Skip to content

Hvorfor får planter panikk når det regner?

8 de juli de 2021

Vann er viktig for livet … men det kan også forårsake problemer. Planter, som ikke klarer å bevege seg, er veldig sårbare for insekter, så vel som mikroorganismer. Sistnevnte er så små at de kan avsettes i regndråpene, og havne på bladene.

For å unngå katastrofale konsekvenser har en gruppe forskere vist det planter har et fantastisk system som holder dem beskyttet.

Som vi vet, kan ikke planter gå. Derfor, etter milliarder av år med evolusjon, har hatt mer enn nok tid til å tilpasse seg miljøet. Noen har pigger som hindrer planteetere i å spise dem, andre skiller ut giftige stoffer som holder dem trygge, og andre blander seg så godt at det kan være vanskelig å se dem. Men sannheten er at vi fortsatt ikke vet alt om dem.

Den dag i dag fortsetter det å bli gjort veldig, veldig interessante funn, som får oss til å lure på i hvilken grad de har utviklet seg. Det siste har mye å gjøre med forsvarssystemet, som forblir veldig aktivt under regnet, eller når bladene sprøytes.

En kjedereaksjon

Mikroorganismer kan skade planter

Det virker utrolig at de skal være på vakt når det regner, det er når de får vann av høyeste kvalitet de kan få. Men ja ja. Sopp, bakterier og virus, de som vi ikke kan se med det blotte øye, men hvor mye skade de gjør så snart de kommer inn gjennom et sår eller kutt, kan snike seg inn i vanndråpene når de tar turen til bakken, presset av tyngdekraften.

Heldigvis vil plantene være klare til å ta imot dem.

I følge studien av et team av forskere fra fakultetet for molekylærvitenskap ved University of Western Australia, ARC Center of Excellence in Plant Energy Biology and Lund University, som ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences, Når dråpene begynner å falle på bladene, oppstår en kjedereaksjon i dem, forårsaket av et protein, kalt Myc2..

Når den er aktivert, fungerer tusenvis av gener ved å primere plantevern, som beveger seg fra blad til blad, og fremkaller dermed en rekke beskyttende effekter. Men tingen slutter ikke her.

Plantene også de beskytter hverandre

Planter trenger vann, men regn kan forårsake problemer

Hvis det ovenstående virker overraskende for oss, kan dette være science fiction for mange. Men ikke. Vi snakker om vitenskapelige fakta, det vil si reelle. Så hvis du lurer på hvordan planter kan beskytte hverandre, er det på tide å snakke om jasmoninsyre.

Øst er et hormon syntetisert av planter som brukes til å sende kjemiske signaler kalt jasmonates som svar på insektangrep og som et beskyttelsestiltak. Det er så lett at nærliggende planter kan oppdage det uten problemer, og dermed aktivere systemet deres også.

Og det er at foreningen er styrke. Hvis en gruppe naboplanter har forsvarsmekanismer aktivert, vil det være vanskeligere for sykdommer å spre seg. Derfor er det viktig å spre advarselen til nærliggende planter.

Regn er avgjørende for at planteverdenen skal eksistere, men samtidig kan den bli dens viktigste fiende. Nysgjerrig, ikke sant?