Skip to content

Kantareller (Cantharellus cibarius)

10 de juli de 2021

En av de vakreste villsoppene som er å finne er kantarellen. Dens vitenskapelige navn er Kantarell cibarius. Det er også kjent med andre vanlige navn som zizahori og rossinyol. Det er mye brukt på kjøkkenet for sin allsidighet når du tilbereder gode retter med god smak. Fargen skiller seg ut for å være gul, og den kan lett sees blant det grønne av gresset. Det er usannsynlig å bli angrepet av larver og insekter, så denne soppen holdes i god stand.

Hvis du vil vite mer om egenskapene til Kantarell cibarius og dets egenskaper, dette er innlegget ditt 🙂

Hovedtrekkene

Kjennetegn ved Cantharellus cibarius

Selv om det vitenskapelige navnet er Kantarell cibarius, er bedre kjent med navnet kantarell. Det er det samme med rebollonene. I nesten alle områder av halvøya kan du møte mennesker som kaller dem kantareller. Det tilhører klassen Basidiomycetes. Det er en ganske lett å gjenkjenne spiselig sopp og som du kan lage retter med god smak. For gastronomi er variasjonen som kan lages en delikatesse.

Hvis du har plukket sopp og sett en kantarell, du vil sannsynligvis aldri bli forvirret igjen. Den typiske formen og fargen er de to hovedegenskapene som visuelt skiller denne arten fra resten. Den har en veldig representativ fot. Normalt har alle sopp ringer, men denne arten har det ikke. Den er liten og massiv. Tykkelsen er mindre i bunnen enn resten, noe som også vanligvis er forskjellig. Når de når platene, vokser den i bredden.

Når det gjelder hatten, kantene er hevet som om det var en voksen trakt. Den når en høyde på mer enn 12 cm i de største voksne prøvene. Det mest normale er at det er mindre. Fargen er intens gul og har en separerbar og tørr neglebånd. Margen er flikete og begynnelsen er ganske flat. Hatten har et stort utvalg av nyanser som helt avhenger av hvilken type land den vokser. Disse forholdene skyldes jordtype, pH, mengde næringsstoffer og / eller fuktighet. Det kan variere fra de hviteste tonene til de mest oransje, går gjennom alle gule nyanser.

I hatten du kan se bretter i stedet for ark, hva som gjør det karakteristisk med hensyn til andre mer vanlige sopparter. Plissene er ganske tykke og har samme farge som hatten. Kjøttet er ganske tykt og konsistent, noe som overlates å være ønsket hos andre arter. Det er vanligvis hvitaktig i fargen med gule toner rundt kantene.

Naturlig habitat

Kantarell habitat

De Kantarell cibarius krever noe jordsmonn med unike egenskaper. For eksempel trenger du et kiselaktig substrat med en stort sett sur pH. Når det gjelder jordtype, Du finner den i granitt, skifer, kvartsitt og sandstein.

Det er en sopptype som er forbundet med andre plantearter for å leve i samfunnet. Det er vanligvis funnet å se gjennom kullet. De vanligste punktene i dets naturlige habitat er vanligvis bøk, løvskog, holmeik, eikelund og kastanjetre. Selv om det ikke er så vanlig, kan det også finnes i nærheten av steinrose og bregner.

Når det gjelder distribusjonsområdet, De distribueres over halvøya fra Cádiz til Pyreneene. Det er områder der det er rikelig enn andre. Det er muligens den mest konsumerte og kommersialiserte villsoppen.

Kantarellsesongen begynner på sensommeren og forsommeren. Begynnelsen avhenger helt av regnet som har skjedd de foregående månedene. Hvis det har regnet i større mengder, vil de kunne vokse tidligere. Hvis året er ganske regnfull, kan det hende at kantareller vokser langt ut på vinteren.

De trenger mye fuktighet for å vokse, så det kommer veldig an på regnet. Kvaliteten deres kommer også fra regnet. De har et internt hydratiseringssystem som gjør at de kan holde seg veldig sunne når de har vokst, selv om forholdene er tørke eller lite nedbør. Den kan overleve i flere hele dager uten fuktighet og med høye temperaturer.

Når de begynner å utvikle seg, De gjør det på en veldig rik og vanlig måte, og velger samme rom som tidligere år. Derfor er det ganske nyttig å merke seg områdene der du har samlet det fordi du sannsynligvis året etter finner dem der.

Forvirringer av Kantarell cibarius

Cantharellus cibarius forvirringer

Som vi har nevnt før, er det ganske enkelt å identifisere sopp. Det er ikke veldig vanlig at den kan forveksles med en giftig sopp. Det er normalt å tro at den med den sterke gule tonen ser ut som en giftig sopp. Imidlertid er det sjelden det er forvirring.

Det er noe forvirring med denne typen sopp, men De er ikke berusede, men mer av kulinarisk karakter. Det er en art kjent som falsk kantarell, og det er den Hygrophoropsis aurantiaca. Det er en liten sopp som også har en gul farge og vokser blant furuskog. Det er ikke giftig, men det har en dårligere kulinarisk verdi enn kantarell. For å kunne skille dem, må du bare se på laken som den falske kantarellen har og se at den virkelige kantarellen har folder.

En annen av forvirringene de kan ha er med en rekke kantareller som C. tubaeformis. Det er en forvirring som ikke vil utgjøre nesten noe problem, siden den også har gastronomisk kvalitet. Ikke vær redd for at det er giftig. For å skille dem må vi merke oss at denne sorten har en mer gråaktig, langstrakt og fin tone. I tillegg har hatten hans en noe annen og mørkere tone.

Uansett hvilken type forvirring, er det uvanlig for oss å velge en giftig sopp i stedet for kantarellen. Vi vil bare ha noen gastronomiske problemer, og rettene våre vil ikke ha samme smak.

Den som likner kantarellen og er giftig er oliventrærsoppen. Men som navnet antyder, er det knyttet til oliventreet. Kantarellen vil aldri være i nærheten av oliventrær, så vi vil ikke forveksle den.

Jeg håper denne informasjonen hjelper deg med å glede deg over Kantarell cibarius og dens samling.