Skip to content

Hvorfor har planten min svarte flekker på bladene?

8 de juli de 2021

Har planten din svarte flekker på bladene, og vet du ikke hvorfor? Ikke bekymre deg: vi skal fortelle deg hva de mulige årsakene er, og hva du kan gjøre for å få deg til å se sunn ut igjen.

Hvis den ikke blir behandlet, kan anlegget rett og slett ikke komme videre, det er derfor du må handle så raskt som mulig.

Palmer er vanligvis grønne

Planter har klart å tilpasse seg de spesifikke forholdene til deres habitater, men når de dyrkes, kan de bli noe svake, spesielt hvis de er eksotiske eller har «skjemt bort» seg selv for mye og / eller i lang tid.

Det er imidlertid viktig å huske på at hvis de blir tatt godt vare på, det vil si hvis de bare får det de virkelig trenger, vil det være vanskelig for dem å bli syk eller få problemer. Faktisk begynner det å oppstå svakheter spesielt når de blir vannet for mye eller under vann, når de ikke får den mengden lys de trenger, og / eller når de beskjæres med verktøy som ikke er desinfisert før bruk.

Basert på dette, hvorfor vises svarte flekker på plantene?

Årsaker til utseendet på svarte flekker på bladene

Det er flere grunner til at vi kan ende opp med å ha våre elskede planter med svarte flekker. Noen er lettere å behandle enn andre, men vi trenger å kjenne dem alle:

Dristig

Fet i ark

Det er en sopp som påvirker hovedsakelig bladene når planten utsettes for overdreven fuktighet, for eksempel når det sprayes daglig eller overvannes. Men denne sykdommen dukker vanligvis ikke opp «bare fordi», men på grunn av bladlus. Dette er insekter på mindre enn 0,5 cm som tiltrekkes av den søte smaken av bladene og blomstene, så hvis vi vil behandle sykdommen, må vi eliminere dem først. Hvordan?

Det er flere metoder: med en gul klebende kromatisk felle plassert nær planten, med neemolje, eller med kjemiske insektmidler som pyretriner. Seinere, Vi kan behandle med soppdrepende midler som kobber eller svovel, slik at fet skrift forsvinner.

Burns

Solbrenthet, inkludert de som er forårsaket av forstørrelsesglasseffekten, kan føre til at svarte flekker vises på bladene. Av denne grunn, aldri plasser en plante i direkte sollys hvis den ikke har akklimatisert seg før, og det er heller ikke lurt å vanne i løpet av de midterste timene på dagen.

Å gjøre? Plasser planten i halvskygge og gradvis utsett den for solen, bare hvis det er en heliofil art (som vokser i solen). I tillegg, det skal ikke vannes »ovenfra», fordi hvis vi gjør det, kan vi brenne det.

Hyppig sprøyting og / eller vanning «overhead»

Når vi sprøyter / sprayer bladene på plantene med vann på en kontinuerlig måte, kan vi føre til at de råtner. Det skjer også når vi vanner ovenfra, det vil si hvis vi i stedet for å lede vannet til bakken, rette det til samme plante.

Dette for å gjøre det en gang ingenting vil skje, men hvis vi tar det ut av vane til slutt, vil vi få det til å se verre ut. Så for å forhindre at dette skjer, er det best å ikke gjøre det. Du må alltid vanne landet og ikke planten, og når det gjelder frøplanter, kan vi vanne etter metoden.

Naturlig død av blader

Blad, til og med stauder, har en begrenset forventet levealder. Avhengig av art kan dette være noen måneder, eller vare i noen år. Det er grunnen til at hvis vi ikke oppdager skadedyr eller sykdommer, og hvis det ser sunt ut, trenger vi ikke å bekymre deg.

De svarte flekkene på bladverket betyr noen ganger ganske enkelt at bladene når slutten av livet.

Når faller bladene? Vel, det kommer an på:

  • Årlige planter: de mister dem når de skal tørke, etter blomstring.
  • Halvårige planter: det andre året, etter blomstring.
  • Flerårige eller flerårige planter: gjennom året.
  • Løvfellende planter: de faller alle en gang på året, sammenfallende med minst gunstig veksttid (det kan være sommer eller høst / vinter).

Tips for å forhindre at blader blir svarte

Planter har vanligvis grønne blader

For å fullføre skal jeg gi deg en rekke tips, slik at bladene blir grønne, eller fargen de skal være 😉:

Unngå å utsette dem for direkte lys hvis de ikke er vant til det

Det spiller ingen rolle om du på forhånd vet at det er en solplante. Før du utsetter den for stjernekongen, må du bli vant til den litt etter litt og gradvis. Begynn med å sette den 1-2 timer i solen først om morgenen, og øk eksponeringstiden om 1 time per uke.

Ikke fukt planten (og mindre i løpet av de sentrale timene på dagen)

Vi er veldig vant til å spraye / sprøyte bladene på planter, men det er ikke helt bra. Selv om bladene absorberer vann gjennom porene på overflaten, spesielt hvis de holdes innendørs eller i dårlig ventilerte områder, kan vannet kvele dem ved å bli for lenge på dem.

I tillegg, når de sprayes eller vannes ovenfra, brenner de på grunn av forstørrelsesglasseffekten, som er et fenomen som oppstår når solstrålene trenger inn, i dette tilfellet i vannet, og får bladene til å brenne.

Bruk rene og desinfiserte verktøy

Du kan ikke se sopp, bakterier og virus, men det betyr ikke at de ikke er der. Ethvert lite kutt kan tjene som inngang til det indre av plantene, og dermed sette dem i fare. Derfor, ikke nøl med å rengjøre verktøyene grundig før bruk i det minste, men det anbefales også å gjøre det senere.

For å rengjøre dem brukes varmt vann og såpe, eller noe desinfiserende produkt.

Sett helende pasta på beskjæringssår

Når drastisk beskjæring er utført, eller det skjæres semi-woody og woody grener, er det sterkt tilrådelig å forsegle såret med helbredende pasya. Er vil forhindre at mikroorganismer kommer inn, samtidig som det vil hjelpe planten å komme seg etter beskjæring.

Så nå vet du: Beskytt planten din fra stjernekongen hvis den ikke er vant til den, og vann den bare under når det er nødvendig. Du har mer informasjon om dette emnet her.

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.