Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på gråtepiler

5 de mai de 2023

Den gråtende pilen (Salix babylonica) er en polariserende plante. Mens noen elsker dette unike treet for sin hengende sjarm, mener andre at det aldri vil være verdt bryet å nyte synet av en gråtende pil i hagen din. Utenfor Kina, hvor den kommer fra, har gråtepilen ikke hatt mye suksess med å bli dyrket, bortsett fra visse hybridderivater. Treet er lett å vokse og raskt å slå rot – i stand til å forplante seg i mange typer jord – men det er vanskelig å holde i live. På bildet ovenfor ser du på den beste typen sted å plante gråtepil: på bredden av en dam eller innsjø uten noe annet rundt. Eierens hus, innkjørsel, fortau, basseng, vannledninger, septiktank og alle naboens hus veldig langt unna – 50 fot eller mer. Å plante en gråtepil hvor som helst nærmere er en rettskatastrofe. Hvis du har en ekspansiv eiendom å dyrke en gråtepil på, er dette hvordan du tar vare på dette vakre treet.

Planteattributter
Vanlig navn Gråtpil, Babylonpil
Botanisk navn Salix babylonica
Familie Salicaceae
Plantetype Tre
Eldre størrelse 30-40 fot høy, 30-40 fot bred
Soleksponering Full, delvis
Jordtype Fuktig leire, leirholdig eller sandholdig jord
Jord ph Sur til svakt alkalisk (5,5-8,0)
Herdighetssoner 6–8 (USDA)
Innfødt område Asia

Weeping Willow Care

Gråtpiler vokser veldig fort, ofte mer enn 3 fot per år. De trenger mye vann, og det er derfor de ser best ut når de plantes i nærheten av en ferskvannsmasse (og hvorfor de ikke hører hjemme i nærheten av kloakkledninger og septiktanker). De tåler nesten all slags jord, så lenge den er fuktig, og har naturliggjort seg rundt innsjøer og dammer i sør. Gråtpiler er kortlivede trær, som varer i 30 år eller så mange som 50 med riktig stell og hell.

Lys

S. babylonica foretrekker å bli plantet i full sol hvor den kan motta minst seks timer direkte sollys per dag. Treet tåler litt lys skygge.

Jord

Din gråtepil vil klare seg godt i leire, leirholdig eller sandholdig jord, så lenge den er fuktig. Disse trærne foretrekker sur jord, men kan også håndtere nøytral og lett alkalisk jord. De har moderat salttoleranse og kan plantes i kystområder.

Vann

Plant dette tørste treet nær en vannkilde for å holde det sunt og fritt for sykdom. Sporadiske flom vil ikke skade en gråtepil, men hyppig stående vann kan påvirke helsen. De vannsøkende røttene er veldig aggressive, så ikke plant den i nærheten av hjemmet ditt, fortau, vannlinjer eller septiktanker. Gi røttene plass til å vokse tre ganger så bred som treets baldakin når den er moden. Hvis du planter treet ditt i et åpent område som forblir tørt, forvent å vanne det regelmessig for å forhindre at bladene faller, spesielt under tørke.

Temperatur og fuktighet

Gråtaljer klarer seg godt i et fuktig klima. Som et av de første trærne som blader ut om våren, S. babylonica er ikke spesielt vinterherdig, men den kan dyrkes i sone 6 i Øvre Sør. Noen rapporterer om suksess med å dyrke dette treet i sone 9A i kystsør. Plant treet om høsten slik at røttene kan etablere seg før sommerens varme.

Gjødsel

Gjødsling kan bidra til å fremme veksten og helsen til et ungt gråtende piletre og potensielt forlenge dets levetid. Mat treet ditt en gang i året om våren rett før ny vekst dukker opp. Bruk en saktefrigjørende gjødsel for å redusere sannsynligheten for at avrenning forurenser dammen eller innsjøen. Finn en gjødsel formulert for trær og påfør etter pakkens instruksjoner.

Typer av gråtepiler

Mens alle gråtepiler har en mykt fossende, grasiøs form, finnes det en rekke kultivarer med uvanlig bark, vekstmønster og blader. Hybrider kan selges under forskjellige artsnavn eller bare som «Salix«, siden avstamningen til disse plantene ikke alltid er klar.

