Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på kyskt tre

19 de mars de 2023

Innfødt til Sør-Europa og Sentral-Asia, vokser det kyske treet raskt til et flerstammet tre som er omtrent 10 til 20 fot høyt og bredt med en bred, spredende vane, noe som gjør det invasivt i noen miljøer. Også kjent som «munkepepper,» navnet kommer fra den feilaktige middelalderske troen på at en trylledrikk laget av det kunne dempe libido. Det kyske treet (Vitex agnus-castus) tåler tørre perioder i sommervarmen og vokser omtrent hvor som helst. Det beste med det kyske treet er blomstene, som blomstrer i oppovervoksende buketter som er opptil en fot lange. Kysk tre er et av få vinterharde trær med blå blomster (selv om de også kan være rosa, lilla eller hvite). Disse plantene produserer også svart frukt på størrelse med en pepperkorn. Busker plantes best om våren for å etablere sine røtter før vinterhvilen. Når du kjøper et ikke navngitt chate-tre fra en barnehage, kjøp det i blomst slik at du kan se blomstenes farge og plantens generelle form.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Kysk tre, Vitex, syrin kyskt tre, munkens peppertre
Botanisk navn: Vitex agnus-castus
Familie: Lamiaceae
Plantetype: Flerårig, busk
Voksen størrelse: 3-20 fot høy, 3-20 fot bred
Soleksponering: Full
Jordtype: Leire, godt drenert
Jord pH: Sur til nøytral (6,0 til 7,0)
Blomstringstid: Sommer
Blomsterfarge: Rosa, blå, lilla, hvit
Hardførhetssoner: Sone 6–9 (USDA)
Opprinnelig område: Europa, Asia

Kysk trepleie

Plant kyske trær som et enkelt eksemplar på plenen, på rad langs en eiendomslinje eller innkjørsel, som et lite uteplasstre, eller på en kant med lavere planter som vokser under den. Denne busken er lett å dyrke, men krever beskjæring da dens spredende karakter gjør den invasiv hvis den ikke kontrolleres. Kyske trær krever full soleksponering og er vanligvis vinterharde i USDA-sonene 6 til 9. I sonene 5 og 6 kan det kyske treet dø tilbake til bakken om vinteren, og deretter spire og blomstre den påfølgende sommeren. Kyske trær tiltrekker seg alle slags pollinerende insekter og fugler. Humler elsker denne planten over alle andre og vil til og med overnatte på blomstene.

Lys

Kyske trær vokser best i full sol, minst seks timer daglig. Denne planten tåler delvis skygge, men vil ikke blomstre så mye.

Jord

Kyske trær trives i lett sur til nøytral jord som er godt drenerende. Velg et sted som ikke inneholder for rike næringsstoffer, foretrekk tørr jord eller leirjord fremfor fuktige omgivelser. Kyske trær vokser i sand- og steinete områder fordi det er relativt tørketolerant når det først er etablert.

Vann

Vann dypt inn i rotklumpen når du først etablerer det kyske treet. Etterpå er de fleste kyske trær tørketolerante og vil ikke kreve ekstra vanning. Unngå organisk mulch eller rik jord som holder på for mye fuktighet.

Temperatur og fuktighet

Vanligvis dyrket som flerårige, kysse trær tåler høy varme og er kaldharde ned til -9°F. Kyske trebusker går i dvale gjennom vinteren og vokser igjen om våren. Fuktighet er sjelden et problem da den trives i tørre klimaer. Sterk vind er ikke så stor bekymring.

Gjødsel

Unngå organisk materiale da det holder på for mye fuktighet. Å legge til en saktefrigitt generell gjødsel hvert eller to år kan bidra til å holde busker sunne. For mye gjødsel kan føre til overdreven bladvekst.

Typer kyske trær

Kyske trær er tilgjengelige i flere kultivarer. Utvalgene har en rekke farger og størrelser, avhengig av dine preferanser. Her er noen varianter å vite:

 • «Abbeville Blue»: Dette utvalget vokser seks fot høyt og bredt, og bærer dype blå panikkblomster om sommeren, og når 12 til 18 tommer lange.
 • «Alba»: Bærer hvite blomster som når en moden høyde på 10 til 15 fot og 15 til 20 fot bred.
 • «Blue Puffball»: Dette utvalget vokser bare tre fot høyt og fire fot bredt, noe som gjør det til et mindre utvalg å vokse som en busk i kompakte rom. Den bærer dype blå blomster.
 • «Rosa Ann»: Et duftende utvalg med rosa blomster som når åtte til 15 fot høye og 10 til 15 fot brede.
 • «Shoal Creek»: En vanlig variant, dette kyske treet når 10 til 15 fot høyt og 15 til 20 fot bredt. Den bærer store, blåfiolette blomster.

