Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på papirhvite

19 de mai de 2023

Rundt høytiden er det en selvfølge å holde seg opptatt. Heldigvis legger du til papirhvite (Narcissus tazetta) til et bord eller hagen din er overraskende enkel. Løkene til disse duftende, trompetformede blomstene kan tvinges innendørs uten å kjøle seg eller plantes utendørs i frostfrie områder, spire og produsere vakre hvite blomster på bare fire uker. «Paperwhites er noen av de enkleste blomstene å dyrke, men de er ikke like,» sier Brent Heath, en tredje generasjons sørlig løkbonde. Han og kona hans, Becky, eier Brent og Becky’s Bulbs i Gloucester, Virginia. «Nyere utvalg har lettere dufter, større blomster og kraftigere stilker,» forklarer Brent, «og noen har til og med blekgule blomster sammenlignet med de klassiske hvite blomstene.» Paperwhites vil forbli vakre gjennom hele ferien og utover, noe som gjør dem til flotte gaver til venner og familie (og, selvfølgelig, skolelærere). Prøv noen av de nyere valgene og eksperimenter litt for å finne favorittene dine, bruk guiden vår for å dyrke disse vakre blomstene. Alle deler av planten er giftige for kjæledyr og mennesker, men det er spesielt løkene. Hold løker og planter utilgjengelig.

Planteattributter
Vanlig navn Papirhvit, tazetta påskeliljer, papirhvit narcissus
Botanisk navn Narcissus tazetta
Familie Amaryllidaceae
Plantetype Flerårig, pære
Eldre størrelse 8-24 tommer høy, 6-12 tommer bred
Soleksponering Full, delvis
Jordtype Veldrenert, leirjord, sandholdig leirjord
Jords pH Sur til nøytral (6,0-7,0)
Blomstringstid Vår
Blomsterfarge Hvit, gul, oransje
Herdighetssoner 8–11 (USDA)
Innfødt område Middelhavet, Asia
Giftighet Hele planten giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Paperwhite Care

Papirhvite som sol, godt drenert jord og milde temperaturer. Innendørs må du kanskje stake papirhvitene dine på et tidspunkt. Brent sier at disse blomstene kan bli langbenet med utilstrekkelig lys. Du kan også nyte tvunget papirhvite utendørs – så lenge temperaturene holder seg over frysepunktet.

Lys

Papirhviter krever tilstrekkelig lys for å blomstre. Utendørs, plant på et solrikt sted med litt beskyttelse mot midt på dagen. Innendørs, plasser dem i eller i nærheten av et solfylt vindu. Papirhvite liker ikke å overopphetes, så ikke plasser dem i et sørvendt vindu hvor ettermiddagssolen strømmer inn i timevis. Roter beholderne for å forhindre at plantene lener seg mot lyset.

Jord

Papirhvite krever ikke jord for å vokse, og det er derfor du kan tvinge dem innendørs i en glassbolle eller vase på en seng av grus, klinkekuler eller polert glass. Du kan også plante dem i en potte inne eller ute. Hvis du bruker jord, er god drenering nøkkelen. Bruk en lett potteblanding med utmerket drenering. Planter du i jorda er leirjord eller sandjord best. Leirejord må endres for å forbedre dreneringen. Løkene kan råtne fra å vokse i fuktig, kald jord, og det er derfor mange sørlige gartnere behandler dem som ettårige.

Vann

Fordi papirhvite pærer er følsomme for råtne, vær forsiktig så du ikke overvann. Vannstanden bør være like under bunnen av pæren hvis du dyrker plantene dine i en glassbolle eller vase. Røttene vil nå ned i vannet. Hvis du dyrker papirhvitene dine i jord, vann akkurat nok slik at jorden er lett fuktig. Hvis du plantet papirhvite i bakken, må du bare vann når plantene vokser aktivt. Pærene foretrekker å være tørrere mens de er i dvale.

Temperatur og fuktighet

Papirhvite kan dyrkes når som helst på året så lenge de ikke er utsatt for frost. Plantene vil være mer kompakte og blomstene vil vare lenger når de holdes litt under romtemperatur på rundt 60 grader Fahrenheit. Løker kan spire ved lavere temperaturer på 45 eller 50 grader. Utebeholdere kan tas med inn når det forventes frysing. Når de plantes utendørs i bakken, er det mer sannsynlig at løker blir flerårige i frostfrie eller nesten frostfrie områder som Kyst-Sør. Noen varianter kan være mer kuldeharde, så sjekk løken eller planteetiketten.

