Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Sasanqua Camellia

3 de november de 2022

De Sasanqua kamelia (Yuletid camellia) er en av de klassiske plantene som definerer regionen vår og dens skjønnhet kan dominere høsten. Denne busken har blitt dyrket i Japan siden 1300-tallet og i Sør-Amerika i nesten 200 år, og mangler oppmerksomheten den fortjener.

Sasanquas viser slapphet, ynde og luftighet uten sidestykke av vanlige kameliaer. En vanlig kamelia ser tett og stiv ut i landskapet, men en sasanquas grener når opp og ut. Denne strukturen etterlater rom mellom, og stilkene er mye mer bøyelige. Kombiner mindre og vakkert bladverk med en grasiøs form, og du ender opp med en plante du kan bruke på mange forskjellige måter.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Julekamelia
 • Botanisk navn: Sasanqua kamelia
 • Familie: Theaceae
 • Plantetype: Busk
 • Eldre størrelse: 10 til 12 fot høy og bred
 • Soleksponering: Blomstring er best med 6 timer sol per dag, men trenger delvis skygge for å unngå solbrenthet
 • Jordtype: Godt drenert. Leire, leirjord og sand er veldig gjestfrie for denne planten
 • pH-område: Nøytral surhet
 • Blomstringstid: avhengig av utvalget og hvor du bor, kan sasanqua blomstre når som helst fra sensommeren til høsten og til vinteren – den rødblomstrede «juletide» blomstrer rundt juletider. Blomster kan være enkle, semi-doble eller doble, vanligvis med en sentral utbrudd av knallgule støvbærere.
 • Blomsterfarger: fargene på denne eviggrønne busken varierer fra kirsebærrød til rosa til skallrosa til vakreste hvite.
 • Herdighetssoner: 7-9
 • Hjemmeområde: Asia

Julepleie av kamelia

Egnet for alle områder bortsett fra det tropiske sør, er julekamellia en enkel sak å vokse. Gi dem fuktig, lett sur, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale. De er imidlertid ikke like kaldharde som vanlige kameliaer. I øvre sør, plant dem på steder skjermet for vintervind og sol, eller oppbevar dem i potter i kjølige drivhus over vinteren.

Lys

Denne tett forgrenede, trelignende, eviggrønne busken trenger tid i solen for å blomstre. Minst 6 timer om dagen vil hjelpe til med å pleie blomstene. Men hvis de plasseres i et område som ikke får delvis skygge, vil blomstene oppleve solbrenthet.

Jord

For en eviggrønn bredbladet som f.eks Sasanqua camilliagodt drenert jord med leire, leirjord og sand fungerer godt.

Vann

Camillia sasanqua liker vann, så jorda bør forbli fuktig. Vannbehovet er høyt i den første vekstsesongen for å etablere et omfattende rotsystem, så vann hver 1-2 dag. Tørr jord og tørr luft blomsterknopper utvikler seg kan resultere i færre blomster og kronblader. Vann om høsten og vinteren to ganger i måneden eller så for å sikre at jorda ikke er tørr. Du kan redusere hyppigheten av vanning når planten er etablert.

Temperatur og fuktighet

Den ideelle temperaturen for denne varianten av Camellia er 64 til 72 grader Fahrenheit, og anbefalt relativ luftfuktighet varierer fra 70 % til 80 %.

Gjødsel

Det er ikke nødvendig å gjødsle denne varianten av kamelia om våren. Om sommeren kan saktefrigjørende nitrogenholdig gjødsel påføres én gang i løpet av stengel- og bladvekstperioden for å gjøre bladene grønnere. Fosfat-kaliumgjødsel kan påføres 1-2 ganger fra tidspunktet for knoppvisning til blomstringen.

Andre typer kamelia

 • Camellia sinensis – Bladene og bladknoppene av denne sorten brukes til å produsere te. Vanlige navn inkluderer teplante, tebusk og tetre.
 • Camellia oleifera – Denne arten ligner mye på julekamelia bortsett fra at de mørkegrønne, eviggrønne bladene er litt større, tre til fem tommer lange og to til tre tommer brede.
 • Camellia japonica – Dette er vanlig kamelia, og det finnes tusenvis av kultivarer, med mange farger og former for blomster.

Beskjæring

Julekamelia vokser sakte, så unngå overbeskjæring. Å skjære av visnende blomster umiddelbart kan redusere næringsinntak, noe som resulterer i robust vekst. Klipp av svakere, syke og nedovervoksende grener, og mål deg mot gamle grener som ikke lenger blomstrer på busken.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Hvis det er konkave gule flekker på bladoverflatene, hvite, bomullslignende flekker på bladryggene eller rosa knuter på grenene, er det sannsynligvis forårsaket av skjellinsekter. Skjelinsekter blomstrer ofte takket være dårlig ventilasjon. Kvistsyke kan gjøre grenene til Yuletide camellia nekrotiske og gjøre bladene fra grønne til bleke gule. Bladene blir gradvis tørre og begynner å falle av fra toppen til til slutt, hele grener svinner sammen og dør. Rettidig beskjæring av visne blomster og gamle, svake grener etter blomstringen kan effektivt redusere forekomsten av denne sykdommen. Hvis det er rustflekker på kronbladene, kan planten være infisert med Camellia kronbladsyke. De infiserte blomstene bør kuttes umiddelbart for å unngå spredning av patogener. Hvis en syk blomst faller på jorden, fjern den sammen med jorden rundt og legg ned litt ny jord.

Vanlige spørsmål

Hvor lenge lever julens kamelia?

Denne varianten av kamelia vokser med middels hastighet, og kan under ideelle forhold forventes å leve i 40 år eller mer.

Hva er forskjellen mellom vanlig kamelia og julekamellia?

Vanlig kamelia har potensial til å vokse til en høyde på 25 fot, kan lett kalles trelignende i denne størrelsen. Julekamelia vil bare vokse til omtrent en fjerdedel av denne størrelsen, og er mer busklignende. Vanlig kamelia har også tusenvis av kultivarer, mens julens kameliablomster bare tilbyr en håndfull farger.

Hvor kan jeg plassere Julekamelia?

Sasanqua er utrolig allsidige. For eksempel er dvergtyper nydelige for grunnplanting, bermer, lave border eller satt sammen ved foten av høyere planter, for eksempel blank liguster (Ligustrum lucidum). Opprettstående former kan klippes inn i hekker, brukes til høye skjermer, eller beskjæres til treform for bruk i gårdsplasser, hjørneplanter, små gårdsplasser og formelle bed.

Kan jeg dyrke Julekamelia inni?

Du kan definitivt dyrke julekamelliaen inne, og gi deg selv en vakker blomstrende potteplante. Bare sørg for at potten er plassert nær et vindu med sydlig eksponering.