Skip to content

Hvorfor ha et hotell for insekter? Betydningen av pollinering

10 de juli de 2021

Vi er utrolig heldige som lever på en planet der livet kan eksistere og der det er et så mangfold av dyre- og plantearter at øynene ofte ikke vet hvor de skal stoppe for å tenke på en slik skjønnhet. Men i nyere tid, spesielt etter den industrielle revolusjonen, ser det ut til at vi har glemt at jorden er det eneste hjemmet vi kjenner, det eneste hjemmet vi kan være i.

Jeg kommer ikke til å gå inn på menneskelige spørsmål (grådighet, grådighet, etc.) fordi de ikke er for denne bloggen, men jeg skal snakke med deg om viktigheten av pollinering, hvordan den fungerer, hvilke dyr er involvert og hvorfor det er veldig interessant å hjelpe naturen med et hotell for insekter.

Hvordan fungerer pollinering?

For å forstå hva pollinering er og hva den består av, er det først nødvendig å vite hva som er delene av en blomst og hva som er funksjonen til hver enkelt. Også for dette bør du vite at det er to store grupper av planter: gymnospermer og angiospermer.

Gymnospermer

Innenfor denne gruppen finner vi bregner, sykluser, bartrær og det eneste treet Ginkgo biloba (den eneste arten av Ginkgo som har overlevd til i dag). Det anslås at de begynte utviklingen for mer enn 300 millioner år siden, og selv om de alle er forskjellige, har de et lignende reproduksjonssystem.

Disse plantene produserer ikke prangende blomster, men de gjør det de gir frø, ofte kalt en spore, selv om dette frøet er «nakent»; det vil si at den ikke dannes i lukkede eggstokker som i tilfelle angiospermer, men snarere oppstår direkte fra en gren med begrenset vekst som bare fruktbare blader eller sporofyller spirer fra. Disse sporofilene kan nå lett synlige størrelser, men kan noen ganger gå ubemerket hen:

Utsikt over bladet på en bregne

Når frøet eller sporen er dannet, gymnospermer er avhengige av vind og vann for å tjene som et «transportmiddel» for deres fremtidige avkom. De pleier ikke å stole mye på insekter eller andre dyr, for da de begynte sin evolusjon var det knapt noen pollinerende arter; derfor produserer de heller ikke nektar eller honning.

Angiospermer

Bilde av delene av en blomst

Angiospermer er «moderne» planter (hvis vi aksepterer «moderne» å ha dukket opp på jorden for rundt 140 millioner år siden, i trias eller jura). De sameksisterte med dinosaurer, de største krypdyrene som noen gang har gått på jorden, og deres utvikling førte til en rekke enorme og viktige endringer i de forskjellige habitatene på planeten. Og er det ikke bare de utviklet seg, men også insekter, og med dem resten av dyrene.

For å forstå det, kan man si at det var som et hjul, som om produksjonen av blomster med kronblad ga startsignalet til en revolusjon i naturen som ender med å bli av vital betydning for pattedyr … blant dem finner vi oss mennesker .

Blomstene til denne store gruppen er vanligvis veldig prangende, med muntre farger, siden kronbladene tjener som et lokke for insekter å gå til dem. I tillegg produserer alle nektar og / eller honning: de må hvis de vil etablere varige forhold til pollinatorene sine. Noen av dem går til en blomst, den spiser på sin nektar og / eller honning, og ofte holder hundrevis, kanskje tusenvis, pollenkorn seg til kroppen sin.

Når du går til en annen blomst, blir disse pollenkornene avsatt på stigmaet, som er en veldig fin stilk som er i midten av blomsten. Derfra vil eggstokken bli befruktet og begynne å vokse, ettersom det stivner og produserer frøene inni. Dette er når vi ser at kronbladene visner og faller raskt, og avslører en mer eller mindre hovent «ball», som vil bli frukten av planten.

Arbeidet til foreldrene – vanligvis – slutter / r (det er noen planter, for eksempel mangrover, som beholder frøene sine til de spirer, og øker sjansene for å overleve) når frukten modnes. Nå er det vinden, vannet eller oftere dyrene som har ansvaret for å ta fremtidens avkom så langt som mulig fra foreldrene sine.

Hvorfor er pollinering og pollinerende insekter viktig?

