Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Muscadines

7 de juni de 2023

Sensommerdager bringer vinstokker fylt med muskadiner, deres parfyme søter luften. Sørlandets favorittdrue er smakfull, lett å dyrke, langlivet og vakker, med stor, rund frukt i nyanser av lilla, svart, rosa, rød, grønn eller bronse. Deilig i juice, gelé, vin eller skomakere, denne tykkhudede godbiten med frø er også rik på antioksidanter, noe som gjør den til en sunn matbit rett fra hagen din. Operatører av Ison’s Nursery & Vineyards, Nurseryman Greg Ison og søstrene hans har dyrket muscadines i Brooks, Georgia, siden 1934. Greg husker at bestefaren Grady Ison alltid pleide å si: «For å bli ansett som en ekte sørlandsk gentleman, må du ha en magnoliatre, et pecantre, et fikentre og en muskadine. Heldig for Greg, han har alle fire. Imidlertid kan disse vinrankene i bakgården være deilige for folk, men de er skadelige for kjæledyr. Også, under visse forhold, kan denne planten være en invasiv art.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Muscadine Grape, Scuppernong Grape, Southern Fox Grape
 • Botanisk navn: Vitis rotundifolia
 • Familie: Vitaceae
 • Plantetype: Flerårig, frukt, vinranke
 • Eldre størrelse: 40-60 fot høy, 20 fot bred
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Sandholdig, leirholdig, godt drenert
 • Jord pH: Litt sur (5,5 til 6,5)
 • Blomstringstid: Vår
 • Blomsterfarge: Grønn
 • Hardførhetssoner: Sone 7-10 (USDA)
 • Innfødt område: Nord-Amerika
 • Giftighet: giftig for kjæledyr

Muscadine Care

Muscadines trives i det varme, fuktige været i sør, og trenger en solrik beliggenhet med god luftsirkulasjon. De foretrekker også dyp, fruktbar, godt drenert jord med en litt sur pH. Plant beholderdyrkede vinstokker tidlig på høsten eller vinteren – mulch planter med furuhalm eller strimlet furubark for å bevare fuktighet og motvirke ugress. Denne planten regnes som invasiv i noen områder da den vil klatre over de fleste hindringer for å nå mer sollys.

Lys

Muscadines trenger minst seks timer med fullt sollys daglig. Hvis de plantes i et skyggefullt område, vil disse vinstokkene klatre mot solen, noe som kan være invasivt i visse regioner.

Jord

Plant muskadiner i godt drenerende jord da den ikke tåler bløte vekstforhold. La det være nok plass rundt rotklumpen når du planter den i et dypt og bredt hull, slik at den får plass til å spre seg. Plasser nær et espalier og hold jorden fuktig mens du etablerer røtter.

Vann

Muscadines trenger mer vann når de etablerer sine røtter og mindre når de modnes og i de kalde årstidene. Det er verst å vannlogge muskadinrøtter, så sikte på omtrent en tomme vann hver uke. Etter utvikling er disse vinstokkene relativt tørketolerante.

Temperatur og fuktighet

Muscadines vokser i full sol og varmt klima. Innfødt sør i USA, bør bakketemperaturen for dyrking av muskadiner ikke synke under 5 °F.

Gjødsel

Ikke gjødsle ved planting. En balansert gjødsel (10-10-10) er nok for modne vinstokker på senvinteren eller tidlig på våren. Unngå å plassere den i nærheten av vintreets stamme. Ikke overskrid et pund gjødsel årlig.

Typer Muscadines

Noen utvalg av muskadiner er «selvfruktende», noe som betyr at du bare trenger en vinranke for å ha frukt – et flott alternativ for små områder. Denne varianten inkluderer:

 • «Nesbitt» utvikler frukt i midten til sen høstingsperiode. Fruktens hud er seig, men modne bær er smakfulle og kommer fra en sunn vintreet.

Andre muskadiner må kryssbestøves for å bære frukt, så plant disse variantene nær selvfruktbare utvalg. Denne varianten inkluderer:

 • «Darlene» produserer stor frukt (vanligvis en diameter på rundt 1 1/4 tomme) i en bronsefarge som blir rosa.
 • «Black Beauty» vinstokker har et høyt sukkerinnhold og utvikler frukt i store klaser. Denne vintreet er sykdomsbestandig og svært produktiv.

Beskjæring

Muscadines har vakre, grove blader som dukker opp sent på våren. De begynner å modnes på slutten av sommeren. Du kan plukke individuelle druer eller klaser. Etter at de er ferdige med frukting på senhøsten, blir løvet deres en vakker nyanse av gull. Fjern all frukt som er igjen på vinstokkene. Trim vinstokkene på senvinteren med en beskjæringssaks. For å beskjære muskadiner, fjern unødvendige skudd eller sporer. Hold to eller tre knopper for hver spore, som kan forlenges, og etterlater fire eller fem knopper etter hvert som vinstokkene modnes. For best resultat, beskjær om vinteren mellom november og februar.

