Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Syngonium Podophyllum [Arrowhead Butterfly Plant]

25 de februar de 2021

Du har kanskje hørt om Syngonium podophyllum uten å vite det. Denne semitropiske planten (kommer fra Brasil, Bolivia, Ecuador og Mexico), kjent som pilspiss- eller sommerfuglplanten.

Anlegget med lite vedlikeholdspil er et interessant og allsidig husplante. Den er tilgjengelig i en rekke farger, og det attraktive bladverket endrer seg i form når de enkelte bladene skifter fra ung til moden.

Det hardføre eviggrønne hvite syngoniet er en entusiastisk klatrer, men kan beskjæres for å lage en kompakt bordplante.

Når den ikke er beskåret, kan pilspissplanten vokse til å være omtrent seks meter lang og se deilig ut når den blir trent til å klatre eller få kaskade over sidene av en hengende kurv eller gryte.

Innholdsfortegnelse

 • Syngonium Plant Care Hurtigvekstguide:
 • Syngonium Care Krav
 • Interessante varianter og kultivarer av Nephthytis-planter
 • Companion Planting
 • Er Syngonium invasiv?
 • Legg interesse til din innendørs hage med pilehode Syngonium

I denne artikkelen vil vi diskutere dyrking, bruk og pilspisspleie (Syngonium). Les videre for å lære mer.

Syngonium Plant Care Hurtigvekstguide:

Familie: Araceae

Opprinnelse: Brasil, Bolivia, Ecuador og Mexico, Sør-Amerika, Vestindia

Vanlige navn: Pilspidsvintre, sommerfuglplante, trebladet vidunder, neftytis, afrikansk eviggrønne, grønn-gull neftytis, gåsefotplante, fem fingre

Bruker: Arrowhead vinstokker er enkle å dyrke og vokser godt innendørs i et lite til middels lys som et etterfølgende, klatrende eller hengende vintreet. Det kan også beskjæres for et mer busket utseende. Med mange varianter, sorter og farger å velge mellom, samordner disse løvverkene godt med hvilken som helst dekor og gir interesse for varierte nyanser av grønt og hvitt, sølv, krem, rosa eller til og med lilla.

Høyde eller lengde: 3 «- 6» fot høy

Spre: 1 ′ – 2 ′ fot bred

USDA Hardiness Zones: 10 til 12 Disse plantene er bare vinterharde i Florida i USA, men de vokser godt som potteplanter i alle stater.

Blomster: Det er uvanlig at pilspissplanten produserer blomster innendørs. Når blomster vises, ser de grønne / hvite blomstene ut som fredslilje med en tykkere spadex (den sentrale skaftet som bærer de enkelte blomstene og bærene). De små blomstene utvikler seg til brunsvarte eller røde bær.

Løvverk: Bladene varierer i farge avhengig av plantesorten. På alle varianter forvandles blader fra små ovale blader for lange, flikete blader. Farge og markeringer endres også gjennom hele bladets levetid.

Når bladene først dukker opp, er de relativt pilformede og viser ofte sølvfargede farger.

Når bladene på pilspissplanten eldes, oppnår de de pilformede bladene som gir dem sitt vanlige navn. Når bladene modnes ytterligere, vokser de fra omtrent fem inches lange til omtrent fjorten inches lange.

Farger: Bladene er vanligvis sterkt brokete når de er unge. Varieringen har en tendens til å falme når pilspissplanten blir moden. Bladene kommer i attraktive nyanser av grønt og hvitt, sølv, krem, rosa og til og med lilla.

Syngonium-sort kalt White ButterflySyngonium hvit sommerfugl

Syngonium Care Krav

Lysforhold: Pilespissanlegget gjør det bra i omgivelser med middels til lite lys og trives i sterkt, indirekte lys. De liker ikke eksponering for direkte sollys. Hvis du bare er i stand til å gi medium til lavere lysforhold, kan du gjøre det bedre med en av de dypere grønne sortene. Disse pleier å gjøre det bedre under skyggefulle forhold.

