Skip to content

Jobo, et deilig og veldig nyttig frukttre

13 de juli de 2021

De jobo Det er et frukttre som dyrkes så lite at det er sjeldent og vanskelig å finne for salg. Imidlertid, så lenge været er bra, er det en veldig interessant plante, som i tillegg til å gi veldig god skygge, produserer frukt med en veldig behagelig smak.

Men siden det er sjeldent, er det veldig lite informasjon om det. Så hvis du har kommet så langt på jakt etter egenskapene og pleien deres, er du på rett sted. Da vil du kunne lese filen vi har utarbeidet for deg 🙂.

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over joboen i sitt naturlige habitat

Hovedpersonen vår er et eviggrønt tre innfødt i det tropiske Amerika, inkludert Vestindia. Foreløpig har det klart å naturalisere seg i de tropiske skogene i Afrika, India og Indonesia. Selv om det vitenskapelige navnet er Spondias mombin, Det er kjent mer som jobo, hobo eller yuplon.

Det er preget av nå en maksimal høyde på 25 meter, med en kofferdiameter på opptil 35-40 cm. Barken er brun eller grå, grov med langsgående rygger, og med stikkende fremspring. Bladene er 18 til 43 cm lange, foliolate. Brosjyrene er avlange, lansettformede eller elliptiske, med hele kanten, glatt, bortsett fra hoved- og sekundærårene som ses i bunten.

Blomstene er gruppert i pubescent blomsterstand, krem ​​eller hvit i fargen. Frukten er avlang, 2-4 cm lang, avrundet og gul eller oransje. når den modnes.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Hvis du ønsker å få en kopi, anbefaler vi at du følger følgende:

plassering

Joboen, som et tropisk tre, kan bare dyrkes ute i frostfritt klima. Hvis du bor i et område der det ikke er kaldt, bør du plante det i full sol eller halvskygge, i en avstand på 5-6 meter fra vegger, rør og eventuell konstruksjon.

til vanlig

Jord den må være fruktbar, godt drenert og litt sur (pH 6). I kalksteinjord kan det ha jernklorose (mangel på jern), noe som vil manifestere seg med gulfarging av bladene, slik at nervene blir grønne.

Irrigasjon

Irrigasjon det må være hyppig, siden den ikke tåler tørke. Det ideelle ville være å vanne den annenhver dag i løpet av den varmeste tiden av året og hver fjerde dag resten. Du må bruke regnvann eller kalkfritt. Hvis du ikke får tak i det, kan du tilsette væsken av en halv sitron eller noen få dråper eddik i en liter vann.

Abonnent

Gjødsel-guanopulveret er veldig bra for joboen

I løpet av blomstrings- og fruktsesongen anbefales det å gjødsle joboen med organisk gjødsel., som guano eller kyllinggjødsel (hvis du kan få sistnevnte frisk, la den tørke i solen i minst en uke; dette vil unngå å brenne røttene). Du kan også legge til egg- og bananskall, teposer, utløpte grønnsaker, treaske.

Multiplikasjon

Dette treet multipliserer med frø, som må sås så snart frukten er samlet eller samlet etter trinn for trinn:

  1. Det første du må gjøre er selvfølgelig å spise frukten 🙂.
  2. For det andre blir frøene renset godt med vann og en skurepute som vil ha hatt en dråpe oppvaskmaskin på.
  3. For det tredje skylles de av og fjerner alle spor av skum.
  4. For det fjerde er en gryte med en diameter på ca. 10,5 cm fylt med universelt voksende substrat for planter og vannet.
  5. For det femte plasseres maksimalt 2 frø og dekkes med et tynt lag med underlag.
  6. For det sjette sprøytes overflaten av underlaget med vann, og såbedet plasseres i halvskygge.

Hvis alt går bra, vil spire om 2-3 uker.

Rustikk

Tåler ikke kulden. Minimumstemperaturen må være 18 ºC eller høyere. Når det gjelder maksimum, er det å foretrekke at det ikke er + 30 ° C.

Hvilke bruksområder har den?

Pynt

Jobo er et veldig dekorativt tre, som Den tjener både for å gi skygge og for å ha så høye hekker. I tillegg, selv om det på grunn av dets egenskaper ikke er en potteplante hele livet, kan den i mange år dyrkes i den hvis den transplanteres hvert annet år, noe som er veldig interessant hvis du for eksempel vil dekorere uteplassen.

Kulinarisk

Frukten kan konsumeres fersk eller i juice. Du må bare skrelle den og nyte smaken 🙂.

Medisinsk

Men uten tvil er den mest kjente bruken medisinsk. Fra denne planten brukes både bladene og fruktene, så vel som barken. La oss se hva hver enkelt er for:

  • Ark: i infusjon brukes det til tilfeller av diaré, betennelse, kjønnssykdommer, fødselssmerter.
  • Frukt: direkte påføring av fruktene virker på betennelser i huden, hjelper til med å bekjempe tannkjøttsinfeksjoner, og forbruk forhindrer tarm- og blæresykdommer.
  • Cortex: tatt som avkok, den har helbredende, hemostatiske og snerpende egenskaper.

Andre bruksområder

Fra asken til treet i stammen til joboen oppnås en lut i Colombia ved å tilsette vann som bifftalen ble tilsatt og deretter utsatt for lav varme til man oppnådde en håndverkssåpe.

Har du hørt om dette frukttreet?