Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på kinesiske pistachetrær

20 de mars de 2023

Kinesiske pistachetrær er allsidige og kan passe i de fleste hager, trives under de fleste forhold og gir nydelig høstfarge. Det er hjemmehørende i Kina og Taiwan. kinesisk pistache (Pistacia chinensis) er en fetter til pistasjtreet (Pistacia vera) som gir oss de deilige grønne nøttene – begge trærne er i cashew-familien. Dessverre er bærene til kinesisk pistache bare deilige for dyrelivet. Likevel, mens kinesisk pistache ikke vil stille din fysiske sult, vil den tilfredsstille din åndelige lengsel etter et vakkert skyggetre i hagen. Du kan plante Chinese Pistache ved gaten, langs en innkjørsel, midt på plenen eller i kanten av en gårdsplass eller uteplass for å skygge for deg og dine gjester. Bymyndighetene elsker dette tøffe treet fordi det kan trives i trange områder med lite vanning.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Kinesisk pistache
Botanisk navn: Pistacia chinensis
Familie: Anacardiaceae
Plantetype: Tre, løvfellende
Voksen størrelse: 25-35 fot høy, 25-35 fot bred
Soleksponering: Full
Jordtype: Fuktig, godt drenert, rik, moldrik
Jord pH: Sur til alkalisk (5,5 til 7,5)
Blomstringstid: Vår
Blomsterfarge: Grønn (blomster), gul, oransje eller rød (løvverk)
Hardførhetssoner: Sone 6–9 (USDA)
Opprinnelig område: Asia

Kinesisk pistachepleie

Kinesisk pistasje er et løvfellende tre med buede, finneformede blader som minner deg om et hickory-, pecan- eller svart gresshoppetre, men i en mye mer håndterlig størrelse. Røttene er veloppdragne, noe som gjør det til et trygt valg nær blacktop og betong. Den gråbrune barken blir teksturert og flassende etter hvert som treet modnes, og avslører oransjeaktig indre bark når den skjæres bort. Kinesiske Pistache-trær anses som invasive i noen miljøer, men siden de er kjønnsdelte trær, vil de bare spre seg hvis hann- og hunntrær er i nærheten av hverandre. Hann- og hunntrærne er forskjellige ettersom hanntrærne ikke produserer frukt, og hunntrærne ikke har kronblad.

Lys

Plant kinesisk pistache i full sol, helst om høsten, slik at røttene kan etablere seg over vinteren. En kinesisk pistache plantet i skyggen kan vokse klønete og skjev. Dette treet er relativt varme- og tørketolerant, noe som gjør det til et utmerket tre for solrike steder. Skyggelagte områder vil produsere trær vil mindre frukt enn andre plantet i direkte sollys.

Jord

Den kinesiske pistasjen vokser i nesten hvilken som helst godt drenert jord, enten det er leire, sandholdig eller leire. Den er tilpasningsdyktig i de fleste jordforhold og pH-nivåer så lenge den er fuktig og rik på organisk materiale.

Vann

Som et tørketolerant tre krever ikke den kinesiske pistasjen konsekvent vanning etter å ha etablert røttene. Vann dypt når jorda er tørr det første året. Dette treet foretrekker å ha bare delvis våte føtter. Unge kinesiske pistache-trær kan være rotete og ta en stund å utvikle sin attraktive paraplyform. Treet trenger omtrent to år på å utvikle et skikkelig rotsystem for å bli sterkt. Mulching kan hjelpe treet med å beholde fuktigheten. Du bør vanne oftere i områder som ikke får minst en gallon regnvann per tomme av stammens diameter.

Temperatur og fuktighet

Kinesiske Pistache-trær vokser bedre i varmere, tørre klima enn i kaldere strøk. Hvis du vokser i et område som opplever kaldt vær, prøv å plante kinesiske pistachetrær i et område som beskytter dem mot vinden. Disse trærne tåler vanligvis ikke kaldt vær utover lette frysetemperaturer.

Gjødsel

Det kinesiske pistache-treet krever bare litt gjødsling etter de første årene med etablering. Plant i et område med rik organisk jord og endre innholdet hvis det mangler de riktige næringsstoffene. Unge trær drar nytte av nitrogenbasert gjødsel om våren og høsten.

Typer kinesiske pistachetrær

Det kinesiske pistache-treet har noen få kultivarer som kan være bedre avhengig av vekstmiljøet ditt. Kinesiske Pistache-trær kan være enten hanner eller hunner. De grønnaktige blomstene vises om våren, men er ikke prangende. Det er bare hunner som bærer frukt, som noen synes er litt rotete. Her er noen populære typer som inkluderer varemerkebeskyttede eller patenterte kultivarer:

 • Pistacia chinensis «Sarah’s Radiance»: Dette treet har en dyp, intens høstfarge med nyanser av blek lilla. Treets baldakin er betydelig og vil gi skygge gjennom de varmere månedene.
 • Pistacia chinensis «Keith Davey»: Et hanntre med oransje løvverk som ikke produserer frukt eller blomster, noe som gjør vedlikehold enkelt. Dette treet blir en brennende oransje om høsten, og blir gradvis til en dyp skarlagensrød senere på sesongen.
 • Pistacia chinensis «Red Push»: Et hybridtre mellom P. atlantica og P. integerrima utvikler en bred krone som kommer frem med rødtonet løvverk. Om høsten har disse trærne løvverk i røde, oransje og gule nyanser.

