Skip to content

Hvorfor plantene er grønne?

6 de juli de 2021

På skole og institutt husker jeg det hver gang jeg spurte Hvorfor plantene er grønneDe svarte meg nesten alltid det samme: fordi de har et pigment, klorofyll, som gir dem den fargen. Og slik er det, ifølge botanikere. Men … Jeg har alltid hatt spørsmålet om å vite mer, hva med deg?

Også. Heldigvis er botanikere (enda) flere eksperter på området, og har kunnet finne ut litt mer om dette emnet. Dette er hva de har oppdaget så langt.

Bladene er beskyttet mot overflødig lys

Fotosyntetiske organismer, det vil si de som forvandler solens energi til mat og bruker den til å vokse, som planter, men også bakterier, har en bestemt farge. Men de har den fargen av en grunn: når de mottar lyset fra stjernekongen, kommer det inn i klorofyllmolekylene i en enkelt farge. På denne måten kan de automatisk beskytte seg mot endringer i sollys.

I det spesifikke tilfellet av planter, Disse har den grønne fargen fordi det er fargespekteret til solspekteret de absorberer for dem, den eneste som virkelig passer, og dermed unngår du brannsår.

Dette forklarer hvorfor en plante som blir utsatt for solen for første gang, får skade: Cellene som har ansvaret for å absorbere solens energi er ikke forberedt på det, og krever derfor en prosess med «læring» og tilpasning, noe de vil gjøre når genetisk nødvendig. at lyset skal vokse; det vil si for eksempel en bregne, som lever i skygge, vil aldri kunne venne seg til å bo i et solrikt område.

Planter tilpasser seg akkurat den rette mengden lys

Men det er fortsatt mer. Ifølge forskerne, planter har utviklet sin egen UV-beskytter. Som vi vet, kan langvarig eksponering for UV-stråler forårsake forbrenning og til og med hudkreft, planter kan også bli skadet: overdreven tap av vann som kan føre til dehydrering, forbrenning og i mer alvorlige tilfeller død.

For å unngå dette, fotosyntetiserer de nysgjerrig. For å gjøre det lettere å forstå, kan det sammenlignes med hva som skjer når du vanner en gryte som er fylt med et veldig tørt og kompakt underlag. I disse situasjonene er vannet som kommer ut av dreneringshullene i potten betydelig høyere enn det som ville komme ut hvis den samme jorden kunne absorbere den.

Hvis du under fotosyntese, som under vanning av en veldig kompakt jord, strømmen av solenergi mot bladene er større enn cellene som har ansvaret for å absorbere den, de vil måtte tilpasse seg så raskt som mulig for å tilpasse seg og dermed redusere virkningen av dette overløpet av energi fra solen. Hvis du ikke gjør det, vil planten på en eller annen måte prøve å utvise den energien, og dermed gjennomgå det som kalles oksidativt stress, noe som vil skade celler.

Interessant, ikke sant?

Vil du lese studien? Klikk her.