Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på okra

4 de mars de 2023

Sørlendinger elsker okra (Abelmoschus esculentus), enten stekt, grillet, stuet eller syltet. Denne ikoniske grønnsaken, som er hjemmehørende i Afrika, trives i brennende varme og tåler tørke tørker. Dens kandelaberlignende stilker produserer attraktive krepppapirblomster som ligner hibiskus eller bomull. Disse blomstringene gir opphav til de spiselige frøposene vi har lyst på hele sommeren og høsten. Okra-belger dannes på et blunk, så sjekk blomstrende planter annenhver dag, ellers kan du gå glipp av den perfekte plukkestørrelsen for ømme belger. Husk også at til tross for sommervarmen, bruk en langermet skjorte for å nå under bladene når du klipper av belger. Selv om belgene er ryggradsløse, er okrastengler ikke og vil holde seg til deg.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Okra, Lady’s Finger, Gumbo
Botanisk navn: Abelmoschus esculentus
Familie: Malvaceae
Plantetype: Ettårig, grønnsak, urteaktig
Voksen størrelse: 3-8 fot høy, 1-5 fot bred
Soleksponering: Full
Jordtype: Sandy, godt drenert
Jord pH: Syrlig (5,8 til 6,8)
Blomstringstid: Sommer, høst, sesongmessig
Blomsterfarge: Gul
Hardførhetssoner: Sone 2–11 (USDA)
Opprinnelig område: Asia, Afrika

Okra Care

Dyrk okra innendørs eller utendørs ved å så frøene direkte i organisk rik jord. Spiring vil være relativt enkelt hvis jorden er fuktig, godt drenerende og fruktbar. Oppretthold varmt vær eller miljøforhold og gi plantene plass til å forgrene seg. Overbefolkning av okra vil gi færre belger gjennom sommeren, men de i varmt klima kan få en ny høsting.

Lys

Okra vokser best i områder med fullt, direkte sollys – minst seks timer daglig. Temperaturene bør holde seg rundt 60°F om kveldene.

Jord

Jord bør være veldrenert og rik på organisk materiale. Okra vil også vokse i sandjord. Den vil ikke trives i tung eller fuktig jord. Den fruktbare jorda bør lånes mot en nøytral pH.

Vann

Ikke overmette okraplanter. Etter etablering er disse plantene relativt tørketolerante og nyter anfall av varmt vær. Vann totalt omtrent en tomme per uke, inkludert nedbør, for best resultat. Unge okraplanter kan trenge mer vann mens de etablerer seg.

Temperatur og fuktighet

Siden okra trenger varme temperaturer for å trives, vil det å starte frø innendørs eller senere på sommeren være til fordel for vekstforholdene i nord. Siden belger dukker opp innen to måneder etter planting, vil det hjelpe disse varmeelskende plantene å vente til juni. Tørre, fuktige forhold er den ideelle temperaturen for okra. Å opprettholde temperaturer nær 60 °F, selv over 90 °F, vil gi gode resultater.

Gjødsel

Avhengig av jordforhold er gjødsel unødvendig hvis bakken har organisk rike næringsstoffer. Suppler jorda med kompostert gjødsel eller annen gjødsel hvis plantene dine trenger ekstra næring.

Typer okra

Okra er en ettårig plante som bærer spiselige belger. Her er noen varianter du bør vurdere:

  • «Blondy»: Denne ryggradsløse dverg-okraplanten er ideell for nordlige dyrkere fordi du kan dyrke den i containere. Den blir omtrent tre fot høy og danner blekgrønne, tre-tommers belger.
  • «Burgundy»: Denne okraen produserer rikelig seks til åtte tommers belger som vokser på tre til fem fot høye planter. Denne planten inneholder en dyp rød stilk, spiselige prydgrener, bladribber og frukt.
  • «Clemson Spineless»: Denne okraen er en velsmakende variant som vokser på fire fot høye planter og produserer seks til ni tommers belger.
  • «Louisiana Green Velvet»: Denne ryggradsløse okraen er ideell for større områder fordi den vokser opp til seks fot høy.