Forplanter Muscadines

Det er to måter å forplante muskadiner på, stiklinger og lagdeling, en teknikk som etterlater den nye veksten delvis festet til «moderplanten». Slik forplanter du muskadiner ved å legge på lag:

 1. Den enkleste måten å forplante seg fra lagdeling er å bruke en lavtvoksende stengel. Når vintreet er i dvale, ta en lavere stilk eller stokk og bøy den mot jorden.
 2. Dekk deretter stokken med jord – det trengs bare fire til fem tommer jord.
 3. Etter å ha dekket en del av den bøyde grenen, sørg for nok plass (og stokkfleksibilitet) til å returnere stilken ut av jorden, slik at den strekker seg minst seks tommer over toppen av bakken.
 4. Den bøyde stokken skal slå rot i tide til neste vekstsesong. Etter at røttene er dannet, graver du den nye veksten forsiktig (uten å forstyrre røttene) og planter rotklumpen i et nytt, dypt hull. Det kan ofte ta mer enn én sesong før røttene er klare til å flytte.

Å formere muskadiner fra stiklinger er også en enkel måte å dyrke flere vinstokker på. Slik gjør du det:

 1. I løpet av vekstsesongen for muskadin, velg noen få grener for stiklinger. Du vil vite om en stilk er egnet for stiklinger hvis den klikker. Klipp grenen nær vintreets ledd.
 2. Fjern bladene på bunnen av stiklingen og trim til rundt seks tommer (omtrent fire noder er best).
 3. Fyll en beholder med frøstartjord (torvbasert fungerer bra). Sørg for at torv og jord er fuktig, men godt drenert.
 4. Dypp stiklingen i et rothormon og plant stiklinger i jorden (rundt en tomme dyp) og dekk dem med fuktig jord. Bruk en hagestokk eller wire for å sikre stiklingene.
 5. Dekk beholderen med plast slik at stiklingene holder seg varme og oppbevar den på et solrikt sted med delvis sol. Etter hvert som røtter dannes, utsett beholderen gradvis for flere timer med sollys.
 6. Når røtter dannes, flytt muskadinen til sin endelige plassering og hold den vannet mens den etablerer røtter. Nye skudd bør dukke opp om omtrent to måneder.

Hvordan dyrke muskadiner fra frø

Hvis du bor i sør eller et område med varmt vær, er det mulig å dyrke muskadiner fra frø. Dette er hvordan:

 1. Etter å ha høstet frukt på sensommeren eller tidlig høst, knus og bløtlegg den over natten i kaldt vann.
 2. Samle frøene som overflaten og kast frøene som synker. Rens de levedyktige frøene ved å fjerne frukt eller kjøttfulle rester og tørk grundig på et papirhåndkle.
 3. Bruk en skarp kniv til å lage et lite, grunt snitt for å oksygenere frøet – Ikke skjær gjennom frøet.
 4. Plasser frøene i en pose fylt med fuktig torvmose, og flytt den deretter inn i kjøleskapet i tre til fire måneder – fortsett å holde torvmosen fuktig gjennom denne tiden.
 5. Etterpå plant frøene i en beholder eller frøstartbrett på omtrent en halv til en tomme dyp. La det være nok plass (omtrent to tommer) mellom frøene. Husk å holde jorden fuktig og på et solrikt sted. (Du kan dekke til brettet eller beholderen for å opprettholde varme temperaturer).
 6. Fortsett å fukte jorden og legge til kompost i fire til åtte uker. Du vil vite at frøene er klare til å flytte når de vokser modne blader (rundt to sett) og når omtrent en tomme i høyden.
 7. Flytt muskadinfrøene til en større beholder eller endelig plantested. Plant rett under matjorda og hold dem i direkte sollys.

Overvintring

Muscadines er relativt tøffe, men vil gå i dvale for å beskytte seg om vinteren. En måte å hjelpe disse vinstokkene på er å la beskjæring for siste mulig tid – rundt februar. Det ekstra løvet vil bidra til å beskytte vintreet. Også, etter at frukten dukker opp, kan ytterligere gjødsling bidra til å forsyne vintreet med de nødvendige næringsstoffene for å overleve det kalde været.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Bladlus, druebærmøll og japanske biller kan påvirke muskadinveksten ved å spise av frukten og blomstene. Druerotborere angriper vintreet under bakken, noe som gjør dem spesielt farlige for muskadiner. Som med mange rotbundne planter, er muskadiner mottakelige for råte, spesielt svart råte, bitter råte, moden råte og Macrophoma råte. Vinstokker kan utvikle pulveraktig mugg og kantete bladflekker.

Vanlige problemer med Muscadines

Bladene blir gule

Hvis muskadinbladene virker blekgule, kan dette bety en sopp som kalles kantete bladflekker. For å behandle kantete bladflekker, hold vinstokkene sunne ved å fjerne ville vinranker, trimme baldakindekselet og bruke et soppdrepende middel. Denne soppen vises vanligvis i midten til slutten av sesongen.

Planten produserer ikke frukt

Rotråte kan føre til at bær faller eller svinner til hvis muskadinrankene er vanntette. Moden råte vil gjøre bladene rødbrune før de påvirker frukten, så prøv å styre vannbalansen før soppen infiserer stilkene eller skuddene.