Gjødsel

Gjødsel er ikke nødvendig når du dyrker løker i en sesong; løkene inneholder alle de næringsstoffene planten trenger. Du kan gjødsle papirhvite plantet i bakken. Bruk en pæreforsterkende gjødsel på tidspunktet for planting og i påfølgende år når plantene begynner å spire. Gjødsel kan gis en tredje gang når papirhvite begynner å dø tilbake hvis plantene dine blomstret dårlig.

Typer papirhvite

En tidlig blomstrende, «Ziva» er det mest lett tilgjengelige rene hvite utvalget som brukes i ferdigpakkede esker. Noen papirhvite valg, for eksempel «Inbal» og «Ariel», fungerer ikke godt i vann og vil tvinge best i jord. Andre papirhvite varianter avviker fra de vanlige rene hvite blomstene. «Cragford» og «Falconet» har begge mørkeoransje trompeter, men sistnevnte har også gule ytre kronblad. «Grand Soleil D’or» har den typiske gylden gule fargen til sine påskeliljerslektninger, men med den behagelige duften av en papirhvit. «Avalanche» er en usedvanlig kaldhard papirhvit som kan plantes utendørs i hele sør. Blomstene er hvite med en smørgul trompet.

Formering av papirhvite

Å dele narcissusløk er en praksis som ofte brukes for å forynge overfylte klumper som slutter å blomstre eller blomstrer dårlig. Du kan også bruke denne metoden til å spre en voksende samling av papirhviteprodukter rundt i hagen din. Vent til løvet for det meste har blitt brunt og dødt tilbake. Bruk en spade eller spade og grav forsiktig en sirkel noen centimeter bredere enn klumpen din. Kast eventuelle skadede eller syke pærer. Del løkene dine og plant 4-6 tommer fra hverandre i dyp, løs, godt drenert jord på samme dybde. Plant i grupper på fem eller flere for mest mulig effekt.

Plante løker ute om høsten

For en sesongbasert visning, plasser pærene, med tuppene eksponert over jordlinjen, i tettpakkede klynger på tre til fem i vindusbokser eller store beholdere nær døråpninger og hageinnganger for å ønske gjester velkommen. Plant dem omtrent fire uker før du vil at blomster skal dukke opp (du kan stige plantingen over ukene for å forlenge blomstringsperioden). Tilsett litt kristtorn og noen bær for mer farge. Skulle kvikksølvet true med å dykke, er det bare å ta med beholderen inn til temperaturen varmes opp igjen. Hvis du bor i nedre eller kystnære sør, kan papirhvite plantes i bakken for vårblomster. Denne innfødte middelhavsplanten fungerer best som staude i områder med varme, tørre somre; mange varianter er mer sannsynlig å returnere i sone 9 hager. Ikke bruk løker som har blitt presset i vann, da de kanskje ikke blomstrer igjen. Følg disse trinnene for å plante papirhvite i bakken om høsten:

  1. Forbered hagebedet, legg til torv eller kompost for å forbedre dreneringen hvis du har tung jord. Løsne jord til noen få centimeter dypere enn dybden der du vil plante løkene dine. Bland inn pæreøkende gjødsel om ønskelig, følg anvisningen på pakken.
  2. Plant løker på en dybde som er omtrent tre ganger størrelsen på løken, vanligvis omtrent 6 tommer dyp, med tuppen av pæren vendt opp. Mellomromspærer 4 til 6 tommer fra hverandre.
  3. Fyll hull med jord, vann og mulch lett.

Hvordan tvinge papirhvite

Med riktig planlegging kan du tvinge papirhvite til å blomstre rett rundt jul. Velg en av disse metodene og start pærene i november fire til seks uker fremover. Blomster vil blomstre så lenge som to uker.

I Jord

Dette er den beste og enkleste måten å tvinge på. Start med en liten gryte. Fyll med en grov pottejordblanding. Legg til pærer. Plant løkene slik at den spisse tuppen er rett opp og ca 1/4 av løken er eksponert. Vann godt og la renne av. Plasser potter i et kjølig rom (rundt 55 til 60 grader) i syv til 10 dager for å stimulere røttene. Flytt deretter til et varmt sted (rundt 70 grader) med sterkt lys for å oppmuntre til løvverk og blomster. Når bladene dukker opp, roter potten med noen få dager for å holde stilkene rett. Når knopper svulmer og åpner seg, flytt potten til et kjøligere sted uten direkte lys for å forlenge levetiden til blomstene. Hold jorda litt fuktig.

