Skip to content

Kjennetegn og funksjoner til plantepinnene

7 de juli de 2021

Bare det å nevne ordet «torner» kommer umiddelbart til å tenke på en veldig merkelig type planter: kaktusen. Å bo i områder der temperaturen kan nå og til og med overstige 50 grader Celsius, og der regnet er sesongmessig, er den beste måten å spare vann de har funnet på ikke å produsere blader; eller i det minste ikke vanlige blader.

Sannheten er at det finnes forskjellige typer torner, og hver av dem har sine funksjoner. Så Hvis du vil vite alt om dette utrolige beskyttelsessystemet (blant annet) som noen planter har, ikke ta øynene av skjermen 😉.

Hva er torner i botanikk?

Det er planter som har torner på stilkene

Torner (i botanikk) De er formasjoner med en skarp spiss som kan forgrenes, og fordi de har karvev, er innholdet i støttevev veldig høyt. Dette gjør dem også stive, i motsetning til andre lignende strukturer som stingers, som ikke har karvev.

Hvorfor har noen planter dem? Vel, la oss forestille oss et øyeblikk at vi er en plante, og vi lever i en tørr region, det være seg ørken, steppe, tørr skog eller en tornskog. På disse stedene er isolasjonen ikke bare høy, men bortsett fra det må vi overvinne et annet problem, om mulig, større: vannmangel. Det kan regne mye i flere dager eller uker i året, men tørke kompliserer livene våre de fleste månedene.

I vår favør har vi et veldig sterkt overlevelsesinstinkt, typisk for alle levende vesener. Men produksjon og vedlikehold av blader er en ganske stor kostnad for vann, en utgift som vi ikke har råd til. Hva skal vi gjøre?

Forklare det på en forenklet måte gjennom årene (hundrevis, tusenvis eller kanskje millioner av år), og så lenge forholdene i regionen forblir mer eller mindre de samme, vi vil slutte å produsere vanlige blader for gradvis å transformere dem til torner, som ikke krever så mye vann og de som i tillegg kan tjene oss for andre veldig viktige ting som vi vil se nedenfor.

Hvilke typer er det?

Det er flere typer torner, avhengig av opprinnelse:

  • Caulinar torner: er de som stammer fra transformasjonen av stilkene, og kan også kalles reduserte grener. For eksempel ham Prunus spinosa bølge Gleditsia triacanthos de eier dem.
  • Leaf spines: er de som stammer fra transformasjonen av bladene, som alle plantene i familien Cactaceae (kaktus) og de fra Berberis-slekten.
  • Radikale torner: de er resultatet av modifiseringen av roten, som skjedde gjennom en lignifikasjonsprosess. De er veldig sjeldne.

Hva er funksjonen til planterygger?

Kaktus har torner for å redusere vanntap

Ryggraden på plantene oppfyller forskjellige funksjoner, som er følgende:

Reduser svette

Som vi nettopp diskuterte, disse strukturene de trenger mindre vann både i produksjonen og i vedlikeholdet. Men i tillegg mangler de stomata, som er to okklusive celler som finnes i epidermis (hud) av planter, og som avgrenser en pore mellom dem gjennom hvilken gassene i plantene og de utenfor blir kommunisert.

Dermed er tapet av den dyrebare væsken mye mindre.

De beskytter dem mot rovdyr

Som vi vet er det planteetende dyr, og andre som liker å spise planter innimellom. Hvis vi tilfører disse «farene» tørken og ekstrem varmen som kan være visse steder, er det viktig å beskytte deg selv. Og den beste måten å gjøre det på er å produsere torner.

Selv om de ikke alltid kan oppfylle sin funksjon (for eksempel når rovdyret er en glupsk snegl), generelt er de veldig nyttige for å holde deg trygg.

De serverer litt av en «paraply»

Det faktum at en plante har hele kroppen dekket av torner, det er en måte å beskytte deg mot solen. Selvfølgelig vil denne beskyttelsen være større eller mindre avhengig av egenskapene til disse tornene: hvis de er lange og veldig mange, vil kroppen din uten tvil ikke være like utsatt for stjernekongen som om du bare har noen og / eller hvis du har dem veldig korte.

De kan samle vann

Enten det regner eller det eneste som er, er dugg, hver dråpe vann som avsettes på tornene ledes til plantens kropp, hvor de vil bli absorbert gjennom porene. Med dette systemet da kan de holde seg hydrert, selv om de bor i ørkenen.

Hvor nyttige er torner for mennesker?

I dag har planter med torner bare bruk … defensiv. De er veldig interessante å ha for eksempel som beskyttelseshekk; selv om det er noen som er samlet for skjønnheten i deres defensive strukturer, som kaktus.

På den annen side er det kjent at urfolksstammer tidligere og fremdeles i dag bruker dem som verktøy, ofte jakt.

5 planter med torner til hagen

For å avslutte, hvis du vil ha tornete planter i hagen din, skal vi anbefale disse fem:

Asparges falcatus

Utsikt over Asparagus falcatus

Kjent som sigd asparges, Asparges falcatus Det er en spiny plante med brede blader som godt kan forveksles med en bambus … selv om det ikke er det i det hele tatt. Den er innfødt i Sør-Afrika, og er en klatrende og eviggrønn busk som når en høyde på 6 til 7 meter. Blomstene er hvite og parfymerte.

Det motstår ikke frost. Egnet for innendyrking.

Berberis

Berberis er tornete busker

Berberis er en slekt av eviggrønne eller løvfellende, stikkende busker, avhengig av arten som er hjemmehørende i Europa, Asia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika som når en høyde på ca 1-4 meter. Blomstene er enkle eller i klynger, gule eller oransje, og fruktene er spiselige bær, men vanskelige å samle på grunn av mengden torner som disse plantene har.

De motstår kulde og frost ned til -12 ° C.

Echinocactus grusonii

Echinocactus grusonii er en stikkende kaktus

Kjent som svigermors sete, gylden ball, gyllen tønne eller pinnsvin kaktus, den Echinocactus grusonii det er en art kaktus bevæpnet med sterke pigger som er endemiske i det sentrale Mexico. Den har en kuleformet og sfærisk kropp, som over tid den kan bli over 1 meter høy.

Den motstår svak frost ned til -2 ° C.

Phoenix dactylifera

Daddelpalmen er en piggete palme

Kjent som dato, vanlig palme, feniks, tamara eller palme / palme Phoenix dactylifera det er en palmeart som er hjemmehørende i det sørvestlige Asia. Den vokser til en høyde på 30 meter, med en enslig koffert eller med flere stammer (med flere stilker) med en diameter på 20 til 50 cm hver. Bladene er pinnate og spiny, og blomstene er gruppert i blomsterstander som spirer fra skifer (modifiserte blader som beskytter blomstene) i brun farge. Fruktene er dadler, rødkastanjebær når de er modne og spiselige.

Motstår kulde og frost ned til -12 ° C. På Kanariøyene regnes det som en invasiv plante, og handel, besittelse og introduksjon til miljøet er forbudt.

Prunus spinosa

Blackthorn er en tornet busk

Kjent som svartorn, den Prunus spinosa er en løvfisk og tornet busk hjemmehørende i Sentral- og Sør-Europa som når en høyde på 4 til 5 meter. Kronen er veldig tett og forgrenet, og den blomstrer om våren og produserer hvite blomster. Frukten er sorttornet, en oval drupe av blå, lilla eller svartaktig farge verdsatt for utarbeidelsen av pacharán.

Motstår opptil -18 ° C.

Hva syntes du om dette emnet? Visste du at planterygger kunne ha så mange funksjoner?