Vann: Jordblandingen skal holdes lett fuktig om våren sommer og litt tørrere om høsten og vinteren. Ikke la den bli helt tørr. Planten er lite krevende når det gjelder vanning, men foretrekker høy luftfuktighet, så det er lurt å plassere beholderplanter på et bed av våte småstein. Tåkehengende kurver ofte. Vann moderat gjennom hele vekstsesongen og reduser vanningen i kjøligere måneder. [source]

Temperatur: Som et semi-tropisk vintreet foretrekker pilspissene varme, fuktige forhold. Prøv å ikke la temperaturen synke under 60 ° C.

Jord: Bruk en rik potteblanding som gir overlegne drenerings- og luftingsegenskaper.

Husplantningsgjødsel: Fôr med jevnlig, flytende husplantefôr i løpet av våren og sommeren. Følg instruksjonene for pakken nøye.

Problemer: Disse hardføre plantene har ingen skadedyr eller sykdomsproblemer når de blir tatt godt vare på. Oppretthold en moderat vanningsplan og gi riktig type underlag for å forhindre:

 • Rotting av planterøtter
 • Bakteriell bladflekk
 • Kolonier av edderkoppmidd
 • Skala på planter
 • Bladlus -> Måter å drepe bladlus her
 • Sap suger Mealybugs

Alle disse kan være problematiske på overvannede planter, men bør ikke plage sunne planter.

Beskjæring: Hvis du vil holde planten kompakt og buskete, kan du knipe med ny vekst regelmessig. Bruk hansker når du klemmer, da plantens saft kan forårsake hudirritasjon.

Formering: Det er lett å rote Syngonium fra en skjæring i vekstsesongen. Skjær deler av stammen som inneholder rotnoder og legg dem i rent vann for å vokse røtter. Hvis du ser at planten din har utviklet luftrøtter på stammen, kan du være sikker på at stammeseksjonen lett vil rote.

Tar stiklinger fra pilspissplanter

Planten sprer seg også raskt i jorden, så det er enkelt å dele en plante i to eller flere når du repoterer.

Repotting: Generelt sett bør du oppdatere pottejorden om våren og panne om hvert annet år; Men fordi disse plantene er hurtigdyrkere, kan det hende du må ompotte hvert år. Hyppig ompotting vil resultere i enda raskere vekst! Vurder å vokse dem opp til en mossepinne.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Diverse

I deres naturlige habitat er pilspissplanten en kraftig klatrer som begynner som skoghistoriske planter under svak belysning og vokser opp i bladene og grenene i den tropiske skogen for å få mer sol og frisk luft.

Som med de fleste levende ting, vil du få de beste resultatene fra disse plantene når du tar skritt for å replikere deres naturlige forhold.

Gi et tropisk skogsmiljø ved å holde pilspissplanten i en varm, fuktig setting med den slags lyst, indirekte sollys du vil finne i en jungel.

Prøv å forsyne planten din med en gren eller mosedekket stang for å klatre.

Interessante varianter og kultivarer av Nephthytis-planter

I sitt naturlige habitat er det over tretti arter av Syngonium. Den vi ser oftest i dyrking er typen podophyllum, som kommer i et imponerende antall varianter. Her er en samling av de 10 mest populære og attraktive av disse:

Berry Allusion Nephthytis: Denne planten har lysegrønne blader med farger av rosa og krem. Den vokser veldig bra i omgivelser med lite lys.

Fet hentydning Nephthytis: Bladene på denne planten er kremgrønne med rosa årer. Dette er en langsomt voksende plante, så det kan være bedre for mindre rom.

Cream Allusion Nephthytis: Dette er et veldig kompakt utvalg som har mellomstore, kremgrønne løvverk infundert med spor av rosa.

Jordbærkrem: Denne planten klarer seg best og ser best ut i sterkt, indirekte lys. Bladene er en attraktiv rosa nyanse som er spesielt attraktiv ved ny vekst.

Rosa hentydning: Dette er et kompakt anlegg. Bladene er lysegrønne med rosa årer og mørkegrønn kant.

Julia Allusion Nephthytis Plant: Bladene på denne planten er lysegrønne med en rød farge av kobberrosa.

Eksotisk hentydning Nephthytis: Bladene på denne planten er veldig lysegrønne med kremhvite toner.

Syngonium White Butterfly Plant: Bladene til denne veldig populære planten er grønnhvite med mørkegrønne kanter.