Beskjæring

For å hjelpe unge kinesiske pistache-trær med å beholde formen, beskjær kalesjen i januar eller februar for å skape den paraplylignende formen. Etter at trærne når over seks fot i høyden, kan beskjæring av tretoppene bidra til å holde treet sunt. Beskjær bort overflødige grener mens du beholder stammen for å oppmuntre til ny, symmetrisk vekst. Når du utvikler enkeltstammen og velger fra sidegrenene, kan det ta noen år å trene opp treet til en pen form. Når løvverk eller frukt faller, fjern ruskene med en rive rundt treet for å forhindre uønskede frøplanter. Ellers fjern døde eller syke grener når det er nødvendig.

Formering av kinesiske pistachetrær

Avhengig av sorten, hvis det kinesiske Pistache-treet er varemerke eller patentert, kan det ikke formeres. Hvis det ikke er en beskyttet variant mot brudd på opphavsrett, er stammekutt den beste måten å forplante seg på. Dette er hvordan:

 1. Velg en myk, grønn stilk som er lang nok til at bladnoder fortsatt er festet – omtrent fire til seks tommer. Bruk en skarp kniv eller beskjæringssaks til å skjære under bladknuten og fjern bladene på den nedre delen av stiklingen.
 2. Dypp stammen stiklinger i et rothormon.
 3. Fyll en beholder med pottejord og bruk fingeren eller en blyant for å lage små hull.
 4. Plasser stilkstikkene i de blyantformede hullene omtrent to tommer i jorda. Press jorden rundt stilkene slik at de står oppreist, og det er ingen luft mellom grenen og potteblandingen.
 5. Vann stammen stiklinger i beholderen. Sørg for riktig vanning i beholderen, slik at jorden forblir fuktig, men godt drenert. Plasser beholderen i sterkt, indirekte sollys. Fortsett å vanne når jorda er tørr – bruk fingrene for å bestemme.
 6. Stengelstiklinger bør utvikle røtter innen to til tre måneder når du kan transplantere dem utendørs.

Hvordan dyrke kinesiske pistachetrær fra frø

 1. Start med å legge fuktig torvmose i en konvolutt med kinesiske pistachefrø. Legg konvolutten i en forseglet plastpose og legg den i kjøleskapet i 45 dager.
 2. Etter 45 dager fyller du et frøstartbrett med like deler torvmose og vermikulitt—vann, slik at jordblandingen er fuktig og godt drenert.
 3. Fjern frøene fra kjøleskapet og plant dem i frøstartbrettet omtrent en tomme dypt. Oppbevar brettet i et område som når minst 80 °F, eller bruk en varmematte. Bruk en sprayflaske for å holde jorden fuktig.
 4. Når frøplantene utvikler et annet sett med blader, transplanterer du dem i en liten beholder fylt med en jordblanding av like deler pottejord, torv og sand.
 5. Etter at røttene har utviklet seg, følg den samme transplantasjonsprosessen for å flytte dem til større beholdere.
 6. Etter ett år med dyrking i beholdere, transplanter den nye veksten på deres permanente steder og vann. Grav et hull så dypt som treets rotklump og tre ganger så bredt. Plasser treet i hullet og fyll det med jord, så det er på nivå med toppen av rotklumpen.
 7. Legg til to eller tre tommer mulch rundt treet, slik at mulch ikke berører stammen. For mye mulch kan forårsake råtebark, oppmuntre til skadedyr og få røttene til å vokse over jordnivået. Spre mulch jevnt, og strekker seg så langt som ungplantens grener.

Overvintring

Kinesiske pistachetrær krever ikke pleie over vinteren, da de vil miste bladene når kaldt vær kommer. Dypgrønt løvverk kommer tilbake når været blir varmere, vanligvis rundt mars. Dette hurtigvoksende treet utvikler konsekvent et spektakulært høstfarget løvverk av skarlagen, oransje og gult.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Det kinesiske pistache-treet opplever ikke betydelige skadedyrproblemer. Verticillium wilt er en sykdom som infiserer dette treet, men det er ingen kur, så forebygging er den beste måten å holde trærne sunne. Bruk alltid rene hageredskaper og oppretthold riktige jordforhold, da Verticillium-visne er en jordbåren sykdom. Tidlige tegn på at denne sykdommen er til stede inkluderer brune og visnende blader. Eik rotsopp er også en sykdom som kan påvirke helsen til det kinesiske pistachetreet. Denne sykdommen påvirker et tres rotsystem, og hindrer vann og næringsstoffer i å finne treet. Noen skadedyr inkluderer skjell, som vises som støt på de nedre sidene av bladene. Disse insektene suger saften fra plantevevet ved å stikke hull i løvet med munnen. Dette angrepet får plantene til å gulne og bladene falle. Dessverre er vekten utfordrende å kontrollere når den er til stede, så forebygging er kritisk.

Vanlige problemer med kinesiske pistachetrær

Kinesiske Pistache-trær er relativt enkle å vedlikeholde og problemfrie når de først er etablert. Det er fortsatt noen problemer som kan hindre disse trærne i å trives, inkludert følgende:

Planteblader som faller av

Hvis du merker at bladene krymper eller faller, kan dette være et tegn på rotråte. En sopp forårsaker rotråte i jorda og påvirker bunnen av stilkene først. Andre årsaker inkluderer forurenset vann. Symptomer inkluderer røttene som knekker eller blir svarte. Dessverre kan denne soppen ikke behandles med soppdrepende middel, så du må fjerne røttene og omkringliggende jord fordi den sannsynligvis er infisert.