Skip to content

Kjennetegn, opprinnelse og dyrking av platerina

12 de juli de 2021

Etter å ha sett hybrid nabicol presenterer vi deg platerina. Det er en frukt som verken er paraguayansk eller nektarin. Som allerede kjent kommer de saftigste fruktene om sommeren til å holde oss friske og sunne. Meloner, vannmeloner, aprikoser, fersken, etc. De er sesongmessige sommerfrukter veldig rik på vann og deilig i smak.

Platerina er et utvalg som har karakteristikker av paraguayansk og nektarin. I dette innlegget skal vi fokusere på å analysere denne særegne arten. Så hvis du vil vite mer om denne deilige frukten, fortsett å lese 🙂

Opprinnelse og varianter

Opprinnelsen til platerina

Platerina er en steinfrukt blandet mellom nektarin og paraguayansk. Alle disse fruktene er avledet fra fersken. Det kan sies at hvis nektarinen var den tynnhudede versjonen av fersken, er platerina akkurat det motsatte.

Bønder, agronomer og forskere jobber kontinuerlig med å forbedre og oppnå nye varianter som er lettere å produsere og gir store fordeler. Når man prøver å forbedre en art, tas toleranse overfor ekstreme temperaturer (for eksempel motstand mot frost), sårbarhet for angrep av skadedyr eller sykdommer, smakforbedring eller størrelsesøkning, veksthastighet tas i betraktning., Etc.

Fersken er en fruktart som er ganske utsatt for å bli utviklet og genetisk forbedret til det punktet at den har flere varianter som er vanlige i markedene.

Opprinnelsen til platerina er ikke kjent, men man kan se at utseendet til salgs i markedene er ganske nylig.

Hovedtrekkene

egenskapene til platerina

Vi finner et lignende aspekt som paraguayaneren. Det er som en flat nektarin med knappeform. Vi finner gule eller hvite kjøttplaterinas. Huden på denne frukten er veldig fin og glatt, og den har ikke de «hårene» som irriterer mange så mye. Derfor kan denne frukten spises perfekt uten å skrelle den og nyte den i all sin prakt.

Smaken skiller seg ut for å være veldig søt og avgir en ganske dyp aroma. Det ligner veldig på nektarinens. Når det gjelder innsiden, er kjøttet ganske saftig og har en ganske fin konsistens når det tygges. Det anbefales ikke å la det modne for mye fordi det allerede er søtt. Når den modner for mye, er den for søt og mister tekstur.

Det faktum at huden er så tynn og ikke har hår, gjør den potensielt attraktiv for de små som nekter å spise frukt. Det er fremdeles en art i begynnelsen, så det forventes at om noen år vil utbredelsen bli bedre og mer.

Paraguayansk og platerina

Paraguayansk

Søt frukt sektor i Spania opptar et relativt lite område. Det er imidlertid en av sektorene som bidrar mest til den endelige landbruksproduksjonen, med 18% av det. Selv om platerina og Paraguayan har god suksess, er fersken den arten som har mest import (ca 48% av totalen).

Fersketreet er en av de viktigste arter av søt frukt i Spania. Vårt Land har blitt den nest største produsenten i EU og den mest konkurransedyktige basert på kvaliteten som tilbys. Dette bidrar til den stadig mer utviklede teknologien for genetisk forbedring. Jo mer forskning blir gjort på genetisk forbedring, jo flere varianter kan presenteres og med høyere kvalitet.

Sortene er tilpasset forbrukernes behov og gir større produksjon til en lavere pris. Blant de mest etterspurte og forbedrede variantene er paraguayere og platerinas med et meget høyt kvalitetsregime.

Forskjellen på sistnevnte med hensyn til paraguayaneren det er din beste kommersielle presentasjon, i tillegg til å bli presentert på markedet som en ny frukt. Det er ennå ikke veldig utbredt, så prisen er høy.

Platerin kultur

platerine kultur

Avlinger av denne sorten er hovedsakelig begrenset til områder med tempererte klimaer. Områdene med størst dyrking er Murcia, Lérida og Aragón. Dyrkingsområdet er økt de siste årene fordi det er et produkt som blir godt mottatt av forbrukerne.

Blant kravene til dyrking av platerina finner vi høyden. Disse trærne er plantet i lav høyde. Mer eller mindre ca 300 meter over havet. De har ikke behov for å hvile om vinteren som noen ferskenarter gjør. De foretrekker korte, varmere vintre med lange somre og en tørr atmosfære.

Det er noe følsomt for fuktighet. Et overskudd av dette kan utløse utvikling av sykdommer og tap av frukt ved å sprekke. Når det gjelder jorda, trenger den dype jordarter, godt drenert og sur i naturen.

Å plante dem vi må legge igjen 4-5 meter mellom hver av dem slik at de ikke konkurrerer om territorium eller næringsstoffer. Det trenger vedlikeholdsoppgaver som beskjæring. Formasjon beskjæring kan gjøres i begynnelsen når produksjonen starter. Avhengig av område, er de vanligste treningssystemene i form av et glass. På denne måten utnytter avlingen bedre tempererte regioner.

Vedlikehold

platerina varianter

Vedlikeholdsbeskjæring for platerina består ved å eliminere mellom 50 og 70% av de eksisterende blandede grenene. Beskjæringsintensiteten bør være gradvis. Når produksjonen øker, må den intensiveres slik at den er maksimalt 3 eller 4 år etter planting.

Beskjæringsintensiteten avhenger også av andre faktorer som fruktbarhet ved vekst, minimum vintertemperatur og manglende overholdelse av temperaturer i frosttider.

Beskjæring må startes fra slutten av en gren og nedover mot basen. På denne måten vil vi eliminere grenene som er for kraftige, de svakeste og de dårlig lokaliserte. Bukettene de har produsert fjernes best helt.

Jeg håper at du med denne informasjonen ikke bare får vite mer om denne nye sorten, men at du kan dyrke den i hagen din.