Beskjæring

Kyske trær er ikke den ryddigste planten i verden, og den trenger regelmessig beskjæring for å produsere et attraktivt tre med flere stammer. Beskjær om vinteren ved å rense ut hele midten av treet og fjerne alle sidegrener fra de fire til fem hovedstammene. Fjern også rotete, kvistete vekst som har en tendens til å overtrenge endene av grenene. Et annet alternativ, kutt hele planten til bakken om vinteren. Det vil spire om våren og blomstre om sommeren, men senere enn kysk trær ikke beskjæres så alvorlig. Du kan også tvinge frem en ny blomstring om sommeren ved å fjerne den første flushen med blomster så snart de falmer. Rydd opp falne bær for å unngå at frøplanter dukker opp rundt hagen din.

Forplantning av kyske trær

Kyske trær forplanter seg raskt gjennom stiklinger. Slik gjør du det:

 1. Ta bartre stiklinger minst fire til seks inches lang på slutten av våren eller sommeren. Stiklinger skal være fleksible, men ikke gå i stykker. Bruk en skarp, steril kniv eller beskjæringssaks for å klippe den blomstrende enden. Fjern alle de nederste bladene, la bare noen få blader stå mot toppen av stiklingen.
 2. Fyll en beholder med fuktig, grov sand, og sørg for riktig drenering.
 3. Dypp enden av bartrestikkene i et rothormon og plasser det direkte i beholderen fylt med grov sand. Bruk en blyant eller fingeren for å lage dype nok hull, slik at bunnen av kuttet er helt dekket.
 4. Bruk en plastpose for å dekke beholderen og øke luftfuktigheten. Plasser hele beholderen på et solrikt sted og hold sanden fuktig.
 5. Om fire til seks uker drar du forsiktig i stiklinger for å sjekke om røtter har dukket opp. Tidligere blader vil falle av når nye noder eller knopper viser grønn vekst.
 6. Etter at røttene er etablert, transplanterer du stiklingene til en større beholder eller utendørs plassering med fuktig, godt drenerende jord.

Hvordan dyrke kyske trær fra frø

Samle frø fra kyske trefrukter eller et hagesenter. Frøplanter spirer fra høstfrukt, så ta dem opp for å forhindre uønsket vekst eller spredning. Etter å ha ekstrahert frø fra frukten, press dem ned i fuktig pottejord og plasser beholderen eller frøstartbrettet i direkte sollys. Frø trenger full sol og fuktig jord for å spire. Etter to ukers stell vil frøplanter dukke opp. Transplanter frøplanter når de når noen få centimeter høye og trusselen om den endelige frosten har passert. Når du starter frø innendørs, start omtrent en måned før siste frost.

Potting og ompotting av kyske trær

Avhengig av størrelsen på det kyske treet, kan ompotting være nødvendig for å sikre at røttene har nok plass til å spre seg. Beholdere bør være minst åtte tommer større i diameter enn rotklumpen, noe som gir minst to til tre år med vekst før transplantasjon er nødvendig. Velg en beholder med mange dreneringshull og fyll den med potteblanding og perlitt.

Overvintring

Kyske trær krever bare litt vinterpleie, da de vil dø tilbake hvert år og vokse igjen om våren når de dyrkes som en flerårig plante. Kutt stammen til bakken og mulch rundt røttene for å beskytte den mot kulde og bevare fuktigheten. Kyske trær tåler litt frost, men bør bevege seg innendørs hvis de vokser i containere. Hold beholdere i et kaldt miljø for å forhindre uønsket spiring.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Kyske trær er relativt skadedyrfrie, men trips, bladlus, hvitfluer og skjell angriper av og til – kontroller skadedyr ved å spraye treet med en slange om morgenen eller bruke insektmiddelsåpe. Ikke la bladverket være vått. Soggy forhold fremmer andre soppinfeksjoner som rotråte og bladflekker.

Hvordan få kyske trær til å blomstre

Fjerning av brukte blomster kan oppmuntre til en ny visning av blomster på kyske trær. Riktig pleie, inkludert nok eksponering for sollys, unngå overgjødsling og opprettholde sunn jord, vil fremme prangende blomster.

Vanlige problemer med kyske trær

Kyske trær sprer seg raskt og har selvsående spredning som kan føre til at de blir invasive hvis de ikke kontrolleres. Selv om det er relativt enkelt å vedlikeholde, har et kyskt tre fortsatt noen problemer å være klar over hvis du dyrker denne planten i hagen eller hagen din:

Bladene blir svarte/brune

Bladflekk er en soppinfeksjon som får brune eller svarte flekker til å dukke opp gjennom løvet. Flekkene vil dannes i flekker, ofte med et gulkantet utseende. Hindre bladflekker fra å spre seg ved å fjerne sykt løvverk, rake opp falne blader og unngå vått løvverk. Vann alltid ved plantens base og bruk et soppdrepende middel om nødvendig.

Bladene blir gule

Skadedyrangrep, for eksempel skjell eller mellus, kan føre til at løvverk svekkes når de fjerner saften. I tillegg produserer disse skadedyrene ofte et honningduggstoff som skaper en sotet mugg som forårsaker soppvekst på barken. Svakt løvverk gulner bladene og får dem til å falle. Fjern infisert løvverk og prøv å bruke insektmidler for å hindre spredning.