Skip to content

Hvorfor tørker plantebladtips ut?

4 de juli de 2021

Bladene på plantene er veldig motstandsdyktige strukturer, men samtidig sarte: de støtter vekten av vanndråpene som danner regnet, men de brenner lett hvis de blir utsatt for solen uten å bli akklimatisert. Derfor er det ganske vanlig å avslutte med tørre ender. Noen ganger må vi ta tiltak slik at denne reaksjonen, som i utgangspunktet kan være normal, ikke ender opp med å bli et alvorlig problem; men andre vil det imidlertid ikke være nødvendig å gjøre noe.

Siden det er forskjellige årsaker, er det viktig å vite Hvorfor tørker tipsene på plantebladene ut. Bare på denne måten vil vi vite når vi må handle og når ikke.

Hvorfor tørker bladspissene ut?

Det er absolutt flere grunner, som vi vil oppsummere i en liste:

  • Draft / for mye ventilasjon
  • Lav luftfuktighet (tørt miljø)
  • Mangel på vann
  • Overskudd av vann
  • Konstant friksjon med vegg
  • Vinterhvile

Og nå som vi har nevnt dem, la oss fortsette med å forklare dem i detalj slik at vi på denne måten kan løse tvilen som har oppstått.

Draft / for mye ventilasjon

Innendørs planter har det vanskelig på grunn av mangel på fuktighet

Planter som eksisterer trenger en perfekt balanse mellom luft, vann og lys. Det er noen som trenger mer vann enn andre, mer luft enn andre og mer lys enn resten, men når det er et overskudd av noe av dette, er det når problemer oppstår. Y overflødig luft er uten tvil hva som får bladene til å tørke ut fort.

Det er nødvendig å avklare at vi ikke bare snakker om vinden, men også om klimaanlegget, varmeapparatet, luftstrømmene som kommer inn gjennom vinduene, og alle andre de måtte ha (for eksempel den vi lager selv når vi passerer ved siden av en plante flere ganger om dagen).

Å gjøre?

Heldigvis har dette problemet en enkel løsning siden Hvis vi har den i en gryte, er det vi vil gjøre å flytte den bort fra utkastene, men husk alltid at du må finne et sted der den kan motta lyset, vannet og luften det trenger. Og det er at hvis vi for eksempel setter en bregne i full sol, er det mest sannsynlig at den neste dag vil våkne opp med ganske alvorlige solforbrenninger, siden disse plantene ikke er laget for å leve utsatt for solen direkte.

I tilfelle at de er plantet i bakken, har vi også noen muligheter: en av dem er å plante en vindskjermhekk, enten med boks, laurbær eller en annen plante som kan tilpasse seg forholdene til stedet som grenser til hele landet; og en annen er å plante store planter, men bare rundt planten vi vil beskytte (ja, hvis vi velger å gjøre sistnevnte, må vi sørge for at den ikke mangler lys, verken nå eller senere).

Lav luftfuktighet / tørt miljø

Bladene, spesielt hvis de kommer fra tropiske, subtropiske planter og / eller fra områder der fuktigheten er høy, for eksempel øyer, må ha høy luftfuktighet, over 50%. Hvis de er på et tørt eller veldig tørt sted, mister bladene for mye vann, og det er når spissene tørker ut.

Det er et vanlig problem innendørs, som også kan bli verre hvis vi har klimaanlegget på og anlegget i nærheten. Nå skal det ikke utelukkes utendørs, spesielt hvis vi bor i et område som ligger langt fra kysten.

Å gjøre?

Målet er klart: å sikre at fuktigheten rundt planten er høy. For dette det vi skal gjøre er å spraye (spray) med destillert eller mykt vann, bladene blir daglig hver dag, og hvis du er borte fra hjemmet; legg mange planter eller beholdere med vann i nærheten av det; Eller til og med få en luftfukter og plassere den i rommet der du er.

Mangel på vann

Overflødig kompost tørker ut løv

Mangel på vann fører til at en plante blir dehydrert, og med mindre den blir vannet snart, vil den tørke ut. Men det første symptomet som må få oss til å mistenke, er nettopp å se at tuppen av bladene, spesielt de yngste, tørker opp.

