Skip to content

Jessamine og Jasmine — To fine vinstokker

10 de april de 2023

De er vinranker, de er eviggrønne, de har duftende og prangende blomster, og navnene deres høres like ut. Hvis du har noe i hagen din du vil ha tildekket raskt, kan det bare være billetten – Carolina jessamine og konføderert sjasmin.

Carolina Jessamine Innfødt i sør og delstatsblomsten i South Carolina, Carolina jessamine (Gelsemium sempervirens) er ofte sett trent over døråpninger, karnapper, på vegger og gjerder, og opp i lyktestolper og postkasser. I naturen ser vi dens gule blomster som titter ned på oss fra tregrener. Den klatrer ved å tvinne de tynne, bøyelige stilkene rundt noe, så den trenger støtte. I motsetning til blåregn og noen andre vinstokker, vil den imidlertid ikke knuse strukturen den vokser på. Her i nord-sentrale Alabama dukker jessamines gullklokker vanligvis opp helt på slutten av vinteren, båret i en slik overflod at de helt skjuler de små, lysegrønne bladene. «Pride of Augusta», tilgjengelig fra Woodlanders, tilbyr doble blomster. «Pale Yellow» bærer kremgule blomster. Carolina jessamine vokser raskt, så ikke kjøp en som er større enn én gallon. Den liker sol eller lett skygge og godt drenert jord. Trim den sent på våren etter at den er ferdig med å blomstre. Carolina jessamine er vinterbestandig til minst USDA Zone 7 (6B?), og hjort vil ikke spise det. Det burde du heller ikke.

Konfødererte Jasmine Som Carolina jessamine, konføderert sjasmin (Trachelosperum jasminoides) er ikke en ekte sjasmin. Den er hjemmehørende i Kina og har fått navnet sitt fra den utrolige søte duften av kremhvite blomster. Som med vinterdaphne, vinterkaprifol og blåregn, er dette en plante du ofte lukter før du ser.

Konføderert sjasmin vokser like raskt som Carolina jessamin, har alle de samme bruksområdene og blir tatt vare på på samme måte. Det er imidlertid to store forskjeller foruten blomsterfargen. Først blomstrer konføderert sjasmin senere, vanligvis i mai for oss. For det andre er den ikke fullt så kaldbestandig. Jeg vil prøve det opp til USDA Zone 7B. Hvis du vil prøve 7A, plant et hardere utvalg kalt «Madison.»