Skip to content

Hvorfor og hvordan dyrke okra?

19 de juni de 2021

De okra Det er en tropisk plante hjemmehørende i Afrika som litt etter litt får en nisje i hagen vår, og også på terrassen vår, for selv om den kan nå 2 meter i høyden, er røttene ikke invasive, slik at de kan være i potter gjennom hele sesongen. .

Så nå vet du, hvis du vil prøve forskjellige smaker, kan du lære mer interessante ting om okra 🙂.

Kjennetegn ved ocra

Abelmoschus esculentus

Okra, også kjent med de vanlige navnene bamia, okra, okra, gombo, abelmosco, molondrón eller okra, og med forskeren Abelmoschus esculentus, det er en årlig plante som kan oppføre seg som en flerårig hvis klimaet er mildt og varmt hele året. Den vokser til en høyde på 2 meter, og kan nå 3 meter i tropiske områder. Den sentrale stammen er robust, og produserer grener med palmerblader som er mørkegrønne på oversiden og lysegrønne på undersiden.

Blomstene er veldig pene, ensomme, med en kort petiole, gul-hvit i fargen og med en diameter på opptil 4 cm. Når de først er pollinert, begynner frukten å modnes, som blir en kapsel med en konisk form på 30 cm lang og opptil 3,5 cm i diameter. Innvendig finner du frøene, som en gang modnet har en diameter på 3 mm og har mørkegrå farge.

Varianter

Totalt 4 varianter utmerker seg, som er:

 • rød fløyel: røde frukter.
 • Blondy: med ribbet frukt i lysegrønn farge.
 • Clemson spineless: plante uten stikkende hår. Fruktene er kantete og mørkegrønne.
 • lese: den har ingen torner, og fruktene er gulgrønne.

Hvordan dyrkes den?

Ocra blomst

Hvis du tør å prøve smaken av frukten av denne planten, følg rådene våre for å oppnå en utmerket høst:

Såing

Frøene må kjøpes om våren, så snart risikoen for frost har gått. Når du har dem hjemme, legg dem i et glass vann i 24 timer for å kunne kaste dem som ikke er levedyktige, som vil være de som forblir flytende.

Dagen etter blir det på tide å så dem i såbed. Som sådan kan du bruke blomsterpotter, frøplantebrett, torvtabletter, melkebeholdere, glass yoghurt, … kort sagt, hva du enn har mer for hånden. Sørg selvfølgelig for at den har (eller at du kan lage) hull for vanndrenering.

Så snart du har bestemt deg for hva du skal bruke som et boblebad, fyll den med universelt voksende medium, og plasser frøene slik at de er omtrent 2 cm fra hverandre. Hvis du bruker torvpiller, må du bare plante ett frø i hver slik at de kan spire bedre. Utsett såbedet ditt for direkte sollys, og hold underlaget fuktig ved å spraye det med vann regelmessig.

Transplantasjon

Plantene vil vokse veldig raskt, slik at på bare en måned etter såing må du flytte dem til større potter eller til hagen. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Transplanter til en større gryte

 • Det første du må gjøre er å trekke ut frøplanten fra stikkontakten eller beholderen.
 • Fyll nå en gryte med en diameter på 30 cm omtrent halvfull med universelt voksende medium blandet med 30% perlit.
 • Plasser deretter frøplanten i midten, og fyll på gryten.
 • Til slutt, vann og legg det på et sted der det er mye lys, men ikke direkte før du ser det vokse. Når det skjer, flytt det til et sted hvor solen skinner direkte.

Planting i hagen

Okra plantasje

 1. Det første du må gjøre er å forberede bakken: fjern de ville gressene og steinene, legg et 5 cm lag med organisk kompost (kyllinggjødsel anbefales på det sterkeste for rask effektivitet), og riv godt slik at den er jevn.
 2. Nå er det på tide å lage sporene, og la det være en avstand på 30 cm mellom dem.
 3. Så plant okraen i rader, 20 cm fra hverandre.
 4. Til slutt, gi dem en sjenerøs vanning.

Abonnent

Gjennom sesongen det er veldig viktig at du gjødsler den fra tid til annen med organisk gjødsel, enten væske hvis du har den i en gryte, eller pulver hvis den er i hagen. I det første tilfellet må du følge instruksjonene som er spesifisert på produktet; i det andre vil det være nok å legge et 2-3 cm lag rundt planten en gang hver 15.-20. dag.

Innhøsting

Høsting av fruktene det gjøres når de ennå ikke er helt modnesiden de ellers ikke kunne spises ettersom de ble fibrøse og harde. Et triks for å vite det nøyaktige øyeblikket er å plukke dem 6 til 10 dager etter at blomsten har åpnet.

Bruk alltid hansker, lange ermer og lange bukser, siden hele planten er beskyttet med små stikkende hår.

Plager og sykdommer

Skadedyr

Hvit flue

 • Bladlus: de er små insekter som legger seg på blomster og i områdene nær dem. De kjempes med Neem Oil.
 • Hvit flue: nymfer av disse insektene spiser på saften og svekker den. De bekjempes med kaliumsåpe, og også med Neem Oil.
 • Nematoder: de spiser på røttene, noe som får dem til å råtne. For å unngå dette, må jorden behandles med kiselgur, som er et økologisk insektmiddel som har en rask effektivitet.

Sykdommer

Det kan bli påvirket av Gul venemosaikkvirus, som overføres av, som navnet antyder, et virus som forårsaker gule vener på bladene.

Dessverre er det ingen behandling. Bare de berørte delene kan fjernes.

Rustikk

Okra vokser godt i varme klima med kjølige netter og varme dager. Maksimal temperatur må være mellom 25 og 35 ° C. Det motstår ikke frost.

applikasjoner

Okra den brukes som en plante for spiselig frukt. Det er en grønnsak som kombinerer godt med tomater, løk eller til og med paprika. Den kan brukes til å tilberede deilige tomatsauser, som i Grecia, eller, hvis du foretrekker det, en kafferstatning som de gjør i Nicoya (Costa Rica).

Dens ernæringsmessige sammensetning per 100 gram er som følger:

 • Kalorier: 31kcal.
 • Protein: 2 gram
 • Karbohydrater: 7,03 gram, hvorav 3,2 g er fiber og 1,2 g sukker
 • Fett: 0,1 gram, hvorav 0,026 g er mettet fett, 0,027 g er flerumettet fett og 0,027 g er enumettet fett.
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrium: 8 mg
 • Kalium: 303 mg

Medisinske egenskaper av okra

Hovedpersonen vår, rik på fiber er utmerket for behandling av forstoppelse. Hva mer, stimulerer tarmtransitt og er antidiabetisk. Som om det ikke var nok, hjelper det med å redusere dårlig kolesterol (LDL-kolesterol) og rense kroppen.

Ocra-anlegget

Hva syntes du om denne planten? 🙂