Det er derfor hvis vi har utelukket resten (trekk, lav luftfuktighet), og hvis vi finner ut at landet er veldig tørt, så vil vi uten tvil ha en avling som går tørst.

Å gjøre?

Vann, og raskt. Du må helle vann til det kommer ut av dreneringshullene hvis det er i en gryte, eller til jorden er veldig fuktig. Du kan også kutte de tørre endene, siden du på denne måten vil kunne vite om det forbedres (i så fall vil bladene forbli grønne) eller om det tvert imot forblir det samme eller forverres.

Hvis planten er svak, er det normale at den ender med å miste bladene, men litt etter litt bør den produsere sunne blader hvis røttene fortsatt har nok energi.

Overskudd av vann

Når en plante mottar mer vann enn den virkelig trenger, røttene er ikke i stand til å absorbere det hele eller i passende hastighet. Avhengig av dreneringskapasiteten til landet de vokser i, det vil si, avhengig av hvor raskt det absorberer og filtrerer vannet, vil risikoen for at de ender med å bli skadet være mer eller mindre høy.

I ekstreme tilfeller, der du for eksempel har en potteplante med en plate under som alltid er full av vann, rotsystemet han druknerbokstavelig talt, og med det bladene, stilkene og så videre. Dermed vil de gamle bladene falme, vanligvis bli gule, men i noen tilfeller kan de starte med brune spisser først.

Å gjøre?

Det er flere ting å gjøre for å gjenopprette en plante som har fått for mye vann: den første er selvfølgelig suspendere vanning midlertidig. I tillegg, hvis den er i en gryte, vil den trekkes ut av den, og det malte brødet, det vil si rotkulen, blir pakket inn med absorberende papir i to lag (for eksempel kjøkken ett). Hvis dette papiret blir gjennomvåt med en gang, vil vi fjerne det og legge et nytt, slik dette til vi får jorden til å miste all overflødig fuktighet.

Etterpå må planten stå på et tørt sted, i halvskygge. I tillegg, det er viktig å behandle det med et multifunksjonelt soppdrepende middel (til salgs), siden sopp elsker fuktige omgivelser, og når de oppdager at en plante er svak … vil de dra dit.

Konstant friksjon med veggen

Denne årsaken det er ikke alvorlig, i den forstand at det ikke truer planter, men ja, det skal forhindres fra å skje, fordi hvis bladene berører veggen, tørker spissene først, og så går de i stykker. Det kan skje når vi planter dem nær en uten å ta hensyn til lengden på grenene og / eller bladene når de når modenhet.

Som jeg sier, det er ikke noe som skal bekymre oss, i det minste ikke for mye, selv om vi på et estetisk nivå ikke skal la det skje.

Å gjøre?

Hvis de er i potter, må du fjerne dem litt fra veggen slik at de ikke gni; På den annen side, hvis de er på bakken, ville det eneste være å kutte tørre ender … eller ikke gjøre noe. Selv har jeg et palme Archontophoenix maxima Selv om den måler litt mindre enn to meter, er bladene allerede ganske lange (mer enn en meter), og noen av dem berører veggen som er 40 centimeter unna. Men jeg er ikke bekymret, for denne planten vokser raskt og når også 25 til 30 meter i høyden.

Vinterhvile

Dionaea er et kjøtteter som trenger vinter

Endelig har vi en annen grunn som ikke skal alarmere oss: vinterhvile. I mange planter, for eksempel trær, busker og til og med rovdyr som Sarracenia eller Dionaea, når temperaturen faller, blir tuppen av bladene / fellene dine brune. I visse tilfeller, for eksempel løvfellende arter, vil hele bladet til slutt tørke ut og falle av.

Å gjøre?

Ingenting. Hvis du vil, kan du kutte den tørre delen, men du trenger ikke gjøre noe Med mindre planten du dyrker ikke motstår kulden i ditt område, i så fall bør du beskytte den.

oppsummert

Som du har sett, kan tipsene til plantebladene tørke ut av mange forskjellige grunner. Å vite de grunnleggende behovene til avlingene våre er veldig viktig, fordi på denne måten vil vi unngå at de har tørre eller brente blader. Derfor håper jeg denne artikkelen har løst tvilen din.