Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på nerveplanten (Fittonia)

13 de juli de 2023

Hvis du leter etter en plante som vil trives i et miljø med lite lys, trenger du ikke lete lenger enn en nerveplante (Fittonia albivenis). Det er en pålitelig plante med slående løvverk som lyser opp selv de mørkeste plassene. Nerveplanter, medlemmer av Fittonia slekt, får navnet sitt fra utseendet deres. Den har dramatisk kontrasterende løvverk – dype grønne blader er året med rosa, hvite eller røde, hvis utseende minner om det mangeårede nervesystemet. Fittonia arter er også noen ganger kjent som mosaikkplanter, men vanligvis reservert for Ludwigia sedoides. Nerveplanter sprer eviggrønne stauder, og holder det slående løvet hele året. Avhengig av klimaforholdene kan en nerveplante vokse som krypende bunndekke i skyggefulle områder. Hvis andre planter ennå ikke har tilpasset seg det dårlige lyset i hjemmet ditt, prøv en nerveplante. Denne kompakte potteplanten med lite vedlikehold med karakteristisk løvverk og minimale lysbehov er utmerket for å plassere små potter på bordplater, bokhyller og skrivebord i hjem eller kontorer.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Nerveplante, mosaikkplante, juvelplante, sølvtråder, malt nettblad
Botanisk navn: Fittonia albivenis
Familie: Acanthaceae
Plantetype: Flerårig, bunndekke
Voksen størrelse: 3–6 tommer høy, 12-18 tommer spredt
Soleksponering: Delvis, indirekte
Jordtype: Fuktig men godt drenert
Jord pH: Syrlig (6,5)
Blomstringstid: Sommer
Blomsterfarge: Rød Hvit
Hardførhetssoner: Sone 11, 12 (USDA)
Opprinnelig område: Sør Amerika

Pleie av nerveplanter

Nerveplanten vokser vakkert som stueplante når den oppfyller de nødvendige forholdene. Disse plantene trives i indirekte, filtrert lys og trenger regelmessig vanning. Nerveplanter er spesielt egnet til mørke rom og kan vokse selv med lite lys. En nerveplantes blader vil svir seg hvis de plasseres på et for solfylt sted, da det er utsatt for bladforbrenning. Hold den unna den varme solen, og gi den lav til middels lys. Prøv å filtrere direkte sollys med en ren gardin hvis den plasseres i nærheten av et solfylt vindu. Nerveplantearter ønsker middels fuktighet og vokser best når jorda deres holdes jevnt fuktig. Hvis nerveplanten din ikke får nok vann, vil den synke dramatisk. Hold øye med den, og gi den en drink med vann ved å bløtlegge jorden jevnt, slik at overflødig fuktighet kan renne ut av plantekassen. Det burde hjelpe nerveplanten din til å bli frisk igjen.

Lys

Nerveplanten foretrekker fuktige miljøer som ligner dets opprinnelige tropiske klima. Gjenskap en fuktig setting når du dyrker nerveplanten som en potteplante, men ikke plasser den i direkte sollys. Nerveplanter foretrekker sterkt, indirekte sollys fra naturlig lys eller under fluorescerende lys. Hvis du plasserer den i nærheten av et vindu som vil motta ettermiddagssollys, legg til skjærgardiner for å forhindre at bladene brenner.

Jord

Nerveplanter vokser best i fuktig, godt drenerende jord som er lett sur. Når du vokser i beholdere, hjelper en torvmosebase til å støtte vanndrenering. Hvis du ikke vil bruke torvmose, bruk en blanding av like deler potteblanding, torv, humus og grov sand.

Vann

I løpet av vekstsesongen, vann nerveplanter annenhver til tredje dag, men la jorden tørke helt mellom vanning. Det er viktig å holde jorden fuktig i stedet for å overmette planten, noe som forårsaker gule eller slappe blader – vinter eller lavsesong krever mindre vann, vanligvis en gang med noen ukers mellomrom. Nerveplanter er mottakelige for å kollapse hvis de får tørke ut.

Temperatur og fuktighet

Nerveplanter trives under forhold som ligner på deres opprinnelige tropiske miljøer. Fuktighet er avgjørende for at disse plantene skal trives, så tåkeplanter vil bidra til å holde på fuktigheten. Når de dyrkes innendørs, klarer nerveplanter seg godt på bad med dusj på grunn av dampen, i terrarier eller i rom med luftfukter om vinteren. Hold temperaturen rundt 70°F, minst innenfor området 60°F til 80°F for best resultat.

Gjødsel

Nerveplanter drar nytte av en balansert 5-5-5 gjødsel i løpet av vekstsesongen om våren og sommeren – fortynn den til halv styrke. Gjødsel designet for tropiske planter kan endre veksten om nødvendig i løpet av denne tiden. Ikke gjødsle nerveplanter om høsten eller vinteren når veksten naturlig avtar.

Typer nerveplanter

Det er mange forskjellige fargekombinasjoner av nerveplanter tilgjengelig for kjøp. Løvverksfargene hjelper til med å navngi mange av valgene.

