Skip to content

Kameleonplantepleie: Hvordan dyrke Houttuynia Cordata

1 de februar de 2021

Houttuynia cordata (hoo-TY-nee-uh kor-DAY-tuh) er en av de urteaktige stauder som får mindre oppmerksomhet enn den fortjener.

Planten er hjemmehørende i hele Orienten, fra Kina og Nordøst-India til Japan og Korea. Bladene kommer i en rekke farger, og mye av planten er spiselig.

Busken er best kjent med det vanlige navnet “kameleonplante” i Vesten, selv om det finnes en rekke andre kallenavn, spesielt i dets opprinnelige habitat.

Disse inkluderer:

 • Biskops luke
 • Kameleon plante
 • Kinesisk øglehale
 • Chu ts’ai
 • Dokudami
 • Fiskeblad
 • Fisk mynte
 • Hjerteblad
 • Regnbue plante
 • Vap ca
 • Yu xing cao
 • Zyuyaku

Det er en av rundt syv kjente arter i Saururaceae-familien.

Mens kameleonplanten har en visuell appel når den brukes som et flerårig bunndekke, ligger dens sanne verdi i kjøkkenet og tradisjonelle medisiner i Sørøst-Asia.

Dyrkerne bør alltid begrense planten, siden jordstenglene fragmenteres lett og vil fortsette å vokse og spre seg hvis det til og med er et lite stykke igjen etter at selve planten er fjernet.

Kameleont plantepleie

Størrelse og vekst

H. cordata er en raskt voksende busk som vokser til omtrent 0,6 til 24 tommer høy og 39 tommer tvers. Dens 3 ”tomme lange, hjerteformede blader er grønne med marginer som kan være bronse, krem, rødbrun, rosa, rød eller gul.

Disse vokser overfor hverandre på tynne, vertikale stengler og gir en variabel duft når de knuses eller blåmerkes ..

Mens planten ser ut til å dø om høsten, vil rotsystemet er fortsatt levedyktig og er i stand til å ligge i dvale i opptil 20 år. Det kan være sakte å dukke opp om våren, men sprer seg raskt under jorden hvis det ikke er inneholdt.

Blomstring og duft

Med en blomstringstid som strekker seg fra mai til sensommeren, blir blomstene til disse hermafrodittplantene noen ganger savnet på grunn av deres lille størrelse.

Korte 1 til 1,5 ”tommer pigger (som familien får navnet“ øglehale ”for) er omgitt av fire små hvite skiver. Blomstene i seg selv er grønnhvite til grønngule og under 1 ”tomme.

Lys og temperatur

Zyuyaku vil kreve enten delvis eller full sol, avhengig av resultatene du foretrekker.

I full sol har bladene et fyldigere og mer variert fargespekter. Imidlertid vokser den raskere i delvis sol, med blader som vanligvis får en grønn eller rødbrun farge.

Anlegget er også i stand til å overleve i et bredt spekter av temperaturforhold, og kan plantes i USDA hardiness soner 4 til 11, selv om det foretrekker soner 5 til 8.

Røttene er ekstremt elastiske, men de overjordiske delene vil dø i den første frosten. Kom våren, de dvalende røttene vil igjen spire og den tilsynelatende døde planten vil vokse igjen.

Vanning og fôring

Dokudami er en allsidig plante som krever moderat vanning. Selv om godt drenert jord ofte er foretrukket, tåler den opptil 2 tommer stående vann.

Selv om en organisk jord er å foretrekke, vil planten tilpasse seg dårlige jordforhold og krever ikke ekstra fôring.

Jord og transplantasjon

Kameleonplanten kan vokse i et bredt spekter av jord, fra sand til leire. Dens evne til å vokse i stående vann gjør denne planten perfekt for planting i tøffe områder, men den klarer ikke å håndtere tørkeforhold.

Du bør alltid transplantere denne arten i senkede beholdere eller på annen måte begrense røttene ned til en dybde på minst 1 fot for å forhindre invasiv spredning.

Pleie og vedlikehold

Når man tar vare på å begrense røttene, krever denne planten svært lite vedlikehold. Imidlertid kan varme og tørre forhold føre til at de brokkede bladene svir når de blir stående i full sol.

Planten kan klippes eller på annen måte knuses for å gjenopprette sunt løvverk, selv om den resulterende lukten kan være ubehagelig for noen.

Hvordan forplante kinesisk øglehale

Mens frøene kan spires i et drivhus og transplanteres til potter, kommer kameleonplantens beryktelse fra dens evne til å spre seg fra plantefragmenter, stiklinger og deling. Det vil lett spre seg selv hvis det blir gitt sjansen.

Zyuyaku hovedproblemer med skadedyr eller sykdom

En av de mest elastiske plantene du finner, kameleonplanten har ingen skadedyr- eller sykdomsproblemer, selv om den kan tiltrekke bladlus og snegler. Det er vanntolerant, men tåler ikke tørke.

Denne planten regnes som en svært invasiv art over det meste av verden. Siden den sprer seg nesten ukontrollert gjennom jordstenglene, bør produsentene bare heve planten i beholdere, enten over eller under bakken, for å forhindre uønsket spredning.

Når den spres ut av inneslutning, er zyuyaku veldig vanskelig å stoppe, da den motstår de fleste herbicider. Den eneste kjente måten å fjerne den fullstendig på er å nøye trekke ut all forurenset jord og systematisk ødelegge alle spor av rhizom som kan gjemme seg i den.

Foreslåtte bruksområder for kameleontplanter

Når riktig forsiktighet er tatt for å begrense spredning, utgjør dette anlegget en flott grense langs innkjørsler eller i planter.

Dens evne til å håndtere stående vann gjør det også mulig å være en effektiv aksent på vannfunksjoner som naturlige vannveier og kunstige dammer, selv om det skal forbli i sunkne beholdere for å forhindre invasiv vekst.

Hele planten betraktes som spiselig. Bladene selv kan gi litt forskjellige smaker i vekstsesongen, men blir bitre i august.

Skuddene og bladene høstes oftest om våren. Noen mener at smaken av bladene og røttene er forskjellig mellom planter fra Kina og Japan.

En koreansk te kalles yakmomil-cha når den er laget med bladene og yakmomil-kkot-cha når den er laget med blomstene. I mellomtiden er roten populær i mange sørvestlige kinesiske retter

Som en medisinsk urt er kameleonplante en viktig del av tradisjonell kinesisk medisin og brukes til behandling av mange plager også i dag.

Det er noen bevis for at planten er antibakteriell, betennelsesdempende og antiviral. Det brukes til å bekjempe dysenteri, kronisk bihulebetennelse, leukemi, hoste og til og med slangebitt og hudlidelser.

Rotekstrakt brukes som et vanndrivende middel, mens bladene er et snerpende.