I Pebbles

Dette er også enkelt. Kjøp fin grus fra din lokale dyrebutikk. Natursteinsfarger fungerer godt og vil utfylle den brune, papiraktige huden på pærene. Legg forsiktig grus til en grunn, klar tallerken eller hermetikkkrukke med bred munn. Plasser pærer, og legg deretter til litt mer grus om nødvendig. Husk å holde minst en tredjedel av hver pære over grusnivå. Tilsett vann til det er rett under bunnen av pærene. (Hold alltid vannet på det nivået slik at røttene, ikke løken, forblir våte.) Derfra følger du de samme instruksjonene du ville brukt for å plante i jord.

I en vase

Dette kan noen ganger være vanskelig, men å se røttene vokse er nesten like gøy som å se blomstene åpne seg. Tvangsvaser passer godt i vinduskarmer og andre små rom. En høy, slank en vil hjelpe til med å støtte stilkene når de vokser. En enkelt vase med én pære kan være iøynefallende, men bruk flere vaser for et større show. Plasser en pære i vasen, og tilsett vann til den akkurat når bunnen av pæren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Som nevnt ovenfor er papirhvite utsatt for råtne på grunn av for mye fuktighet. Kast grøtaktige pærer og forbedre dreneringen eller reduser vanningen for de sunne pærene dine. Papirhvite er ganske motstandsdyktige mot skadedyr. Rådyr og kaniner plager dem ikke. Larvene til narcissløkfluen kan angripe løk som dyrkes utendørs, og få dem til å råtne eller sende opp mager vekst. Hvis du mistenker et angrep, trekk opp løkene etter at løvet har dødd tilbake og kast alt som er infisert. Spray bunnen av planter med et insektmiddel hver vår når løvet dør tilbake for å bryte livssyklusen til skadedyret. Nematoder kan også angripe pæren og stilkene, forårsake gule flekker på bladene, forkrøplet løvverk og råte på pæren. Kast ut infiserte løker da nematodene kan spre seg til andre planter i hagen din.

Hvordan få papirhvite til å blomstre

Papirhviter krever ingen spesiell omsorg for å blomstre så lenge de har sterkt lys og ikke blir utsatt for frysing. Tilstrekkelig fuktighet er også nødvendig for at planten skal blomstre – vann konsekvent slik at jorden er lett fuktig eller slik at røttene får tilgang i skålen eller vasen. En mer vanlig klage er at papirhvite ikke blomstrer i sitt andre år. Løker som har blitt tvunget innendørs har ofte ikke lagret nok energi til å blomstre igjen. Hvis du velger å plante ferieløkene utendørs i håp om at blomstene kommer tilbake, kan du regne med at det tar to eller tre år før papirhvitene dine blomstrer igjen. På den annen side, hvis du startet løkene i hagen og ikke ser blomster, kan andre problemer være skylden, som mangel på sollys, overbefolkning eller skadedyr. Grav opp løker etter at løvet har dødd tilbake for å se om de har blitt angrepet av skadedyr eller råte. Del og plant om på et mer solrikt sted om nødvendig.

Vanlige problemer med Paperwhites

Når de tvinges innendørs, kan bladene til en papirhvite bli slemme og falle over. Dessverre flopper blomstene rett over med planten. Ikke bekymre deg – vi har noen få løsninger på dette vanlige problemet.

Høy, floppy plante

Her er noen tilnærminger for å forhindre eller håndtere ekstra disketter:

  1. Når pæren først spirer, begynner du å vanne planten med en mild alkoholløsning. Piggvannet vil få planten til å vokse mer kompakt og støtte blomstene. Bland 1 del 40-fast sterk alkohol med 7 deler vann. Ikke bruk øl eller vin, som er for sukkerholdig til dette formålet.
  2. Hold planten ved en kjøligere temperatur på rundt 60 grader for mindre rank vekst. Gi maksimalt sollys på et kjølig sted.
  3. Sats beinplanter med bambus eller kutt grener fra hagen din. amerikansk søt tyggegummi (Liquidambar styraciflua) skaper et rustikk utseende, og rødkvistkornell (Cornus sericea) tilbyr dristige, julerøde stilker. Bruk pilekvister etter nyttår, da de gulgrønne stilkene hjelper til med å varme opp vintermånedene.