Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på pampasgress

18 de april de 2023

Kaller alle hageguruer og blomsterarrangører. Dette høstgresset dukker opp i midtdeler, kranser og til og med bryllupsbuketter mer enn noen gang før. Med sin dramatiske vekst og skylignende blomster, gjør det slående utseendet til pampasgress det til et trendy valg for gårdsplasser i sør. Men i motsetning til noen trender, er dyrking av pampasgress et landskapsvalg som er kommet for å bli. Det er fordi den er perfekt for et varmere klima – den trives under varme, solrike forhold. Her i sør planter folk den ofte på stranden. Den vokser i sand, tåler tørke og bøyer seg grasiøst i den salte brisen. Blomsterarrangører og håndverkere elsker de sølvfargede, skylignende blomstene friske og tørkede. Pampagress vokser raskt og kan bli invasivt. Tenk nøye over hvor du skal plante pampasgress, og spør ditt lokale drivhus om sterile planter, som ikke vil selvså.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Pampagress, tuegress
 • Botanisk navn: Cortaderia selloana
 • Familie: Poaceae
 • Plantetype: flerårig, gress
 • Eldre størrelse: 8-10 fot høy, 10 fot bred
 • Soleksponering: Full sol
 • Jordtype: Fuktig, men godt drenert
 • Jord pH: Sur, nøytral
 • Blomstringstid: Sommer, høst
 • Blomst (Plume) Farge: hvit, gul og rosa
 • Hardførhetssoner: 7–10 (USDA)

Pampas gresspleie

Plant pampasgress er et solrikt område med godt drenerende jord. Pampagress er lett å dyrke, og planter trenger sjelden vanning eller gjødsling. Pampagress kan dyrkes av frø, eller du kan velge å kjøpe en plante. Pampas gressplanter kan enten være hanner eller hunner, og hunnen har de mest prangende fjærene. Planten formeres vanligvis ved å dele og omplante en klump fra en hunnplante for å dyrke de mer ønskelige hunnplantene. Denne statement-planten trenger plass til å vokse. Pampagress vokser vanligvis 10 fot høyt og bredt, og frøs lett selv. Av disse grunnene er det viktig å vurdere plantesteder nøye. Pampagress er ideelt for å kamuflere ting som HVAC-enheter eller uønsket utsikt. Unngå å plante pampasgress der du ikke vil ha sperret utsikt (for nær hjemmet ditt) eller hvor det kan spre seg til naboens eiendom. Denne planten er også svært brannfarlig, så ikke plant i nærheten av en grill eller annen brannfare. Pampagress anses som invasivt i deler av California og Hawaii.

Lys

Pampagress trives best når det plantes i full sol, og det trenger minst seks timer sol om dagen. Pampagress vil ikke trives og blomstre i skygge og vil være mottakelig for soppsykdommer.

Jord

De beste forholdene for å dyrke pampasgress er leirholdig og fuktig, men godt drenert jord. Enten sur eller nøytral pH fungerer bra for pampasgress.

Vann

Vann pampasgresset godt til det er etablert og etter det denne tørkebestandige planten

Temperatur og fuktighet

Robust pampasgress kan tåle høye temperaturer og fuktighet og vil overleve over vinteren i USDA Grow Zones 7-10

Gjødsel

Pampagress krever ikke gjødsel bortsett fra kompost for å forbedre jord (og drenering).

Spesielle merknader om pleie

Pampagressbladene er sylskarpe. Bruk øyevern, hansker og lange ermer og bukser når du beskjærer eller jobber i nærheten av pampasgress, og plant i et område unna der barn og hunder leker.

Typer pampasgress

 • Sunningdale Silver Med sine mørkegrønne blader, sølvhvite plymer og majestetiske 10-fots holdning gir Sunningdale Silver et elegant statement.
 • Rosa fjær Hva kan være mer fantastisk enn rosa fjær? Pink Feather begynner å blomstre midt på sommeren og fortsetter til høsten, og gjennomsnittshøyden er 8 fot.
 • Pumila Ja, du kan nyte skjønnheten og dramatikken til pampasgress selv om du ikke har plass til en ti fots plante. Pumila er en dvergtype og topper på under fem fot, men den har de samme grasiøse blomstringene (disse er elfenben til gule) som sine høyere pampasgresssøsken.
 • Patagonia Patagonia er elsket for sine blågrå blader som gir en vakker kontrast til de sølvhvite blomstene, og svever til spektakulære 9 fot.
 • Splendid Star Dette dvergpampagresset (dette er en håndterlig plante som kan dyrkes i containere – bladene når 2,5 fot, og pjærene strekker seg til 4 fot) har slående gyldengrønne blader og hvite blomster.

Beskjæring

En hard beskjæring til bakken på senvinteren hjelper til med å holde planten under kontroll og vil bidra til å oppmuntre til sunn vekst for neste sesong. Klipp til bakken, og sørg for å bruke verneklær og øyebeskyttelse når du beskjærer pampasgress.

Forplanter Pampas gress

Etter beskjæringen, bruk en skarp spade til å kutte en klump fra planten. Etter å ha delt klumpen fra hovedplanten, graver du ned for å løsne røttene. grav ut klumpen og overfør den til ønsket plantested. Grav et hull som er like større enn den nye planten, og vann moderat etter planting. På grunn av størrelsen på dette gresset er det ikke vanskelig å gå glipp av det. Hvis du vil vite hvordan du kan få tak i denne trendy planten, finnes den ofte på solrike steder langs kysten. Men hvis du foretrekker å bruke de tørkede plume-lignende blomstene til pryddekor, kan de lett finnes i håndverksbutikker. Uavhengig av bruken av dette fremtredende gresset, er det viktig å kjenne detaljene til denne spesielle planten.

Hvordan dyrke pampasgress fra frø

Tenk nøye over hvor du skal plante pampasgress, siden en fullvokst plante kan være 10 fot høy og bred. Løsne jorda og så frø direkte. Ikke dekk til med jord, fordi pampasgress med spire lettere hvis det er tilgjengelig for lys og vann. Du kan beskytte frøene mot fugler ved å dekke dem med nett. Du kan også starte pampasgressfrø innendørs i potter og transplantere frøplanter ute.

Vanlige problemer med Pampas gress

Hvis tusten eller kronen på planten er overgrodd, kan midten av planten bli for full og begynne å råtne. Hvis dette skjer, bør hele tusten fjernes.

FAQ

* Hvor lenge kan pampasgress leve? En pampasgressplante kan leve i 10-15 år.

* Hva er noen alternativer til pampasgress? Hvis du er bekymret for størrelsen og potensiell spredning av pampasgress, er noen gode alternativer koreansk fjærrørgress (Calamagrostis brachytricha), som vokser opp til 4 fot og har rosa skyer; Shenandoah Switchgrass (Panicum virgatum «Shenandoah») hadde rødtippede grønne blader som blir burgunder om høsten; Regal Mist Pink Muhly Grass (Muhlenbergia capillaris «Lenca») er toppet med delikate sukkerspinn, er raskt voksende og topper på 4 fot.