Skip to content

Kan eddik surgjøre hardt vann?

12 de juli de 2021

Det er mange planter som ender opp med å ha det vanskelig når de blir vannet med vann som har høy konsentrasjon av kalk, som for eksempel acidofile planter. Maples, kameliaer, gardenias, hortensiaer, daphne … er bare noen få som lider av jernklorose (gulfarging av bladene på grunn av mangel på jern) når riktig væske ikke brukes til å vanne dem.

Heldigvis må vi vite at hjemme er det tryggeste at vi alltid har noe som kan være veldig nyttig … eller kanskje ikke. La oss finne det ut. La oss få vite om eddik er nyttig for å forsure hardt vann.

Hvorfor kan det ikke vannes med hardt vann?

Planter trenger en rekke mineraler for å leve. Nitrogen, fosfor og kalium er det viktigste for dem, siden de griper inn i vekst, blomstring og utvikling av frukt og frø, men de er ikke de eneste. Det er andre, kalt mikronæringsstoffer, som også er veldig nødvendige for dem, som jern, mangan, bor osv.

Imidlertid har ikke alle underlag eller jord alle disse næringsstoffene tilgjengelig. Og er det slik at røttene kan absorbere dem, krever de at disse elementene er løselige; det vil si at når de kommer i kontakt med vann, oppløses de. Problemet er at hardt vann har en veldig høy pH, det vil si at det har overflødig mineralsalt, slik at næringsstoffer som jern kan blokkeres og derfor utilgjengelige for planter.

Kan den syrnes med eddik?

hvit eddik

Sannheten er at ja. Det er et veldig interessant hjemmemedisin som hjelper til med å forhindre klorose og rette det i tilfelle symptomer allerede har dukket opp. For å gjøre dette, er det du må gjøre fortynn 1 ss eddik i 1 liter vann, og bruk den innimellom – minst en gang i uken –. På denne måten vil ikke bare pH i vannet senkes, og etterlate de næringsstoffene som kan blokkeres «fri», men jordens pH vil også gjøre det.

Allikevel, og slik at alt går greit, anbefaler jeg å gjødsle fra vår til sommer en gang i måneden med gjødsel for acidofile planter i henhold til indikasjonene som er spesifisert på produktemballasjen, slik at de har god vekst.

Fant du det interessant?