Beskjæring

Når okraplanter når fem til seks fot høye, beskjærer toppene for å stimulere sidegrenvekst. Beskjær sidegrenene ved behov. Varmt vær er bra for okravekst, men kan også bremse planteveksten når den er ekstremt høy. I varme omgivelser kan skjæring av planter omtrent to fot etter at produksjonen reduseres om sommeren oppmuntre planten til å produsere en ny høsting på sensommeren eller tidlig høst. Klipp plantene ved hjelp av en klipper eller beskjæringssaks, og la dem være omtrent seks tommer til en fot over bakken.

Forplanter okra

Frø eller stilk stiklinger forplanter lett okraplanter. Etter å ha høstet frø fra plantene, lagre dem på et kjølig, tørt område gjennom vinteren og plant dem neste vår. Når det er på tide å så frøene, bløtlegg dem i 12 timer, slik at de rehydrerer og planter minst en halv tomme dyp og en til to fot fra hverandre. Ikke plant frø før den siste frosten går over. Følg disse instruksjonene for å forplante stiklinger:

  1. Begynn med å ta stiklinger omtrent åtte centimeter lange fra en sunn plante.
  2. Fjern de nederste bladene.
  3. Dypp stammen stiklinger i en beholder med vann og rothormon.
  4. Deretter legger du stilkene i en fuktig potteblanding og trykker jorden rundt den slik at den står oppreist.
  5. Hold stengelstikk på varme, fuktige steder og ta vare på dem som en okraplante.

Hvordan dyrke okra fra frø

Okra er enkelt å så og dyrke. Vanligvis plantet noen uker etter tomater, drar den fordel av en lang, varm vekstsesong. Bløtlegg de store frøene i vann over natten, og så dem en tomme dype i rader med minst tre fot fra hverandre. Dekk til og vann godt, gi dem en dyp bløtlegging hver fjerde eller femte dag. Når frøplanter er to tommer høye, flytt dem til 18 tommer fra hverandre. Når plantene begynner å blomstre, påfør en blomstrende gjødsel i henhold til instruksjonene på etiketten.

Overvintring

Okra produserer til frost, men eldre planter trenger fornyelse på sensommeren. Siden okra ikke vil produsere noe over vinteren, ta stiklinger fra en høy plante tilbake til en til to fot høy, slik at sidegrener kan dannes som vokser i flere måneder. Fortsett å plukke belgene til du er klar til å lagre frøene. La så noen belger tørke på planten på slutten av sesongen før frost. Oppbevar frøene i en forseglet glasskrukke for neste sesong.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Okra er mottakelig for skadedyr, og påvirker først og fremst bladene. Bladlus og hvitfluer suger saften fra løvet, men neemolje eller en annen insektdrepende såpe kan behandle disse hvis angrepet fortsetter. Insektdrepende såpe behandler effektivt den sørlige grønne stinken som suger saften direkte fra okrabelgene, og etterlater dem vridd eller deformert. En annen skadedyr er kornøreormen, en type larve som vil avløve planter raskt. Noen sykdommer påvirker også okraplanten – soppinfeksjoner som antraknose, som skader stengler, og rust, som danner rustfargede blemmer av blad- og stilkoverflater. Mugg og rotråte kan oppstå i fuktig vær når jordbårne sykdommer hemmer planteveksten, forårsaker rotråte og får bladverket til å visne. Overvanning av planter er en grunn til at disse sykdommene dannes.

Vanlige problemer med okra

Bladene blir gule

Gulende eller brune blader er ofte indikatorer på at et skadedyr eller sykdom er tilstede. Bladlus er insekter som etterlater klissete ekskrementer på løvet til deformerte eller gule blader vises, sammen med forvrengte blomster og frukt. Fusariumvisne vil også føre til at bladverket blir gult til hele planten visner og dør. Du vet at denne sykdommen er tilstede hvis du tverrsnitter en stilk, og den avslører en brun misfarging.

Hengende blader

Okrablomster og knopper som henger og faller av er vanlige problemer. Temperaturen påvirker hengende blomster og knopper betydelig, vanligvis over 95 °F eller under 55 °F. Hvis mulig, prøv å beskytte okraplantene dine når regionen din opplever temperatursvingninger. I tillegg betyr belger som virker treaktige eller tøffe at de ble stående på planten for lenge. Den ideelle tiden for å høste okrabelger er to til tre tommer.