  • «Pink Angel»: En nerveplante med knallrosa årer i dypgrønne blader.
  • «Purple Vein»: Lavendelstripet plante.
  • «Leather Leaf»: En nerveplante med stort løvverk og hvite årer.
  • «Daisy»: En plante med store, spraglete blader i nyanser av hvitt, grått og grønt.

Beskjæring

Nerveplanter krever bare litt beskjæring når de dyrkes under de rette forholdene, fordi dette holder planten full. Beskjæring er nødvendig når nerveplanten blir for langbenet, men det er tre enkle trinn for å fikse det. Først klemmer du tilbake stilkene med fingrene eller beskjæringssaksen omtrent en kvart tomme over bladets node. Fjern deretter blomsterpigger som kan dukke opp når du dyrker en nerveplante under kunstig lys siden den sjelden blomstrer. Fjern blomsterpiggene med en gang de kommer frem, så svekker det ikke bladene. Til slutt, opprettholde riktig indirekte belysning, siden for mye eller for lite oppmuntrer til vekst av ben.

Forplanter nerveplanter

Nerveplanter kan forplante seg fra stiklinger eller frø, men frø er mindre effektive. Ta stiklinger med stilk på slutten av våren eller forsommeren for de beste resultatene. Slik forplanter du med stiklinger med stengelspiss:

  1. Bruk en ren, skarp kniv eller en hagesaks for å kutte stilkspissene på skrå. Bruk en stilk som inneholder minst to bladknuter under skjæringen for best resultat – gjør skjæringen rundt fire tommer.
  2. Hvis du er bekymret for temperaturforholdene, kan det hjelpe å dyppe stiklingene i et rothormon før planting.
  3. Legg bunnen av stiklingen i en gryte eller beholder fylt med torvbasert jord. Plant stilkspissene i beholderen rett etter å ha kuttet den fra den opprinnelige planten om våren eller sommeren.
  4. Hold jorden fuktig og godt drenert. Ny rotvekst bør spire innen to til tre uker etter planting.

Hvordan dyrke nerveplanter fra frø

Nerveplanter kan starte fra frø samlet fra en eksisterende plante eller kjøpt på et hagesenter. Å så frø er en mer utfordrende måte å starte nerveplanter på fordi det er mindre sannsynlighet for å lykkes. Etter å ha samlet inn eller kjøpt frø, så dem i potter og plasser dem på et sted ved minst 65°F. Dekk beholderne med et tynt lag med torvmosejordblanding. Hold frøene fuktige. Frøplanter bør dukke opp om omtrent tre uker.

Potting og ompotting av nerveplanter

For å holde nerveplantene friske, ompotter plantene hvert år om våren eller sommeren før ny vekst starter. Bruk fersk pottejord eller torvmoseblanding for å støtte vanndrenering. Sørg for å bruke en beholder med vannavløpshull.

Overvintring

Nerveplanter vokser i fuktige omgivelser, så de går vanligvis i dvale eller slutter å vokse om vinteren. Utenom vekstsesongen trenger nerveplanter mindre vedlikehold og mindre vann. Ikke gjødsle nerveplanten din om vinteren fordi du ikke vil oppmuntre til vekst i kaldere temperaturer. Beskjæring er også unødvendig, men hold nerveplanter i indirekte sollys og på et sted som gir litt beskyttelse mot kulde. Å bruke en romfukter kan bidra til å skape det fuktige, fuktige miljøet som nerveplanter elsker.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Nerveplanter er mottakelige for insektproblemer, inkludert mellus, skjell, edderkoppmidd, snegler, bladlus og soppmyg. Behandle skadedyr med insektdrepende olje, som neemolje. Hvis du legger merke til små hull i nerveplantens bladverk, er dette et tegn på bladbiller. Noen sykdommer er også assosiert med nerveplanten, inkludert rotråte, bladflekksykdommer og pulveraktig mugg. Den beste måten å forhindre disse sykdommene på er å sirkulere luft på riktig måte og opprettholde fuktig løvverk som ikke er altfor mettet. Hvis bladene vises dekket av hvitt pulver, prøv insektmiddelsåpe for å fjerne belegget forsiktig. Hvis det vedvarer og løvet gulner eller bruner, fjern skadede stengler før det infiserer hele planten.

Vanlige problemer med nerveplanter

Bladene blir gule

Gulende blader er vanligvis et tegn på overvanning. Sørg for å la jorden renne helt av før du vanner igjen. Å opprettholde balansen mellom fuktig og tørr jord vil avhenge av gjødsel, jordnæringsstoffer og temperaturforhold. Bruk fingrene til å kjenne om den første tommen er tørr før du vanner. Sørg også for å bruke en beholder med dreneringshull.

Hengende blader

Bladfall oppstår når en nerveplante er dehydrert eller om vinteren når temperaturen synker. Nerveplanten kan være i dvale avhengig av miljøet ditt og årstiden. Plassering av beholdere i områder med indirekte sollys som etterligner nerveplantens opprinnelige tropiske miljø vil bidra til å stabilisere det – bad med dusj er et alternativ fordi det gir varm damp. En romfukter om vinteren kan også være gunstig for å holde planten mot direkte sollys, noe som kan forårsake bladforbrenning.