser, inkludert «Jane», «Ann», «Susan» og « Betty. De fleste av disse «jentene» er under 20 fot høye. Magnolia-trær har et vakkert show av dyp-rosa, hvit-rosa eller rødlilla blomster. Dyrk dem i USDA-sonene tre til åtte.

Bananbusk

Bananbusk

Michelia figo, som også er kjent som bananbusk, er en eviggrønn busk. Den vokser til å bli mellom 10 og 15 fot høy, men kan beskjæres til ønsket høyde og tetthet. Plantens visittkort er dens dypgrønne blanke blader og små, dypt duftende blomster, som lukter bananer, som dukker opp om våren.

Powderpuff

Calliandra

Powderpuffen, med sine muntre flufflignende blomster, kan dyrkes som en busk på fem til seks fot, eller et lite tre. Puffene med navnebror er duftende og vises om sommeren i nyanser av rødt, rosa eller hvitt. Disse trærne i Calliandra-slekten trives i varmt klima og er populære plantinger for de nedre og tropiske sørene.

Rose av Sharon

Rose av Sharon

Denne busken pleide å bli sett lastet med fargerike blomster om sommeren i meter over hele sør. Med mindre du hadde en arveplante, var du hardt presset til å kjøpe en ny av høy kvalitet, siden planteskoler for det meste solgte ugressaktige og sykt utseende Rose of Sharon-frøplanter. Heldigvis har dagens forbedrede hybrider bedre blomstring over en lengre periode, flere farger, færre frø og finere former. Blomstrer på ny vekst, når de åtte til 12 fot høye og tilpasser seg USDA-sonene fem til ni. Noen kandidater å vurdere er «Ardens» som har lilla blomster, «Diana»-varianten med hvite, nattblomstrende blomster, eller «Pink Giant»-varianten med rosa blomster med røde senter.

Redbud

Redbud-grener

Før bladene vises på disse trærne, blomstrer de ut i et opprør av små rosa eller lavendelblomster. Mange valg som er bra for små gårdsplasser inkluderer «Hjerte-ess» som vokser fra 12 til 15 fot, «Lavender Twist» som vil nå bare fire til fem fot, «Merlot» som når ni til 12 fot, og « Ruby Falls» som vokser fra fem til seks fot. Det er også gråtende utvalg og de med brusende grener. Løv- og blomstringsfarger varierer også mellom valgene.

Serviceberry

Crimson Serviceberry Leaves

Servicebær, utvalg av slekten Amelanchier, er flotte trær for mindre gårdsplasser. Treets visittkort er klasene av hengende hvite blomster om våren og grupper av runde bær som går fra grønne til røde. Treet kan bli ganske stort, men det finnes også små varianter. Den har visuell interesse gjennom året, siden treets løvverk også blir fra grønt til dyp rødt om høsten.

Viburnum

Snøball Viburnum

Disse buskene, hvorav noen har sin opprinnelse i USA og kan finnes i hele regionen, har avrundede former og produserer skylignende blomster. Bodnant Viburnum er løvfellende og vokser til mellom åtte og 10 fot høy og fire til seks fot bred. Den har duftende, rosa til hvite blomster, mens kinesisk snøballviburnum har tette klynger av blomster og vokser til å bli mellom 12 og 20 fot høye.