Skip to content

Kan underlaget brukes på nytt?

24 de juli de 2021

Du har sikkert hørt noen si eller har lest at det brukte underlaget ikke kan brukes på nytt, spesielt hvis det tidligere ble brukt av et sykt anlegg. Vel, selv om det har en viss sannhet, det er noe du ikke bør bekymre deg for. Faktisk oppstår det som regel ikke noe problem.

Du kan bruke et gammelt underlag for å få en vakrere uteplass og hage. Selv om det bare er en av de mange bruksområdene du kan gi det. Oppdag de andre 🙂.

Det er flere bruksområder vi kan gi til det gamle substratet, som disse:

Pottejord

Potteplante

Selv om et gammelt underlag er en jord som har mistet mer eller mindre næringsstoffer, avhengig av hvor lenge det ble brukt og om det ble gjødslet eller ikke, vi kan alltid legge en del av ny jord og en annen av gammel jord i pottene.

Før du gjør det, er det selvfølgelig viktig at du legger den i en svart søppelsekk og lar den stå i solen i noen dager. Dette vil eliminere det meste av sopp, bakterier og virus som kan være i det.

Vi vil ikke kunne bruke denne jorden direkte, for for å være nyttig for plantene, må den først blandes med gjødsel (30%), organiske som ormstøp eller hestegjødsel anbefales på det sterkeste. Du kan enkelt finne disse gjødselene i barnehager til svært lave priser: en 5l pose humus koster ca 2-3 euro, og den kan brukes i mange potter.

Polstret

Gulvpolstring

Når høsten kommer og spesielt vinteren, har nylig anskaffede planter en tendens til å ha det litt vanskelig. Spissen av bladene blir brune, gule flekker vises på Cycas og andre typer planteliv, og hagen eller terrassen kan se kjedelig ut.

For å unngå det, det er sterkt tilrådelig å mulke disse nye plantene, og hvilken bedre måte å gjøre det på enn med gammelt underlag.

Kompost

Kompost

En av de beste gjødselene som finnes, er den vi kan lage direkte i hagen eller frukthagen vår: kompost. Den inneholder viktige næringsstoffer for riktig vekst av planter, og i tillegg kan blandes med gamle underlag for å styrke blomstene og trærne som vi elsker så høyt.

Det er ikke nødvendig å legge den i mikrobølgeovnen først. Bare kast den i kompostbunken og vent på at den skal være klar. I denne artikkelen har du mer informasjon om denne utmerkede hjemmelagde komposten.

Kjenner du andre bruksområder av det gamle underlaget?