Jo flere forskjellige blomster det er, jo flere pollinatorer blir det

Det korte svaret ville være fordi uten dem ville dyreverdenen (og selvfølgelig den menneskelige verden) møte, kanskje og uten intensjon om å være alarmistisk, dens utryddelse, med mindre menneskeheten skapte midler (robotbier kanskje?) Som hadde ansvaret for polliner hver av blomstene på plantene.

Vi nevner bier mye, ikke forgjeves, de er de viktigste insektene, men vi kan ikke og bør ikke glemme mange andre: veps, sommerfugler, maur, øyenstikkere og en lang osv. Vet du hvor stor prosentandel av planter som trenger dem? Omtrent 80%, ifølge Food and Agriculture Organization of the United Nations (du har mer informasjon her).

Og fortsatt…:

  • Vi utnytter naturressursene for mye
  • Vi avskoger i en takt der skogen ikke rekker å regenerere seg
  • Vi starter branner
  • Og hva som gartnere eller hagearbeidere berører oss mer: Vi bruker kjemikalier som eroderer jorda og skader miljøet.

Palmeolje er en av de mest skadelige avlingene for planeten

Jeg vil ikke være den som forbyr deg å bruke kjemiske insektmidler, men jeg vil fortelle deg at det ikke anbefales. Insektmiddel, ugressmiddel, plantevernmiddel, soppdrepende middel … alle disse begrepene ender på «syre», som betyr «å eliminere», «å ødelegge», «å drepe». De dreper de insektene som, ja, kan skade avlingene, men også andre som er gunstige. Bortsett fra det, skader de også, i større eller mindre grad, plantene ved å forhindre at deres eget forsvarssystem styrkes.

Temaet for kjemisk gjødsel eller forbindelser er også en viktig. De tjener til å vokse noe raskere, men hvis du tillater meg sammenligningen, er det som å mate husdyr med fôr slik at de blir fett så raskt som mulig. En grusomhet, fordi disse dyrene møter mange sykdommer. Det samme gjelder planter.

Vi gir dem gjødsel rik på nitrogen slik at de vokser, slik at de blir store og vakre, men vi glemmer at de trenger mange andre næringsstoffer (fosfor, kalium, magnesium, kalsium, jern, …) for at helsen deres skal bli veldig bra. Det er derfor ikke overraskende at avlinger som bare behandles med kjemikalier er mer sårbare for skadedyr og sykdommer: vi lar dem være forsvarsløse.

Hjelper pollinerende insekter

I dag vet vi at det er forskjellige måter å ta vare på planter mens vi respekterer miljøet. I denne artikkelen for eksempel forteller vi deg hva som er noen av gjødsel og naturlige midler du kan bruke, men det er fortsatt flere ting som kan gjøres for å hjelpe bestøvere.

Har prangende blomstrende planter

Kjennetegn ved Echinacea purpurea

I tillegg til å tiltrekke pollinerende insekter, vil du få en spektakulær hage eller uteplass. Plasser echinaceae, tusenfryd, lavendel, rosmarin, steinrose, løvetann, calendula, celindo … Alle disse vil glede dyrene.

Dyr forskjellige arter av planter

Hvis monokulturer er karakterisert i en ting, er det i det dårlige biologiske mangfoldet de har. Av denne grunn, det er veldig interessant å ha flere forskjellige: trær, busker, palmer, hagebruk … og hvis de er urfolk, bedre enn bedre fordi de vil være mye mer forberedt på å leve godt i ditt område.

Har et hotell for insekter

Utsikt over et hjemmelaget insekthotell

Hotell for insekter er et ideelt tilfluktssted for dem, et sted hvor de kan gå om livet med total normalitet. De er laget med tre og halm, selv om du også kan legge et stykke trådnett eller gitter slik at de er mer beskyttet (for eksempel fra fugler). du kan kjøpe din.

Hvor skal jeg plassere insekthotellet?

Plassert i et lunt, stille område der det er mange vakre og muntre blomstrende planter, det er bare et spørsmål om tid før du tar imot dine første gjester. Det mest interessante er at du kan ha det selv om katter eller hunder er i hagen, terrassen eller terrassen din, siden de ikke er fiender (bortsett fra valper, som noen ganger kan leke med sommerfugler eller det) av insekter.

Hvor kan jeg kjøpe insekthotell?

Du kan kjøpe den på Leroy Merlin og på Amazon, eller herfra:

Og med dette er vi ferdige. Jeg håper du har lært mye om pollinering og pollinerende insekter 🙂.