  • «Babylon»: Den tradisjonelle gråtepilen, med en bred paraplyform og lange ranker som draperer til bakken. Lysegrønne blader blir gule om høsten.
  • «Crispa»: Pilebladene krøller seg til en uvanlig ramshornform på dette treet. Denne sorten vokser oppreist før grenene begynner å bøye seg ned.
  • «Golden Curls» og «Scarlet Curls»: Disse hybridene har knudrete og snoede grener som gir vinterinteresse. Når de er dekket med blader, som også har en liten krøll, virker trærne avrundede og gråter litt med grener som stopper over bakken.

Beskjæring

Gråtpiler er rotete og svake skogkledde trær som er mottakelige for brudd. Tren treet når det er ungt slik at det kan utvikle en sterk struktur. Bind den sentrale lederen av treet til en påle for å hjelpe det med å utvikle en oppreist stamme. Unget ditt kan komme allerede beskjært, eller du må kanskje fjerne nedre grener for å øke høyden og åpne opp plass under kalesjen. Hvis du trenger å tynne et altfor tett og sammenfiltret tre, gjør det om vinteren eller tidlig på våren mens treet er i dvale og du kan se strukturen. Fjern kryssende grener, velg mindre grener og grener med et smalt V-formet skritt først. Hold sterkere, horisontale grener intakte så mye som mulig. Noen ganger blir større grener på et modent tre for tunge og begynner å svekkes, i så fall bør de også fjernes. Pass på at kronen er balansert på hver side og fjern ytterligere vekst på den ene siden om nødvendig. Ødelagte, døde eller syke grener med cankers bør alltid fjernes. Fjern også eventuelle sugere som spirer opp fra bakken.

Forplante gråtepiler

Piletrær er hanner eller hunner, og bare hunnkattene utvikler frø. Ikke bekymre deg, du trenger dem ikke for å forplante denne planten. Gråtpiler er kjent lett å formere fra stiklinger. Mange eksperter sier at stiklingene kan rote med lite problemer gjennom hele året, men den beste tiden kan være sen vinter (men ikke mens bakken er frossen) eller tidlig på våren. Slik gjør du det:

  1. Identifiser et nytt hjem for treet ditt først, helst på et sted som holder seg fuktig. Dette vil være treets endelige hjem, så velg plasseringen med omhu. Løsne jorden til omtrent 18 tommer bred og dyp.
  2. Velg en stilk som er bredden på en blyant og kutt en lengde 12-18 tommer lang. Plant den nederste enden av skjæringen 6-8 tommer dyp.
  3. Fest jorda rundt stiklingen, vann og hold den fuktig. Stiklingen skal begynne å blade ut i løpet av noen uker om våren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Listen er lang, men her er bare noen av tingene en gråtepil kan være hjemmet til: svampete (tidligere sigøyner-) møll, sagfluer, biller, blonder, Lymantria dispar, bladlus, edderkoppmidd og snekkerormer. Noen av sykdommene man bør passe på er seljeskurv, svart kreft, bladflekk, ulike bladsykdommer, krongalle og pilegalle. Treet tiltrekker seg også beitedyr som kaniner, bevere og hjort. På den annen side er vier en viktig larvevertsplante for sommerfugler og støtter mange spesialiserte bier. Her er hva du bør passe på med treet ditt:

  • Kronegalle: En bakteriell sykdom som forårsaker tumorlignende vekster på stammen eller noen ganger grener. Å fjerne infiserte grener kan bidra til å forlenge levetiden til et stort tre (sørg for å sterilisere beskjærerne eller sagen mellom kutt). Generelt bør infiserte planter fjernes slik at sykdommen ikke sprer seg til andre trær. Ikke plant en annen selje i samme område på minst to år.
  • Pilskurv: En sopp som dreper unge skudd, forårsaker kreft og skaper grønne sporemasser på bladene. Beskjær ut infiserte greiner.
  • Pilesyke: Et tre som samtidig er infisert med skurv og en annen sopp, svart canker, sies å ha pilpest. Svart kreft forårsaker mørke lesjoner på blader og nedsunkede svarte flekker der bladkvister går sammen med stengler. Beskjær ut infiserte greiner. Snakk med en profesjonell om soppdrepende behandlinger kan hjelpe. Hvis stammen blir infisert, kan treet dø.
  • Bladflekker: Ulike sopp forårsaker flekker på seljeblader, men infeksjoner blir vanligvis ikke alvorlige. Rak opp og kast løvfall for å redusere spredning.