Holly Nephthytis: Denne dramatiske planten har hvite blader med grønne årer og grønn kant.

Malt pilhodeplante: De kremgrønne bladene på denne planten har en sprut av lysegrønn.

rosa syngonium planterosa syngonium pilspiss plante

Companion Planting

Det er mange typer innendørs husplanter som har lignende krav og ser bra ut når de plantes sammen med disse vakre plantene. Her er tre gode eksempler:

Rød Aglaonema er fargerike, kompakte husplanter som kan fungere godt som en tykk, busket base rundt et espalier fylt med klatrende gåsefotplante.

Golden and Marble Queen Pothos Plants er klassiske potteplanter som er lette å komme til og gir variasjon og interesse for klatring, henging eller etterfølgende Arrowhead-plante.

Philodendron er en annen pen, klatrende eller etterfølgende tropisk husplante som gjør det veldig bra når den plantes med Syngonium. De ganske grønne og gule, brogede, hjerteformede bladene legger til kontrast og interesse for plantingen.

Er Syngonium invasiv?

Florida Exotic Pest Plant Council (FLEPPC) har erklært at denne planten er en kategori 1 invasiv art. Dette betyr at dens sterke vekstvaner gjør det mulig å fortrenge innfødte plante- og dyrearter og endre strukturen i innfødte plantesamfunn. Det kan også være i stand til å hybridisere med innfødte planter. Alt dette er veldig problematisk for helse og velvære til lokal flora og fauna.

Hvis du bor i delstaten Florida eller et lignende klima, må du ikke holde disse plantene utenfor. Du bør ikke plante stengler eller sette en kutting direkte i bakken. Hvis du merker at Syngonium har naturalisert seg på eiendommen din, bør du ta skritt for å utrydde den.

Dette kan være en reell utfordring og vil ta en kombinasjon av å trekke og bruke herbicider. Trukne planter skal brennes eller kastes i forseglede, sorte plastposer. Tanken er at det vil samle seg varme i posene og drepe plantene, slik at de ikke kan ta bolig på ditt lokale deponi.

Husk å bruke hansker, lange ermer og øyevern for å forhindre irritasjon fra plantesaft. [source]

Toksisitet: Selv om du kanskje har hørt om «antiinflammatoriske egenskaper ved Arrowhead-planten», er det mest sannsynlig at dette var en referanse til Sagittaria cuneata, som er en helt annen plante som også går under navnet «Arrowhead Plant». Denne planten er innfødt i det nordlige USA og har blitt brukt mye av indianere til medisinske og matformål.

Det er veldig viktig å merke seg at Syngonium ikke er den godartede «Arrowhead Plant» som brukes til medisinske formål. I følge ASPCA er Syngonium podophyllum giftig for hunder, katter, hester og mennesker. [source]

Pilspissplanten inneholder uoppløselig kalsiumoksalater som forårsaker smertefull hevelse i lepper, tunge og munn. Ved svelging forårsaker det svelgevansker, magesvikt, overdreven sikling og (hos katter, hunder og mennesker) oppkast. Hester (hester og deres slektninger) er ikke i stand til å gjenopplive, så resultatene av inntak av denne planten er enda mer forferdelig for dem.

Saften til pilspissplanten er irriterende, så gartnere bør bruke hansker når de håndteres og beskjæres. Vær oppmerksom på at alle deler av Syngonium-planten er giftige eller giftige. Hvis du har husdyr, må du passe på å holde planten utenfor rekkevidde. Planten har en tendens til å slippe blader, så vær våken med å holde løvblader hentet.

Hvis du tror at kjæledyret ditt kan ha spist Syngonium-blader, kan du kontakte veterinæren eller ringe ASPCAs giftlinje: APCC (888) 426-4435.

Legg interesse til din innendørs hage med pilehode Syngonium

Hvis du søker et husplante som vokser raskt og er veldig lett å ta vare på, kan du ikke gå galt med Syngonium-pilspissplanten.

Syngonium-pleie er lett å gjøre disse plantene til gode gaver, og det perfekte valget for uerfarne gartnere. De gjør det veldig bra i de fleste innendørs omgivelser, og kan også gjøre det bra som containerplanter på en beskyttet veranda eller balkong.