Skip to content

Iris fantastisk for landskapsfarge

14 de februar de 2021

Mai er måneden da hagearbeidere blir bevisste på at iris er verdifulle hardføre stauder for hagen.

Den høyskjeggede iris har kommet langt fra «flaggene» på bestemorens dag. Iriser, utviklet de siste 50 årene, er langstammede, godt forgrenede, blomsterrike og har et strålende utvalg av farger. De er ikke å sammenligne med den kjedelige bluesen, og lyse gule kan til tider finnes på gamle kirkegårder eller kirkegårder på landet.

Den moderne iris har kronblad som ikke er spinkel eller hengende. Den har tung substans og fin tekstur, og blomstene har stil og balansering. Gode ​​forgreningsegenskaper viser hver blomst separat.

Iris gir den flerårige hagen med sin mest spektakulære farge hele året. Spesielt her i Midt-Amerika, hvor iris ser ut til å nyte klimaet, er denne allsidige blomsten verdsatt?

Har du noen gang blitt bedt om å se noens prisiriser bare for å bli ført tilbake for å se rader og rader av blomstene i regimentell rekkefølge? Lurer du ikke på hvorfor disse nydelige plantene ikke er ordnet for å vise sin totale skjønnhet, så vel som deres individuelle perfeksjon?

Grupperinger av farger, størrelser og valg av ledsagerplanter tilbyr alle utfordrende muligheter. Iris kombinerer godt med andre planter. Dens løvverk er en hageanlegg hele sesongen.

iris-skjegget-10312015

Bruk av Iris

Med alle disse gode egenskapene kan iris brukes på mange måter. Plasser en klump av dem ved en inngangsport eller hageinngangen, som en aksent. Plasser dem foran et gjerde eller en vegg, mellom klatreroser. Sett dem ved foten av hagetrinn. Plant dem i klumper foran eviggrønne planter, eller i et uregelmessig bånd langs en stasjon.

Sett et kjekt utvalg ved siden av postkassen (en beundringsverdig bruk for en av tofargene). Høye eller mellomstore varianter klarer seg godt langs bunnen av en tørr vegg – og hvis veggen har en sydlig eksponering, så mye bedre. Ikke glem Vesper Iris for blomstring i juli.

Mellomproduktene kan vokse fra en til to meter høye og vil tilpasse seg godt i mange situasjoner med steinhage. For en all-irisplanting, kan du stikke en sti med dvergiriser, legge den tilbake med mellomprodukter, og deretter med høyskjeggede iriser .. legg gule roser på et gjerde eller trellis bak det hele, for en bank med vakker farge i mai.

Blanding av farger

Mye kan sies om å kombinere irisfarger. Likevel er disse blomstene så generelt harmoniske at ingenting du kan gjøre, får dem til å se for dårlige ut. Det er en god regel å bruke komplementære farger sammen … de gule og bronse med blå og purpur.

Planter lyse gule og brune sammen … også kremer og brune. Opplevelsen av en sesong eller to vil vise hvilke varianter som blomstrer samtidig og ser bra ut sammen. En del av moroa med iris er prosessen med å flytte, eller planlegge å flytte, bestemte varianter for å lage det perfekte bildet.

Når det gjelder rosa med mandarinskjegg, får vi nå så mange forskjellige nyanser av rosa at vi har et stort valg. De fleste av disse kombinerer vakkert med andre farger, og gir en oppsiktsvekkende effekt. Delikate pinks går med lyseblå eller dyp lilla eller rødbrun; selv noen av de brune nyansene passer godt sammen med rosa. Hvit fungerer som en folie for sterk fargelindring. Bruk mye hvitt, krem ​​og lyseblått for å dempe livlige farger … men vær forsiktig med å bruke disse i store klumper i stedet for flekkete gjennom plantingen.

Hvis du bruker iris i halvskyggede områder, legg vekt på de lyse fargene (hvite, lyse gule, lyse blå) for å vise det beste ut i skyggene. Sett dype farger, rødbrun, purpur, mørk blå og brun blanding, hvor solen vil lyse opp og vise den rike fargen

Ledsagerplanter

I den flerårige grensen er det mange gode følgesvenner for iris. Bruk mye columbine for sitt kontrasterende løvverk. Dames Rocket, Sweetrocket (hesperis), coralbells, blå eng salvie salvia og pyretrum er gode materialer. I mellomrommene mellom irisklumper bruker du narciss og liljer, for å føre inn i iris-sesongen og blomstre etterpå.

Hybrid hemerocallis, phlox, penstemons og krysantemum brukes også med iris for å holde hagen i blomst. Og overse aldri pionen, tradisjonelt irisens blomstrende følgesvenn. Sammen med roser som bakgrunn vil iriser og trepioner gjøre hagen bokstavelig talt til en blomst av blomster i mai og første juni.

I tillegg til de høyskjeggede typene, kan du prøve noen av de andre irisene. Sibirisk iris trives i halvskygge eller i full sol. Når den blir uforstyrret, i flere år, lager den tykke og prangende klumper som spenner fra hvitt gjennom blues til dyp lilla og vin. Det er en av de fineste plantene for den flerårige grensen, og forlenger irisblomstringssesongen.

Japansk iris skiller seg fra andre iriser ved at den krever mer vann, en sur jord og tørre føtter om vinteren. Fargene spenner fra rosa, rød, blå, lavendel, lilla, til hvit. Denne iris anbefales for høye grenser. Det og Louisiana-irisen er ideelle for å plante rundt bassenger, dammer og på lave steder.

Nederlandsk iris er en herlig følgesvenn for tulipaner og er spesielt bra for kutting. Vær nøye med å merke deg hvor du planter disse, da de blir sovende og forsvinner i sommermånedene.

Dvergirisene er hjemme i en steinhage. Tidlig og gratis blomstring, de er sanne miniatyrer fra sine fantastiske slektninger. Noen av disse små stipendiatene er så korte at tuppen av kronbladene deres faktisk berører bakken. La dem danne en koloni på toppen av en steinhull eller tørr vegg, eller bruk dem som kanter i de uformelle blomsterbedene.