Skip to content

Hvorfor trenger planter lys?

23 de juli de 2021

Uten lyset fra solen ingen livsform kunne eksistere. Plantene vi kjenner og alle de som en gang bodde på jorden, utviklet seg fra en bakterie som var i stand til å bruke solenergi til å lage mat. Denne prosessen, over tid, ville ikke bare hjelpe dem med å overleve og vokse, men også tillate dyr å utforske og, når tiden kommer, kolonisere de habitatene der klimaet var hyggelig nok for dem.

Så det, Hvorfor trenger planter lys? Det korte svaret vil være: å leve, men vi skal utvide litt mer, og vi kommer til å vite hvorfor det er praktisk å vite på forhånd riktig sted for planten vi ønsker å ha på terrassen eller hagen.

De trenger lys for å mate

Blomsterplanter

Planterøtter er elementer som absorberer vann og næringsstoffene fra jorden som er oppløst i den. Disse bæres til luftdelen av stilkene og grenene til de når bladene, som er matfabrikker av plantevesener.

Bladene, som absorberer karbondioksid (CO2), kan lage mat (stivelse og sukker) takket være solens energi i en prosess kjent som fotosyntese. Under denne prosessen frigjøres oksygen (O2) som frigjøres i atmosfæren.

Plantemangfold

Det er et stort mangfold av planter: trær, palmer, vinstokker, blomster, pæreformede…. Som hovedregel er de som er veldig store (seks meter eller mer) solrike og de små er skygge eller halvskygge. Imidlertid må de som produserer blomster, så vel som hagebruk, være i en solrik utstilling.

Avhengig av habitat og klimaforhold har hver art utviklet seg for å tilpasse seg så mye som mulig til stedet der den har bodd. Dermed har skyggeplanter en tendens til å ha store blader og en mer intens grønn farge enn solplanter. På denne måten, den første de kan få mest mulig ut av det lille lyset som når dem, mens sistnevnte ganske enkelt har små blader ettersom de er mer utsatt.

Årets årstider

Mammillaria dixanthocentron kaktus

Når planeten Jorden roterer og beveger seg bort eller nærmere Solen, reduseres eller øker lysets timer. I løpet av Sommersolverv (20. eller 21. juni på den nordlige halvkule og 20. eller 21. desember på den sørlige halvkule), vil dagen ha et større antall timer med lys, mens i Vintersolverv (20. eller 21. desember på den nordlige halvkule, 20. eller 21. juni på den sørlige halvkule), vil dagen ha færre timer / lys.

Alt dette påvirker plantene direkte. Om sommeren er Sola, fra vårt perspektiv, veldig høyt i horisonten, og strålene kommer mer direkte, og det er derfor temperaturene er høyere enn resten av året; På den annen side er det veldig lavt om vinteren, så strålene kommer mye mer tilbøyelig og svakere.

I de polare og tropiske områdene er det knapt noen vesentlige endringer gjennom året. På polene er forskjellene i lengden på dagen større, mens de i tropene er mindre, men med hensyn til maksimums- og minimumstemperaturen forblir de mer eller mindre stabile etter hvert som månedene går.

Velge riktig retning

Nord eller østvendt beliggenhet

I dette området vi må sette de plantene som motstår kulde / kulde bedre, ettersom de vil ha få timer med lys i løpet av dagen. For eksempel lønn, grønnsaker som chard eller salat, bartrær, så vel som de plantene vi kjenner er fra kaldt klima.

Sørvendt beliggenhet

I dette området vi må sette de som ikke liker lave temperaturer for mye. Innendørs planter som føres ut om våren og sommeren, bør være orientert mot sør, men beskytte dem mot direkte sol siden bladene kan brenne.

Men det er også det rette stedet for palmer, kaktus og sukkulenter, grønnsaker som courgette eller paprika, og for planter med caudex som Desert Rose.

Vestvendt beliggenhet

Det er den mest vellykkede beliggenheten. Her du kan ha alle slags planterBåde de tropiske som vi har tatt for å nyte på terrassen, så vel som de mindre følsomme. Faktisk, hvis du har tenkt å ha din egen hage, hvis du orienterer den mot vest, kan du være sikker på at plantene vil vokse og motta den mengden lys de trenger.

Det er sterkt tilrådelig å plassere de som kommer fra drivhuset, men som er arter som tåler forholdene i vårt område godt om våren. For eksempel selges Cycas ofte som et husplante, men i virkeligheten er det planter som tåler frost ned til -11 ° C uten problemer. Ikke nøl med å kontakte oss enever hvis du er i tvil.

Gallardia i blomst

Uten sollys ville planeten se veldig annerledes ut.